Landenweb.nl

FRANKRIJK
Sommieres Languedoc Roussilon

Tekst en Foto's:
Arie van der Zalm.

Sommieres ligt in de Languedoc Roussillon (ook bekend om zijn heerlijke wijnen)tussen Nimes en Montpellier.Zo gauw je over de Romeinse brug, onder de klokkenpoort van het stadje door loopt voel je,je honderden jaren terug in de tijd.

De nog ongelooflijk naar de middeleeuwse sfeer ademende stad ligt aan het riviertje de Vidour, 13 kilometer noord westelijk van de snelweg.

Tiberius liet in de 1ste. eeuw een brug met 18 bogen bouwen, van 189 m lang en een onderdeel van de Romeinse weg van Nimes naar Lodeve was.

Onder de adellijke Familie Bernard van Anduze en van Sauve werd de stad vergroot.Als gevolg van de Albigenser oorlog werd de stad in 1248 opgenomen bij de Koninklijke domeinen.

In de zestiende eeuw werd de meerderheid van de bevolking protestant.
De stad werd van 1573 tot 1575 bezet en op 38 huize na, compleet vernietigd.
Economisch gezien was Sommieres bekend geworden door zijn leder en wollen stoffen. In de 17de- en 18de- eeuw ontstonden mooie burgerhuizen.

Het is moeilijk voor te stellen hoe de romeinse brug in de antieke uit gezien moet hebben zij werd tussen 19de en 31ste jaar na Christus onder Keizer Tiberius gebouwd.
7 van de 18 bogen kun je nog herkennen.De brug werd meerdere keren gerestaureerd, die grootste verbouwing werd in 1716 uitgevoerd.
De vijfde boog in de Rue de la Grave, is nog in de oorspronkelijke toestand

Van midden tot eind 19de. eeuw distilleerde de stad aromatische planten en was daar door tot in het buitenland bekend.
De aarde om Sommieres heeft een bijzonderheid, zij lost vettige vlekken op.
Waarschijnlijk werd dit in de middeleeuwen al gebruikt om wol te reinigen.

Het stadswapen op de klokkentoren, stelt de rivier , de brug en de 2 torens voor (alleen de toren met de klok bestaat nog). De klokken werden 1657 gegoten.
De Rue Marx Dormoy, voor heen de Rue du Pont, over de zes bogen en de daarnaast liggende kelders van de huizen werd de Romeinse brug gebouwd .

Rechts van de klokkentoren stond Maison consulaire,het huis van de konsul. De Place des Docteurs Dax (marktplaats) kan men via de passage Reilhe bereiken of over de trappen , die in de brugpijller geslagen zijn en de huizen van de Brugstraat met de marktplaats verbinden.

Te bezichtigen is ook Inquant of Encan, waar de verkoop van slaven werd gehouden.
De Place Jean Jaures was het centrum van de Graanhandel.
Bij de Rue Taillade werd een richting wijzer in de rotsen geslagen, om de antieke weg van Nimes naar Lodeve over de brug aan te wijzen.
Op Nr. 39 was het voormalige ursulinen klooster (1660).
De kapel is nu een museum.

Van de Stadpoort de la Taillade bleef nog 1 pijler over. De poort was de hoofdingang van de stad.
De kerk Saint Pons werd in 19de. Jeeuw in neogotische stijl gebouwd. Vanaf 10de. eeuw stond hier een andere kerk.
De ingang van de Porte du Bourguet werd 1608 in een van de torens van de stads vesting verlegd.

Vanaf 1752 is aan het uitzien van de stad weinig veranderd. De houten deuren zijn nog goed behouden.Die protestantse kerk, Place Saussine, werd 1685 na het einde van Ediktes van Nantes vernietigd.

Rue des Baumes:
Baume heet in de occidentaalse taal (Lombardisch diatect) grot/hol, onder alle huizen zijn kleine hollen/grotjes.

Het Chateau fort (die vesting) uit de 10de./11de eeuw werd pas in 1809 verlaten. Er bleef een toren uit de10de eeuw over.
Hij is 25 Meter hoog, tot zijn platvorm moet je 74 treden omhoog
Maar dan heb je een prachtig panorama blik.

De strategische ligging van de burcht was belangrijk, Van hieruit bewaakte men de Romeinse brug, die de enige overgang in de omgeving was. Porte Narbonne aan de Rue basse. Deze ingangspoort werd 1752 uit de stadsmuur gebroken en naar de laatste stadhouder , de Graaf van Narbonne­Pellet, genoemd.

Door deze poort komt men op de onderste straat, die zoals een schaakbord gebouwd is, om bij overstromingen van de rivier het water beter te laten weglopen.
De Esplanade is een vriendelijke Promenadeplaats in de buurt van de Vidourle, met schitterende platanen en petanque plaatsen.

Verder lezen >>
www.reisimpressies.eu - Frankrijk










Sommiëres
Sommiëres
Oude centrum
Sommiëres in vogelvlucht
Jeu de boules