Landenweb.nl

Jeruzalem
 

Israel verre reizen van ANWB

To read about Jerusalem in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Jeruzalem Hotels Jeruzalem

Algemeen

Een bezoek aan de stad die zowel heilig is voor christenen als moslims en joden is één van die dingen die je eens in je leven gedaan moet hebben. Er is geen andere stad met een grotere religieuze en culturele waarde waar dan ook ter wereld. Heiliger kan bijna niet. Jeruzalem is grofweg opgedeeld in drie hoofdgebieden te weten de Oude Stad, de Arabische stad (oost) en West Jeruzalem. Omringd door een oude muur is de Oude Stad het meest interessant voor toeristen op zoek naar geschiedenis. De Oude Stad is nu werelderfgoed, met een rijk toeristisch aanbod en veel religieuze erfgoed van zowel armeense, christelijke, joodse en islamitische aard.

JeruzalemJeruzalemPhoto: Berthold Werner in het publieke domein

advertentie
Hotels Trivago Rondreizen Israel

Ligging

Jeruzalem ligt ongeveer in het midden van het langgerekte land Israël, op de grens van de Westelijke Jordaanoever. Israël is opgedeeld in een joods en een Palestijns gebied. Op de Gaza-strook en de Westelijke Jordaanoever wonen Palestijnen en de rest is voor de joodse inwoners. Jeruzalem ligt op een berg, zo’n 750 meter boven de zeespiegel. De stad heeft een oppervlakte van 125,5 km² en rond de 760.000 inwoners.

advertentie
Israel verre reizen van ANWB Reisgidsen en kaarten Jeruzalem

Weer J

Jeruzalem kent vergeleken met het Nederlandse weer maar twee verschillende seizoenen: de zeer hete en droge zomer en de nattere en koudere winter. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond de 8° Celsius. Zeer sporadisch vriest het in Jeruzalem en er is ook weleens sneeuw gesignaleerd. In de zomer kan het ontzettend heet worden in de hoofdstad van Israël met maxima van 45° C.

De mooiste tijd om Jeruzalem te bezoeken is wellicht het voorjaar. Met name tussen april en mei, wanneer in de omliggende regio veel wilde bloemen bloeien. Regenachtig weer komt voor vanaf eind september, hoewel de regenbuien zijn extreem zelden, zelfs in januari en februari dat zijn de natste maanden, is de hoeveelheid neerslag meestal niet hoger dan 130 mm per maand.

Geschiedenis

Reconstructie van de tempel van Salomo in JeruzalemReconstructie van de tempel van Salomo in JeruzalemPhoto: Publiek domein

De geschiedenis van Jeruzalem gaat ver terug in de tijd tot duizenden jaren voor Christus. In een van de eerste vermeldingen van de stad in 1.800 voor Christus wordt de stad Ursalim genoemd. Al vroeg in de geschiedenis ontstond er strijd tussen verschillende heersers en verschillende volkeren en dat is vandaag de dag nog zo. In Bijbelse tijden werd uiteindelijk een Israëlitische koninkrijk gevormd. Koning David maakte Jeruzalem de hoofdstad van het Koninkrijk van Israël. Onder Davids zoon Salomo werd de eerste tempel gebouwd. Na de dood van Salomo werd Israël opgesplitst in twee kleinere koninkrijken, Jeruzalem bleef de hoofdstad van het koninkrijk Judea.

De Assyriërs veroverden uiteindelijk beide delen van het voormalige Koninkrijk van Israël. Nadat de Babyloniërs Jeruzalem in hun eigen protectoraat opnamen, verwoestten zij de tempel en deporteerden het grootste deel van de joodse bevolking naar Babel. Hoewel de Joden terugkeerden en hun tempel herbouwden, nadat de Perzen het Babylonische Rijk veroverden, was de stad slechts een schaduw van zijn vroegere zelf.

Romeins beleg van JeruzalemRomeins beleg van JeruzalemPhoto: Publiek domein

Alexander de Grote veroverde Jeruzalem en de stad maakte deel uit van het oude Griekse rijk en er werd een groot aantal theaters, tempels en andere monumenten gebouwd. De Joden verdreven de Grieken tijdens de opstand van de Maccabeeërs. Jeruzalem werd de hoofdstad van het Hasmonese Koninkrijk, maar nadat enige leden van de koninklijke familie de Romeinen te hulp vroegen bezette de Romeinen de stad onder koning Herodes.

