Landenweb.nl

GRAN CANARIA
Godsdienst

To read about GRAN CANARIA in English - click here

Naar Gran Canaria met Sunweb

Steden GRAN CANARIA

Maspalomas Playa de taurito Playa del ingles

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Godsdienst

Het christelijke geloof vestigde zich met de komst van de Spanjaarden op de Canarische Eilanden. Paters van verschillende monnikenorden stichtten kloosters en kapellen en zorgden voor de kerstening van de Guanchen, de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden.

De Canariërs zijn voor bijna 100% katholiek en hebben ter ere van de Heilige Maagd Maria veel kerken gebouwd. Naast de gewone nationale kerkelijke feestdagen worden er ook veel Mariafeesten en herdenkingsdagen van een groot aantal heiligen uitbundig gevierd. Tijdens bedevaarten (‘romerias’) worden beelden van Maria, Jezus of andere heiligen meegedragen.

advertentie

Processie Gran CanariaPhoto: Ubayrbd CC 3.0 Unported no changes made

De beschermheilige van de Canarische Eilanden is Maria Lichtmis of ‘Virgen de la Candelaria’; de beschermheilige van Gran Canaria is Onze-Lieve-Vrouw van de Pijnboom of ‘Nuestra Señora del Pino’. San Telmo is de schutspatroon van vissers en zeevarenden. De Fiestas de la Cruz zijn festiviteiten in steden en dorpen die in hun naam het woord ‘Santa Cruz’ hebben.

In de meeste plaatsen op Gran Canaria worden op zondag rooms-katholieke kerkdiensten gehouden. In de toeristencentra wordt de mis ook vaak in vreemde talen gelezen, en in de Templo Ecumenico in Playa del Inglés worden ’s winters protestantse kerkdiensten en al bijna twintig jaar Nederlandstalige katholieke diensten gehouden. Las Palmas beschikt over een synagoge.

Gran Canaria vormt een eigen bisdom; de bisschop resideert in Las Palmas en behoort tot het aartsbisdom Sevilla.

Belangrijke religieuze feestdagen op Gran Canaria zijn:

6 januari Los Reyes (Driekoningen)
maart/april Semana Santa (Goede-Weekprocessies)
mei/juni Fiestas de Corpus Cristi (Sacramentsdag)
16 juli Fiesta del Carmen (in Las Palmas en Mogán)
25 juli Romerías de Santiago Apóstol (ter ere van de heilige Jacobus
5 augustus Fiesta de Nuestra Señora de las Nieves (in Agaete)
15 augustus Maria Hemelvaart
6-8 september Romería de la Virgen del Pino (in Teror)
2e zaterdag Fiesta de Nuestra Señora de la Luz (in Las Palmas)
1 november Allerheiligen
december Fiestas de Santa Lucía (in Santa Lucía de Tirajana)
8 december Maria Onbevlekte Ontvangenis

Enkele belangrijke of bijzondere kerkgebouwen

advertentie

Kathedraal van Sint-Anna, La Palmas Gran CanariaPhoto: Alejandroclemente CC 3.0 Unported no changes made

Catedral de Santa Ana (Las Palmas): in 1497 werd er met de bouw begonnen, pas in de 19e eeuw was de vijfschepige kerk min of meer voltooid. Vanwege geldgebrek is de linkerzijbeuk aan de noordkant echter nog steeds maar enkele meters hoog. Door de lange bouwgeschiedenis is de kerk een mengsel geworden van gotische, renaissancistische, barokke en neoklassieke elementen.

De kathedraal is vooral een bezienswaardigheid door de vele 16e, 17e, en 18e eeuwse kunstwerken die in de kerk en het bijbehorende Diocesaan-museum van de Heilige Kunst te zien zijn.

Iglesia de San Juan Bautista (Arucas): in 1909 werd er met de bouw begonnen; de feitelijke voltooiing volgde pas in 1977. Ondanks de zeer grote afmetingen wordt de neogotische kerk vaak ten onrechte kathedraal genoemd, maar wordt wel algemeen beschouwd als het prachtigste gebouw op het eiland. Tevens is het met 60 meter de hoogste kerk van Gran Canaria. Opvallend is het beeld van de liggende Christus, ‘El Cristo Yacente’, gemaakt door de beeldhouwer Manuel Ramos.

advertentie

Santa María de Guía, Gran CanariaPhoto: Felix König CC 3.0 Unported no changes made

Santa-Maríakerk (Santa María de Guía): het kerkorgel werd in 1900 ingewijd door de beroemde Franse componist Camille Saint-Saëns, die regelmatig op Gran Canaria verbleef.

De neoklassieke kerk is gemaakt door José Luján Pérez, de beeldhouwer-architect, die in deze plaats is geboren.

Ermita de la Virgen de las Nieves (Puerto de las Nieves): in de 16e eeuw werd het interieur verrijkt met een drieluik van de uit de zuidelijke Nederlanden afkomstige schilder Joos van Cleve. Alleen in de maand augustus te bewonderen.

Iglesia de San Juan Bautista (Telde): daterend uit de 15e eeuw en daarmee een van de oudste kerken van Gran Canaria. Taferelen uit het leven van Maria zijn te zien op een prachtig Vlaams houten altaarpaneel uit de 15e eeuw.

Boven het altaar hangt een manshoog Christusbeeld, dat echter maar ca. zeven kilo weegt. Het is gemaakt van een soort pap die uit merg, bladeren en wortels van de maïsplant bereid werd. Het is in de 16e eeuw in Mexico gemaakt door Taraskische indianen, en een herinnering aan het handelsverkeer tussen de Nieuwe Wereld en de Canarische Eilanden.

advertentie

Basilica de Nuestra Señora del Pino, Gran CanariaPhoto: Fhu CC 3.0 Unported no changes made

Basilica de Nuestra Señora del Pino (Teror): deze barokke, in klassieke koloniale stijl opgetrokken basiliek werd tussen 1760 en 1767 gebouwd. In een grote nis op een hoogaltaar staat het wonderbeeld van Nuestra Señora del Pino (Onze-Lieve-Vrouw van de pijnboom).

Op 8 september 1492 verscheen hier, volgens de legende, Maria op de takken van een pijnboom aan de eerste bisschop van het eiland, Juan Frias.

Op 8 september trekken mensen van heinde en van ver naar Teror ter ere van de patrones van Gran Canaria. Er komen zelfs pelgrims uit Zuid-Amerika op deze bedevaart af. Het mariabeeld wordt dan door de straten van Teror gedragen, en Teror wordt dan ook beschouwd als het religieuze hart van Gran Canaria.

Santiago de los Caballeros-kerk (Gáldar): aan het einde van 18e eeuw ontworpen door Diego Nicolás Eduardo, die eveneens verantwoordelijk was voor de bouw van de kathedraal van Las Palmas.

De vroegclassisistische kerk bezit het grootste orgel van de Canarische Eilanden met 4700 pijpen. In de 15e-eeuwse groenkleurige doopvont werden de eerste Guanchen gedoopt.

advertentie

San Sebastiaan Kerk in Agüímes, Gran CanariaPhoto: Victor R Ruiz CC 2.0 Generic no changes made

San Sebastián-kerk (Agüímes): deze neoklassieke kerk heeft een zeer grote historische waarde en is dan ook een ‘Monumento Historico Artistico Nacional’. In de kerk hangen 17e- en 18e-eeuwse schilderijen en beeldhouwwerken van Luján Pérez. Bij het hoofdaltaar staan een wit marmeren doopvont en een unieke Spaanse klok.

Agüímes was van 1483 tot 1811 de bisschopszetel van Gran Canaria.

Santuario de la Virgen de la Cuevita (Artenara): dit is een klein grotkerkje (80 m2), waarvan het altaar, met daarboven het beeld van de maagd Maria en haar kind Jezus, en de preekstoel uit de rots zijn gehouwen.

Het kerkje is gewijd aan de beschermheilige van volksmuzikanten en fietsers.

De belangrijkste kerken hebben drie schepen met enkele zijkapellen. Bijzonder zijn de houten plafonds, kenmerkend voor de bouwkunst van de ‘mujédars’. De mujédars waren Moren die een eigen kunststijl ontwikkelden in door christenen heroverd gebied.

Het veelal 17e-eeuwse barokke hoogaltaar bedekt vaak de hele achterwand van de kerk, en is rijk versierd met vele heiligenafbeeldingen. Iedere kerk beschikt over meerdere altaren. De oudste beelden zijn door Spaanse, maar ook vaak door Vlaamse beeldhouwers gemaakt.

advertentie

GRAN CANARIA LINKS

Advertenties
• Gran Canaria Tui Reizen
• Vliegtickets Las Palmas Gran Canaria
• Naar Gran Canaria met Sunweb
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Autohuur Gran Canaria
• Hotels Trivago
• Gran Canaria Hotels
• Auto huren in Gran Canaria
• Reisgidsen en kaarten Gran Canaria

Nuttige links

Gran Canaria (N)
Las Palmas Startpagina (N)
Reisinformatie Gran Canaria (N)
Wandelen Gran Canaria (N)

Bronnen

Anderson, B. / Gran Canaria

Deltas

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer/Becht

Gruschwitz, B.F. / Canarische Eilanden

Het Spectrum

MacPhedran, G. / Gran Canaria

Kosmos-Z&K

Rokebrand, R. / Reishandboek Gran Canaria

Elmar

Weniger, S. / Gran Canaria

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems