GUYANA
rondreis MH8
rondreis MH8
G U Y A N A
MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC
GRENSOVERGANG SURINAME - GUYANA
- bus Nieuw Nickerie - South Drain, 30 SRD pp, vertrek om 8.30 u aan het dorpsplein, 1 uur onderweg (momenteel is men de zandweg aan het asfalteren)
- aankoop ferry-boot ticket + paspoortcontrole, 28 SRD pp.
- grensformaliteiten Suriname : douane voor bagage-controle (vooral controle bagage van de locale bevolking), paspoort laten afstempelen voor exit Suriname
- overzet met ferryboot van South Drain naar Springlands & Skeldon, 30 min. onderweg
- op de ferry : document invullen met persoonlijke gegevens + reden van bezoek
- grensformaliteiten Guyana : document afgeven, paspoort laten afstempelen
- men krijgt automatisch een inreisvisum voor een periode van 30 dagen, met de stempel in het paspoort
- aan de grens staan minibusjes naar Georgetown, 2.500 GYD (incl. overzet aan New Amsterdam, blijf tijdens het wachten in de buurt van de minibus - het is hier een gevaarlijke buurt), 4,5 uren onderweg, met Brian Mini Bus service, tel. (592) 890 0843
- de grensformaliteiten verliepen zeer volt
GEORGETOWN
is de hoofdstad van Guyana, gelegen aan de monding van de Demerara-rivier in de Atlantische Oceaan en telt 237.000 inwoners. De stad is gelegen 2 meter onder zee-niveau en wordt beschermd door een zee-muur. Enkele mooie grote houten koloniale gebouwen kenmerken de stad.
In de stad is het gemakkelijk de weg te vinden, door een eenvoudig raster van straten. De hoofdstraten hebben een brede grassige middenberm, met centraal erop een voetpad. Open riolen en beken aan de rand of in het midden van bijna alle straten zijn zeer vervuild, een bron voor ongedierte en de Dengue-mug. Voor onze voeten steekt midden in de dag een grote rat de straat over, van de ene naar de andere riool.
We maken een wandeling door de relatief veilige stadsbuurten en bekijken enkele indrukwekkende houten koloniale gebouwen, waaronder de City Hall, Victoria Law Court, het Ziekenhuis. De St. Georges Cathedral is het grootste houten gebouw ter wereld.
Het mooie park 'Promenade Gardens' is onze favoriet. We zien er de prachtige bloeiende 'Canon ball' boom, die we niet eerder zagen. Overal in het park zitten bewakers die de veiligheid garanderen. De Duitse beheerder, een man die al 20 jaar in Guyana woont, en sinds 4 jaar van dit park een mooie veilige plaats maakt, vertelt ons over de stad en zijn gevaren. Bij hem kunnen we terecht mochten we problemen hebben. Hij verwittigt ons nooit naar de politie te stappen hier in Guyana, de agenten zijn zeer corrupt.
Tijdens ons verblijf brandt een grote houten vleugel van het ziekenhuis volledig uit. Enkel wat verkoolde balken zijn nog over, het blijft dagen nasmeulen.
Overal op straat is men druk bezig met opkuis- en verfraaingswerkzaamheden. Dit ter voorbereiding van de 'Carifesta'-festiviteiten, Caraibische feesten die om de 4 jaar afwisselend in een van de Caraibische landen worden gehouden. Hiervoor zou er nu ook verhoogde waakzaamheid zijn, wat de veiligheid momenteel ten goede komt. Dit is echter niet te merken, we zien amper politie op straat tijdens ons verblijf.
Reeds in Suriname werden we verwittigd voor de gevaren van Georgetown.
Bepaalde wijken moeten door toeristen vermeden worden, waaronder Tiger Bay. Geen juwelen of uurwerken dragen, zo weinig mogelijk meenemen op straat, enkel betrouwbare taxi's gebruiken (via hotel), 's avonds niet op straat rondlopen, ...
Onze bedoeling is om de stad zo vlug mogelijk te verlaten richting Venezuela. Er zijn echter geen rechtstreekse grenzen tussen beide landen, dus moet dit via een omweg.
Oorspronkelijk dachten we van hieruit met de bus doorheen het land te rijden naar Brazilie, daar de jungle-stad Manaus te bezoeken, om terug te keren naar het noorden en Venezuela in te reizen. Manaus zullen we overslaan, er komen nog voldoende jungle-landen tijdens het vervolg van onze reis.
Om de lange nachtelijke busritten te vermijden, denken we te vliegen naar Trinidad-Tobago en van daaruit met de boot naar Venezuela. Alle vluchten zijn echter volgeboekt tot het einde van de maand. Maandag heeft een bliksem-inslag de verlichting van start- en landingsbanen vernield. Alle nachtvluchten zijn afgelast, de passagiers zijn overgeboekt naar dagvluchten.
Het alternatief is om toch met de bus door de jungle te rijden en onderweg enkele dagen te stoppen om verschillende plaatsen in dit mooie land te bezoeken. We kunnen op deze manier tot Boa Vista in Brazilie rijden om vandaar de bus te nemen naar Venezuela. Dit kan budgetvriendelijk georganiseerd worden vanuit Georgetown. Maar ... de bus rijdt niet. 1 bus zit ergens vast in de jungle. Door het regenseizoen zijn de wegen zo slecht dat alle verdere busverkeer werd stilgelegd.
Minibusjes rijden nog, maar deze worden door het toerismebureau afgeraden omwille van zeer frequente overvallen.
Lokale vluchten tot aan de grens zijn een week ver volgeboekt, dus ook geen oplossing.