Na nog een machtswisseling heroverden de Romeinen de stad en verwoestten ze de tweede tempel, die nog groter en indrukwekkender dan de eerste was. De stad viel uiteindelijk onder Byzantijnse bewind nadat het Romeinse Rijk was verdeeld in een westelijk en oostelijk deel. Gedurende deze periode in de geschiedenis van Jeruzalem bouwden de christelijke Byzantijnen nieuwe kerken op de plaatsen van de voormalige Romeinse tempels en lieten ze de Joden niet in de stad toe, met uitzondering van één dag per jaar, wanneer ze de Joden toestonden te treuren bij het zien van de verwoeste Tempelberg. Zo ontstond de traditie van de Klaagmuur.

De Islam kwam voor het eerst in Jeruzalem ongeveer 700 jaar na het christendom, de islamitische indringers bouwden hun heilige Koepel van de Rots op de top van de Tempelberg en stonden de Joden toe om terug te keren naar de stad. Jeruzalem wordt nu beschouwd als de derde belangrijkste stad in de islam, omdat men gelooft dat Mohammed afdaalde uit de hemel naar de Koepel van de Rots, hoewel dit niet specifiek in de Koran wordt genoemd.

Schilderij van Jeruzalem 1455Schilderij van Jeruzalem 1455Photo: Publiek domein

Zowel veel joden als moslims kwamen om tijdens de kruistochten en de kruisvaarders veroverden de stad in 1099. Wat volgde waren enkele eeuwen van belegeringen, invasies en veldslagen tussen de kruisvaarders en verschillende legers van de Sultan. Tijdens de late 13e eeuw kregen de moslims de overhand. Het Ottomaanse Rijk heerste bijna vier eeuwen over de stad en de islam was de dominante religie.

Toen het Ottomaanse Rijk verzwakte namen de Europeanen de macht over. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam Jeruzalem onder Brits mandaat te staan en pas in 1948, na de onafhankelijkheidsoorlog in Israël, werd het land uiteindelijk opgedeeld in een Jordaans oostelijk gedeelte en een Israëlisch westelijk deel. In hetzelfde jaar wordt de staat Israël uitgeroepen en trekken er veel joden, die wereldwijd verspreid waren, naar het land toe. Vanaf het eerste moment waren en grote spanningen tussen de staat Israël en de Arabische inwoners en buurlanden. Deze spanningen leidden tot diverse oorlogen. Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 werd Jeruzalem volledig opgeëist door Israël. Oorspronkelijk was de stad verdeeld tussen Jordanië en Israël.

Tot op vandaag de dag blijft Jeruzalem vaak in het nieuws en de grens tussen Israël en een nog-te-erkende Palestijnse staat blijft betwist. Christenen, joden en moslims werken soms samen in de stad en proberen elkaars religieuze rechten te respecteren. Maar Jeruzalem blijft tot nu toe stevig in handen van de regering van Israël, die toestaat dat joodse nederzettingen op Palestijns land worden gesticht aan de rand van de stad.

Bezienswaardigheden

Klaagmuur JeruzalemKlaagmuur JeruzalemPhoto: Wayne McLean CC 2.0 Generic no changes made

Een plek die je moet bezoeken in de stad is de Klaagmuur of de Kotel op de Tempelberg. De muur is een overblijfsel van de Joodse Tempel die er ooit gestaan heeft, het was het westelijke deel. Daarom wordt er ook wel van de Westmuur gesproken. Hier komen al sinds 70 voor Christus joden samen om te bidden. Traditioneel stopt men briefjes met wensen tussen de stenen van de muur. De Klaagmuur is het toneel voor veel feestelijke gebeurtenissen zoals Bar Mitzwa’s. Met een beetje geluk val je middenin de feestvreugde.

Heilig Graf Kerk JeruzalemHeilig Graf Kerk JeruzalemPhoto: Kenad in het publieke domein

De Heilig-Grafkerk is het belangrijkste christelijke bedevaartsoord van Jeruzalem. Men gaat ervan uit dat Jezus op deze plek gekruisigd en begraven is. De kerk stamt uit 1149 en is gebouwd in gotische stijl. Deze heilige plek is zeker de moeite waard.

Rotskoepel JeruzalemRotskoepel JeruzalemPhoto: Godot13 CC 4.0 Internationaal no changes made

Ook de Rotskoepel, met zijn indrukwekkende gouden koepel, mag niet aan dit lijstje ontbreken. Net als de Klaagmuur en de Heilig-Grafkerk is dit een plaats van grote religieuze waarde. Op deze plaats zou Mohammed zijn reis naar de hemel zijn begonnen en Abraham zou zijn zoon hier hebben geofferd. Of je dit nu gelooft of niet, de Rotskoepel is een bijzonder mooi gebouw en zeker het bekijken waard. De koepel is in 691 gebouwd en op de muren zijn Koranverzen te vinden. Ook de beschildering van het plafond is zeer de moeite waard.

Heilig graf van de maagd Maria in JeruzalemHeilig graf van de maagd Maria in JeruzalemPhoto: Martin Furtschegger CC 3.0 Unported no changes made

Het heilige graf van de Maagd Maria ligt in een kerk, dat is slechts een van een reeks monumenten die op deze plek heeft gestaan om het graf uit de 1e eeuw te beschermen. Bezoekers kunnen toegang krijgen tot het graf van de Maagd Maria via 50 treden, die bieden ook toegang tot de rustplaats van koningin Melisende en een kapel die gebouwd is ter nagedachtenis van Maria's ouders

Sculptuur van henry Moore Israel Museum JeruzalemSculptuur van Henry Moore Israel Museum JeruzalemPhoto: Yair Haklai CC 3.0 Unported no changes made

Een hoogtepunt van elke reis naar de stad is een bezoek aan de nummer één culturele attractie het Israël Museum. Met meer dan 500.000 voorwerpen, waaronder 's werelds oudste manuscripten, de Dode Zeerollen, evenals vele Joodse relikwieën, is het Israël Museum gevestigd in een aantal gebouwen. Van bijzonder belang is de beeldentuin met werken van Henry Moore.

Yad Vashem Holocaust Memorial Museum JeruzalemYad Vashem Holocaust Memorial Museum JeruzalemPhoto: Hynek Moravec CC 3.0 no changes made

Het Yad Vashem Holocaust Memorial Museum is een ontroerend monument ter nagedachtenis aan de dood van miljoenen joden tijdens de Holocaust. Het doel van het museum is educatief, maar het heeft gelijk iets macabers. De geschiedenis van deze gebeurtenis wordt levend gehouden door middel van interessante tentoonstellingen, kunstwerken, kunstvoorwerpen en een onderzoekscentrum dat toonaangevend is.

Tips

Velen vermoeden dat Jeruzalem erg onveilig is en het valt niet te ontkennen dat het risico op aanslagen er hoger ligt dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Maar er zijn wel degelijk gebieden waar het relatief veilig is. De Oude Stad, waar de meeste bezienswaardigheden te vinden zijn, wordt als veilig beschouwd.

Wie denkt dat er in een stad met veel religieuze bezienswaardigheden ’s nachts niets te doen is, heeft het mis. In Jeruzalem kun je uitgaan tot in de vroege uurtjes. Iedere avond is er wel weer een andere happening in een club of discotheek in de stad. Ook de terrasjes in Ben Yehuda zijn erg knus.

Falafel in een Pita broodje Lekkernij in JeruzalemFalafel in een Pita broodje Lekkernij in JeruzalemPhoto: Gilabrand at en.wikipedia CC 3.0 no changes made

Als je in Jeruzalem bent, moet je absoluut een keer echte Israëlische falafel eten. Dat is andere koek dan de versies van dit broodje in Nederland. Je haalt een pita met de vegetarische balletjes, gemaakt van kikkererwten, overal op straat in de stad. Je zult niet lang hoeven zoeken om een tentje te vinden.

Jeruzalem LINKS

Advertenties
• Djoser Rondreis Israel
• Hotels Trivago
• Israel verre reizen van ANWB
• Hotels Jeruzalem
• Rondreizen Israel
• Autoverhuur Sunny Cars Jeruzalem
• Reisgidsen en kaarten Jeruzalem

Nuttige links


laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems