JAMAICA
Jamaica no problem
Jamaica no problem
Banken die in faling gaan, beurzen die crashen, aandelenkoersen die kelderen , spaarcenten die verdwijnen , de economie die sputtert, recessie die toeslaat en bedrijven die over kop gaan ! Waar gaan we naar toe ?
Naar Jamaica, tiens ! En wel daarom : Jamaica No Problem !
Tijdens de lange vlucht ( 11u) peilde ik in mijn verleden naar aanknopingspunten met deze gekozen bestemming. Vanzelfsprekend was er Island in the Sun (1957), film die ik als twaalfjarige met mémé mocht gaan zien in cinema Familia. Harry Belafonte, de Banana Boat Song en Jamaica Farewell. Ik zag alles weer terug. Enkele jaren later : Ursula Andress , die liet zien wat ze allemaal in huis had toen ze zo maar uit de Caribische zee kwam gestapt in Dr No (1962). Ja, dat deed toen nog wat met een zeventienjarige . Vele later zou de zwoele reggae , na de wereld, ook mij veroveren. Neen, Jamaica, dat kon en zou niet tegenvallen. Het is een paradijs voor levensgenieters, ritmisch zwoele muziek, relax leven, heerlijk eten, groen tropisch binnenland met meer dan120 rivieren en bronnen , en ook mooie, vrolijke mensen, met roots in het verre Afrika.
Van zodra je voet aan grond zet op Sangster International Airport , de toeristische aanvlieghaven in Montego Bay, zit je meteen in de sfeer. De opvang en transfer naar het hotel, alles geschiedt op de tonen van Bob Marley en consoorten. We moeten tot Ocho Rios zo’n 107 km oostwaarts. Tijd om wat meer te vernemen over dit land. Na Cuba het tweede grootste land van de Caraïben met een oppervlakte van 10.991 km², een zeer gevarieerde kustlijn van 1022 km met stranden en prachtige baaien. Van Oost naar West heeft het een lengte van 235 km en een breedte variërend van 35 tot 82 km. Het klimaat is tropisch heet en vochtig met een gemiddelde temperatuur tussen 27 en 32 °C . Jamaica heeft veel natuurlijke rijkdommen zoals bauxiet, gips, kalksteen , suiker, bananen en rum. Het is het grootste Engels sprekend eiland in de Caribische zee. Het staat vooral bekend om zijn stranden, reggae, rasta’s , ganja (marihuana) en jammer genoeg ook zijn criminaliteit . Dit laatste uitsluitend rond de armenwijken van de hoofdstad Kingston en uiteraard gerelateerd aan armoede en drugs. Het eiland telt meer dan 3 miljoen inwoners waaronder 1 miljoen in de hoofdstad. Andere relatief grote steden zijn Montego Bay (120.000) Ocho Rios (20.000) Port Antonio (15.000) en Negril (6.000).
De eerste bewoners van Jamaica waren de Taino's indianen die het de naam Xaymaca gaven wat letterlijk betekent : land van woud en water. Op 4 mei 1494 ging Columbus aan land in Discovery Bay nabij het huidige Ocho Rios. In 1509 stichtten de Spanjaarden er een eerste stad Sevilla Nueva rond St Ann’s Bay . Zij kochten een 200-tal Afrikanse knechten van de Nederlanders als werkkrachten voor hun plantages. Jamaica werd Britse kolonie in 1655 waarbij de Engelsen het eiland veranderden in één grote suikerplantage. Om dat suikerriet te verbouwen haalden ze nog meer slaven uit Afrika, voornamelijk uit Nigeria. Zo komt het dat meer dan 90 % van de bevolking van Afrikaanse oorsprong is. De officiële taal is het Engels maar de lokalen spreken onder elkaar het Patois , een mengeling van Engels en woorden afgeleid uit verschillende West-Afrikaanse landen. Neem het van me aan : je verstaat er geen ballen van ! Qua religie is Jamaica voor 65 % christelijk t.t.z. Protestants-Anglicaans, maar telt ook sinds vele jaren een belangrijke Joodse kolonie en alle godsdiensten zijn er eveneens vertegenwoordigd, wat uniek is.
Jamaica kreeg zelfbestuur in 1958 maar het duurde tot 6/8/1962 vooraleer het zijn onafhankelijkheid verwierf. Nog steeds maakt het deel uit van het Gemenebest der Naties met als symbolische hoofd de Britse Queen Elisabeth II .
Ocho Rios, bijgenaamd Ochi (Spaans voor acht rivieren) is een erg populaire toeristische bestemming bekend om diepzeeduiken en andere watersporten. Het ligt zowat halverwege de noordkust van het eiland. Ook is het een vaste halte voor cruiseschepen. Bijna dagelijks meren één of meerdere van deze luxe pakketboten aan in dit taxvrije koopjesparadijs.
Niet te verwonderen dat Ochi dan ook bulkt van de juwelierszaken, boetieks en souvenirshops. Als zo’n cruiser als The Freedom of the Seas met 3634 passagiers aanlegt dan krijg je gegarandeerd volk over de vloer in je winkel, goed voor de kassa. De prijzen zijn hier dan ook “aangepast” aan de rijke, vooral Amerikaanse , eendagstoeristen. Verder zijn er heel wat grote all-in hotels, een formule die hier vlakbij haar oorsprong kreeg in het befaamde hotel Tower Isle. Abe Issa bouwde het in 1948 en het werd immens populair bij de jetset van Hollywood. Sterren, sportberoemdheden en politici waren er veelgeziene gasten. Walt Disney, Eva Gabor, Debby Reynolds, Eroll Flynn, bokser Joe Louis en zelfs prinses Margaret waren er vaak te gast. Het werd het eerste hotel op Jamaica dat gans het jaar door open bleef. Jarenlang was het zo succesvol dat Abe Issa het concept bedacht van een vooruitbetaalde vakantie. Hij realiseerde dit in 1973 met de opening van het Couples Hotel, een soort all-inclusive hotel 'for couples only '. De formule werd zo populair dat Abe er de eretitel Father of Jamaican tourism aan over hield. Quasi alle hotels op het eiland zijn tegenwoordig all-inclusive.
Wij verblijven in het Riu Clubhotel gelegen aan Mammee Bay een tiental kilometer ten westen van Ochi. Ook dit hotelkomplex is bijzonder populair bij Amerikanen en Canadezen, maar ook Russen en Europeanen vinden er tegenwoordig hun weg. Trouwen op het strand in Jamaica is heel hip. Behalve op zondag kan je hier een tot drie plechtigheden per dag meemaken. Daarbij is het niet uitgesloten dat na het ja-woord en de uitwisseling der ringen bruid en bruidegom in ceremonie kledij zee of zwembad induiken. Tja, Amerikanen , hé ! Wie hier erg lopen te blinken zijn de zwarten medemensen van Uncle Sam. De Obama-boys en girls showen hun overgewicht met waardigheid en stralen van het zelfvertrouwen. Hierboven moet Martin Luther King heel erg fier zijn dezer dagen.
Men vergelijkt het vaak met het aardsparadijs. We hebben het over de provincie Portland in het uiterste oosten van het eiland. De weg er heen is amper 106 km lang maar je moet er de nodige tijd voor uittrekken. De enige kustweg wordt heraangelegd en aangepast aan het snelgroeiend verkeer en is dus één groot bouwwerf met tussenin nauwelijks berijdbare porties weg. Maar goed, het paradijs moet je verdienen, zegt men wel eens. Jamaica no problem !
verder lezen:>> www.travelblues.be/jamaica.html