Uiteindelijk vinden we plaats op een vlucht naar Boa Vista in Brazilie, met een kleine Braziliaanse vliegtuigmaatschappij.
Na 3 dagen verlaten we de stad en het land. Enerzijds wilden we niet lang blijven omwille van de onveiligheid, anderzijds waren alle hotels in de stad volgeboekt tijdens de komende weken van 'Carifesta'-festiviteiten.
Hier hebben we nooit een goed gevoel gehad. De stad is vrij rustig, voelt niet echt onveilig aan, maar we werden genoeg verwittigd om te beseffen dat dit wel het geval was en dat we steeds moesten alert zijn op straat.
Ernaartoe :
bus Nieuw Nickerie - South Drain, 30 SRD pp, vertrek om 8.30 u aan de busterminal, 1 uur onderweg (momenteel is men de zandweg aan het asfalteren)
ferry-boot South Drain - Springlands & Skeldon, 28 SRD pp., 30 min. onderweg
minibusje Springlands & Skeldon - Georgetown, 2.500 GYD (incl. overzet aan New Amsterdam, blijf tijdens het wachten in de buurt van de minibus - het is hier een gevaarlijke buurt), 4,5 uren onderweg, met Brian Mini Bus service, tel. (592) 890 0843
Hotel :
Hotel Ariantze, 13.650 GYD per nacht, voor een ruime 2-persoonskamer met prive-sanitair, karig ontbijt inbegrepen, airco, TV, koelkast, muskietennet, groot zwembad om de hoek, vriendelijk hotelpersoneel, lekker restaurant naast het hotel, tel. (592) 225 46 44 , Middle street 176, Ariantze@networksgy.com
GUYANA – ALGEMEEN
is gelegen in het noorden van Zuid-Amerika, aan de Atlantische Oceaan en is ongeveer even groot als Groot Brittanie. Het land is lid van de 'Caraiben Economic Group', CARICOM en telt 768.000 inwoners. Het grootste deel van de bevolking woont in de kuststreek. Het binnenland is Amazone-gebied, met vele Amer-Indiaanse dorpen. Men leeft er voornamelijk van de uitvoer van bauxiet, goud, suiker, rijst, garnalen en hout. De voertaal is Engels. Men rijdt aan de linkerkant van de weg.
Het land kent een bewogen verleden van kolonisatie, plantages en slavernij. In 1966 werd het onafhankelijk, na jaren van Britse heerschappij. Het werd lid van de British Commonwealth. In 1970 werd het een republiek met een verkozen president. Momenteel is een communistische partij aan de macht.
De politieke instabiliteit, corruptie en spanningen tussen de etnische bevolkingsgroepen maken het land onveilig. Vooral de steden zijn volledig of gedeeltelijk door de toerist te vermijden. Men verwacht dat binnenkort terug strubbelingen zullen uitbreken in de grensstreek met Venezuela, omwille van de frequente illegale grens-overschreidingen. Onbetrouwbare taxi's zijn uit op de bagage van de passagiers, dit vooral op het traject van Georgetown naar de vlieghaven. Minibusjes naar het binnenland zijn zeer vaak het onderwerp van gewelddadige overvallen.
Onderweg ziet men vele grappige zelfgemaakte 4x4 auto's, de Tapirs. Ze zijn vaak gepersonaliseerd en opvallend mooi geschilderd. Ooit werd met de bouw hiervan gestart om een zuinige eigen wagen te hebben. In Georgetown ziet men echter geen Tapirs, de reden hiervan is ons niet duidelijk.
In de kleinere dorpen moet men vaak afremmen voor op de hoofdweg lopende koeien, geiten, ezels, paarden, kippen, ... Men rijdt er ook nog met ezelskarretjes.
Voor we het land inreisden gingen we langs bij de Guyaanse Consul te Nieuw Nickerie (Suriname). Dit omdat er verwarring was omtrent de grensdocumenten die we nodig hadden. We maakten van dit bezoek gebruik om naar de veiligheid in het land te vragen. Hij lichtte ons op zijn beurt in en vertelde hetzelfde verhaal dat we reeds vaak hoorden en hierboven hebben beschreven.
Munteenheid : Guyaanse dollar
1 EUR = 322 GYD
Visa kaarten worden aanvaard in de bankterminal van Novia Scotia Bank te Georgetown.
GRENSOVERGANG GUYANA – BRAZILIE
- taxi hotel Georgetown - Internationale luchthaven, 4.000 GYD, 45 min. onderweg, betrouwbare taxi, door het hotel een dag op voorhand aangevraagd
- grensformaliteiten Guyana : exit zegel aankopen op de vlieghaven in de vertrekhal, 4.000 GYD pp, paspoort laten afstempelen voor vertrek uit het land, iedereen wordt gefouilleerd
- vlucht Georgetown (Guyana) - Boa Vista (Brazilie), 150 USD pp., 1 1/4 uur onderweg, met META Airlines (Braziliaanse maatschappij)
- grensformaliteiten Brazilie : grensdocument invullen met persoonlijke gegevens + reden van bezoek (document te verkrijgen tijdens de vlucht), bewijs van inenting tegen gele koorts wordt grondig gecontroleerd, paspoort afstempelen met visum voor de gevraagde periode (max. 90 dagen), bagage van de transportband + handbagage wordt gescand en grondig gecontroleerd op o.a. zaden, voeding, dieren, drugs, wapens, ...
- lift vlieghaven - centrum Boa Vista door vriendelijke Amerikaan die iemand komt ophalen die niet opdaagde, we werden zelfs uitgenodigd voor de lunch
- alle grensformaliteiten verlopen volt
Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc