GALAPAGOSEILANDEN
Bevolking
Bevolking
To read about GALAPAGOS ISLANDS in English - click here
Bouw je eigen Ecuador en Galapagos rondreis |
Populaire bestemmingen ECUADOR
Galapagoseilanden |
Bevolking
advertentie | |
Kinderen EcuadorPhoto: Mill 1 CC 4.0 International no changes made
In 2017 woonden er in Ecuador 16.290.913 mensen. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 63 inwoners per km2, en is daarmee de hoogste van Zuid-Amerika. In de Oriente (ca. 50% van de oppervlakte van Ecuador) woont slechts 2% van de bevolking; de overige bewoners zijn ongeveer gelijk verdeeld tussen de Costa (rond 1900 nog maar 7%) en de Sierra. Ongeveer 64% van de bevolking woont in stedelijke gebieden. Guayaquil en Quito hebben meer dan één miljoen inwoners en andere grote steden zijn Cuenca, Machala, Portoviejo, Ambato, Manta, Santo Domingo, Esmeraldas en Loja.
In 2017 nam de bevolking toe met 1,28%. De sterfte van kinderen jonger dan één jaar was in 2017 16 per duizend levendgeborenen.
27% van de bevolking is jonger dan 15 jaar, dubbel zoveel als in Europa en Noord-Amerika; 65,5% van de bevolking is tussen 15 en 64 jaar oud; 7,5% van de bevolking is 65+.
Het geboorte- en sterftecijfer per 1000 inwoners is respectievelijk 17.9 en 5.1. De levensverwachting van mannen is ca. 734 jaar en die van vrouwen ca. 80,1 jaar. (2017)
Hoewel het door de vele mengvormen nauwelijks mogelijk is een exacte verdeling van de samenstelling van de bevolking te geven, gaat men er in 2017 van uit dat 72% mestiezen zijn, 14% indianen, 6% blanken, 7% mulatten en 2% Afro- Amerikanen.
advertentie | |
Campesinos werken samen aan gemeenschappelijke projectie in EcuadorPhoto: Tobias Demi CC 4.0 International no changes made
De Ecuadoraanse samenleving is voornamelijk gevormd door de geschiedenis en de grillige geografie van het land. Daardoor zijn er grote verschillen ontstaan in uiterlijk en temperament tussen de bewoners van de Oriente, de Sierra en de Costa. De bewoners van de Sierra, de serranos, leven in een gevarieerd, vruchtbaar landschap dat meestal toebehoort aan rijke landeigenaren. De boeren (campesinos) hebben een zeer hard bestaan, zowel die van de Sierra als die van de Costa (costeños).
In de Sierra wonen vooral indianen, criollos (afstammelingen van in Ecuador geboren Spanjaarden), en mestiezen (indiaans-Europees bloed). Aan de Costa wonen naast deze groepen ook nog zwarten, mulatten en sambo's (indiaans en zwart bloed). In de noordwestelijke kustprovincie Esmeraldas, de Chotavallei en in de bergachtige provincie Imbabura wonen veel afro-Amerikanen, herkenbaar aan hun donkere huid en kroeshaar. In Guayaquil leeft een grote groep Chinezen en een andere groep, de Turken of Arabieren (vooral Libanezen) hebben een vooraanstaande positie op economisch en politiek gebied. Zo was Abdalá Bucaram, zoon van Syrisch/Libanese ouders van 1996 tot begin 1997 president van Ecuador. Ecuador telt tien verschillende inheemse, indiaanse bevolkingsgroepen met vaak hun eigen taal en cultuur. De meeste spreken een dialect dat afgeleid is van het Quechua. De grootste etnische groepen die in het tropische regenwoud leven zijn de Quichuas, de Shuar, de Achuar, de Huaorani, de Siona-Secoya en de Cofán.
advertentie | |
Quicha vrouw EcuadorPhoto: Publiek domein
De Quichuas zijn de grootste inheemse groep en zijn nauw verwant met de Quichuas van de hooglanden van de Ecuadoraanse Andes. Ze worden verdeeld in Quijos en Canelos (oerwoudmensen). Ze beschikken van oudsher over een goed ontwikkeld landbouwsysteem.
De Cofán en de Siona-Secoya leven in het noordelijke deel van de Oriente. De laatste groep bestaat uit twee aparte groepen die besloten samen te gaan toen hun aantal in de loop van de 20e eeuw zeer sterk afnam. Ze gebruiken de slash- en-burn techniek wat de landbouw betreft. Kleine stukjes regenwoud worden gekapt en daarna in brand gestoken om de struiken en de ondergroei weg te krijgen. Vervolgens worden er gewassen gezaaid en na enkele jaren trekt men weer verder en begint de cyclus opnieuw. Ze leven daardoor semi-nomadisch.
De Shuar en de nauw verwante Achuar leven in het zuidelijke deel van de Oriente. Ze leven eigenlijk maar van één gewas, de zoete maniok en de laatste jaren van het houden van vee. Hierdoor zijn het van semi-nomadische tot semi- permanente volken geworden.
Bekende hooglandstammen zijn Otavaleños, de Salasacas, de Cañaris en de Saraguros. De Otavaleños zijn in de zomer vaak te zien als muzikant in de Europese grote steden en verkopen daar ook handgemaakte kunstnijverheid. Ook in Ecuador zijn het ware handelsreizigers. De Saraguros leefden ooit in de buurt van het Titicacameer in Peru, maar werden door de Inca's gedwongen te verhuizen naar het huidige gebied rondom de stad Saraguro. Ze zijn direct te herkennen aan hun traditionele kleding. Het zijn nu voornamelijk veeboeren en van alle indiaanse groepen de meest succesvolle.
De positie van de oorspronkelijk bewoners, de indianen, is nog steeds zeer slecht. Ze worden onderdrukt en er zijn bijvoorbeeld nauwelijks indianen in het parlement vertegenwoordigd. Blanken en mestiezen beschouwen de indianen als tweederangs burgers en het racisme is dan ook diep geworteld. De blanken zijn nog steeds de machtigste bevolkingsgroep ondanks hun relatief kleine aantal. Ze bezitten de meeste economisch en politiek belangrijke posten.
advertentie |
GALAPAGOSEILANDEN LINKS
Advertenties
• Vliegen naar Galapagos Eilanden
• Galapagoseilanden ANWB
• Djoser Rondreis Galaagoseilanden
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Ecuador en Galapagos rondreis
• Hotels Galapagoseilanden
• Rondreizen Galapagoseilanden
• Reisgidsen en kaarten Galapagoseilanden
Nuttige links
Duiken, reizen, landschap dieren en fotos GalapagoseilandenReisinformatie Galapagoseilanden (N)
Startpagina Ecuador (N)
Bronnen
Ecuador
Cambium
Luft, A. / Reishandboek Ecuador en de Galápagoseilanden
Elmar
Rachowiecki, R. / Ecuador & the Galápagos islands
Lonely Planet
Renterghem, O. van / Ecuador : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib
Vries, W. de / Ecuador, Galápagos
Gottmer
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt november 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems