Landenweb.nl

FORMENTERA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans, Catalaans
  Hoofdstad  San Francisco de Formentera
  Oppervlakte  83 km²
  Inwoners  11,708
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .es
  Code.  ESP
  Tel.  +34

To read about FORMENTERA in English - click here

Hotels Formentera

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geografie en Landschap

Geografie

Formentera is een eiland dat behoort tot de Balearen. De Balearen is een eilandengroep die bestaat uit vier hoofdeilanden, Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, twee kleinere eilanden, Dragonera en Cabrera, en verder nog honderden kleine eilanden en rotspunten.

advertentie

Formentera SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De eilanden liggen ten oosten van het Spaanse vasteland in de Middellandse Zee; de Spaanse stad Barcelona ligt hemelsbreed op ca. 300 kilometer, Alicante op ca. 185 kilometer. De hoofdstad van Algerije, Algiers, ligt maar op ca. 280 kilometer. Formentera, het meest zuidelijke eiland van de Balearen, en Ibiza, liggen vlak bij elkaar en worden gescheiden door de zeven kilometer brede zee-engte ‘Es Freus’. In deze zee-engte liggen de onbewoonde eilandjes Isla Espalmador (op slechts 150 meter afstand van Formentera; de zeestraat tussen de twee eilanden heet Pas des Trocadors), Isla Espardell, Islas de los Ahorcados en Islas Negras.

De eilanden Formentera en Ibiza worden ook wel de ‘pijnboomeilanden’ of Pityusen genoemd, naar het Griekse ‘Nesari Pitoussai’.

De totale oppervlakte van Formentera bedraagt 83 km2, erg klein vergeleken met de andere eilanden (Mallorca 3640 km2, Menorca 702 km2, Ibiza 541 km2). Formentera is hemelsbreed 22 kilometer lang en op sommige plaatsen maar 1,5 kilometer breed. De totale lengte van de kustlijn bedraagt 69 kilometer. De afstand tussen de twee belangrijkste havens van Formentera en Ibiza is maar 11 nautische mijlen.

advertentie

Landschap

Formentera bestaat uit twee delen die door een brede zandbank (5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed) met elkaar verbonden zijn.

Formentera is nagenoeg vlak, alleen de plateaus in het oosten en het westen van het eiland steken hoog boven de zee uit; het oostelijke plateau met als hoogste punt La Mola met 192 meter, het westelijke plateau met als hoogste punt Puig Guillem met 106 meter. Rondom het eiland liggen hagelwitte stranden, omringd door duinen die het achterland beschermen tegen hoogwater. De mooiste stranden van Formentera liggen in het noorden, vlakbij de zoutmeren of 'salinas'. Het zandstrand Platja de Migjorn beslaat het hele middenstuk van de zuidkust: meer dan zes kilometer lang, door rotsen onderbroken en geflankeerd door duinen.

Andere bekende stranden zijn:

advertentie

Kustlijn de de buurt van Cala SaonaPhoto: Coniferous, CC BY 3.0 no changes made

Klifkusten zijn op Formentera te vinden in de buurt van de twee vuurtorens. De Faro de Formentera ligt op een 192 meter hoge klif op de uiterste oostpunt van het eiland. De weg zuidwaarts naar Sant Francesc leidt naar de lagunes Estany Peix en Estany Pudent, twee zoute binnenmeren die ontstaan zijn doordat aangroeiende zandbanken de verbindingen met de open zee langzaam maar zeker verbraken. Alleen de Estany Peix heeft nog een open verbinding met de zee en als gevolg hiervan zit het meer vol met vissen.

Uit de geologische oudheid is op Formentera nog maar weinig terug te vinden. Tijdens het Mesozoïcum (220-65 miljoen jaar v.Chr.) steeg de zeespiegel en kwam Formentera onder water te liggen. Kalkafzettingen uit de Krijtperiode zijn nog steeds aan de oppervlakte te vinden.

In het Tertiair kwam Formentera nog een keer onder water te liggen en uit deze periode is er nog zand, leem en kalksteen te vinden.

Ca. 8 miljoen jaar geleden ontstonden gebergtes als de Alpen en de Pyreneeën en werd ook Formentera boven de zeespiegel opgeheven. Formentera was toen nog via een landbrug met het Spaanse vasteland verbonden, maar na de laatste ijstijd steeg het water weer en ontstonden de Balearen.

Door de voornamelijk kalkstenen bodem van Formentera zijn er veel zogenaamde karstverschijnselen te vinden. Met name te noemen zijn karstpijpen of ‘aven’ (trechtervormige gaten), karstgrotten, dolines (keten- of trechtervormige verdiepingen in karstplateaus) en uvula’s (serie aaneengesloten dolines). Al deze verschijnselen ontstaan door de combinatie van water en scheuren en breuken in het gesteente. Regenwater sijpelt naar beneden, waardoor de kalk oplost. De opvallendste verschijningen zijn natuurlijk de druipsteengrotten. De bekendste druipsteengrot van Formentera is de Cova d’en Xeroni, die pas in 1975 ontdekt werd. Klifkusten zijn in de buurt van de twee vuurtorens op Formentera te vinden.

Op Formentera is een groot tekort aan water en het watergebruik stijgt nog steeds door een groeiende bevolking en hoger waterverbruik per hoofd van de bevolking. Bijzonder zijn de ondergrondse watervoorraden of ‘aquifers’, die ontstaan door het water dat door de poreuze kalksteen dringt en naar deze plekken met een ondoordringbare ondergrond stroomt. Met windmolens en pompen tapt men het water af van de grondwatervoorraden. In deze molens maalde men ook graan, andere molens werden gebruikt om zout zeewater in de zoutpannen te pompen. Dit soort molens staat nog steeds op Formentera, samen met veel eeuwenoude waterputten. Men maakt ook nog steeds gebruik van ontziltingsinstallaties, waarmee men drinkwater uit zeewater haalt.

Typisch voor Formentera zijn de alleenstaande, natuurkleurige of witgekalkte boerderijen of finca’s, met hun schuine daken (op Ibiza zijn het kubussen).

FORMENTERA LINKS

Advertenties
• Formentera Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autohuur Formentara
• Formentera Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over FORMENTERA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Formentera (N)
Startpagina Formentera (N)

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera

APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera

Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera

Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera

Kosmos-Z&K, 2000

Schmid, N. / Ibiza, Formentera

Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems