FLORIDA
Godsdienst
Godsdienst
To read about FLORIDA in English - click here
Hotels Florida |
Steden FLORIDA
Miami | Orlando |
Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN
Arizona | Californie | Florida |
Hawaii | Utah |
Godsdienst
Algemeen
Van de totale bevolking van Florida is ca. 40% protestants met als grootste geloofsgemeenschappen baptisten, methodisten en leden van de pinkstergemeente.
Iets meer dan een kwart van de bevolking is roomskatholiek, 3% is joods, 1% is Jehova's getuige en 14% van de bevolking behoort tot diverse kleine geloofsgemeenschappen. Ca. 16% van de bevolking is niet-religieus, waaronder de spiritualisten van de Cassadag-gemeenschap.
De meeste katholieken en joden wonen in Zuid-Florida; de joden vormen daar 12% van de bevolking, na New York het hoogste percentage van de bevolking. Zuid-Florida heeft ook een toenemende moslimpopulatie en aanhangers van Santería, eeen mix van West-Afrikaanse en katholieke gebuiken. Voodoo-gebruiken worden gepraktiseerd door Haïtianen.
advertentie |
Resten van een Santería-offer ritueel, Miami, FloridaFoto: James Emery CC 2.0 Genericno changes made
advertentie |
Kerkelijke gebouwen
Apalachicola - Trinity Episcopal Church: in de staat New York gebouwde kerk die met een schip in delen langs de Atlantische kust en de Florida Keys naar Apalachicola gebracht werd en in 1836 weer in elkaar is gezet.
Key West - St. Paul's Episcopal Church: kerk uit 1912 gewijd aan de schutspatroon van schipbreukelingen. Sommige ramen zijn dan ook gebrandschilderd met nautische voorstellingen.
Miami - Gesù Church: deze kerk in Downtown-Miami is eigendom van de oudste katholieke parochie in Miami en stamt uit 1922. De glas-in-loodramen zijn gemaakt in het Duitse München. De kerk heeft geen pilaren en een indrukwekkend marmeren altaar.
Miami - Kerk uit 1917 in de wijk Coconut Grove van het genootschap Plymouth Congregational Church, zelfstandig onderdeel van de United Church of Christ (UCC).
Miami - Coral Gables Congregational Church: in Spaans-barokke stijl gebouwde kerk, een replica van een kerk in Costa Rica. De architect van de kerk, gebouwd in 1923 door George Merrick, was Richard Kiehnel van het architrectenbureau Kiehnel & Elliott. George Merrick was ook de bedenker van de nieuwe stad Coral Gables, die door een orkaan in 1926 en de beurskrach van 1929 niet voltooid werd.
Miami - Ermita de la Caridad del Cobre: in 1966 gebouwde modernistische kerk voor Cubaanse vluchtelingen, gewijd aan de beschermheilige Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid. De kerk heeft veel symboliek: de zes pilaren representeren de zes traditionele provincies van Cuba, onder het altaar ligt Cubaanse grond en steen, samen met water uit een vluchtelingenboot.
advertentie |
Ermita de la Caridad del Cobre, Miami, FloridaFoto: Ivan Curra CC 3.0 Unported no changes made
Miami Beach - Miami Beach Community Church: eerste kerk van Miami Beach, gebouwd in 1921.
Miami Beach - Temple Emanu-El: wordt beschouwd als een van de mooiste synagoges van de Verenigde Staten, opgetrokken in Byzantijns-Moorse stijl. Gesticht door de orthodox-joodse Congregation Jacob Joseph van rabbijn Joseph Rackovsky en gebouwd in 1948 met 1400 zitplaatsen. Als voorbeeld diende de grote Abdallah Ibn Salam Synagoge van Oran, Algerije.
Palm Beach - Bethesda-by-the-Sea Church: kerk gebouwd in gothic revival-stijl.
Palm Beach - St. Edward's Church: kerk uit 1927 gebouwd in Spanish revival-stijl.
Palm Beach - Royal Poinciana Chapel: kerk uit 1898, oorspronkelijk gebouwd door Henry Morrison Flagler (1830-1913). De kerk is later verplaatst en gereconstrueerd in 1973.
St. Augustine - Cathedral Basilica of St. Augustine: wat beschouwd kan worden als de eerste kerk op Amerikaans grondgebied brandde diverse keren af, in 1586, 1702 en 1887. In 1976 kreeg de kerk de status van basiliek. Prachtige muurtekeningen van Hugo Ohlms (1905-1990) over het leven in St. Augustine.
advertentie |
Cathedral Basilica, St. Augustine, FloridaFoto: Wikiwopbop CC 2.5 Genericno changes made
St. Augustine - Flagler Memorial Presbyterian Church: presbyteriaanse kerk uit 1890, gefinancierd en vernoemd naar de Amerikaanse industrieel en oprichter van Standard Oil en de Florida East Coast Railway, Henry Morrison Flagler. Flagler, die de kerk heeft opgedragen aan zijn vroeg gestorven dochter Jenny en samen met zijn dochter liggen ze in het mausoleum. Kerk is opgetrokken in de Venetiaanse Renaissance-stijl met een vloer van Siena-marmer, een koperen koepel en een schitterend orgel.
Tarpon Springs - St. Nicholas Orthodox Cathedral: Grieks-Orthodoxe kathedraal, gebouwd door een soort belasting te heffen op de vangst van sponzen. Bouw van de kerk werd voltooid in 1943.
Tarpon Springs - Unitarian-Universalist Church: Bijzondere kerk door de aanwezigheid van een collectie schilderijen van landschapsschilder George Innes Junior (1854-1926), die van 1902-1926 overwinterde in Tarpon Springs.
advertentie |
Koreshan-sekte
Cyrus Reed Teed (Delaware County 1839 - New York 1908) was een medicus en een zelfverklaarde alchemist die een religieus leider werd en zich 'messias' noemde. In de herfst van 1869, na een ongeluk met elektriciteit, raakte hij bewusteloos. Toen hij bijkwam geloofde hij dat hij bezocht was door een heilge geest die hem vertelde dat hij de messias was. Teed's opdracht zou worden het bevrijden van de mensheid en daarom veranderde hij zijn voornaam in Koresh, het Hebreeuwse woord voor Cyrus.
Teed hield er een aantal merkwaardige standpunten op na. Zo geloofde hij dat de aarde om de zon draaide en dat de mensheid niet leefde óp de planeet, maar ín de planeet. De zon zou een door batterijen aangedreven apparaat zijn en de sterren slechts gebroken lichtstralen van diezelfde zon. Verder predikte hij en was hij onder andere aanhanger van celluleire cosnomogie, alchemie, reïncarnatie, onsterfelijkheid, celibaat en communisme. Alles samen noemde hij het Koreashianisme en hij startte met preken van zijn gedachten in de jaren zevenrtig van de negentiende eeuw in New York. Hier stichtte hij ook de 'Koreshan Unity, en verhuisde wat later naar Chicago.
Rond 1900 verstigden zich leden van de inmiddels opgeheven Koreshan-sekte net ten zuiden van Fort Myers. Meest opmerkelijke standpunt van de sekte was dat ze geloofden dat de mensheid aan de binnenkant van een holle aarde leefde.
De sekte werd opgericht door de New Yorker Cyrus Reed Teed , die na een openbaring een stuk grond in het zuidwesten van Florida kocht en daar woningen, werkplaatsen en geemeenschappelijk ruimten bouwde. Mannen en vrouwen waren volkomen gelijk volgens Teed en hij schafte privé-bezit af. Familiebanden en seks tussen sekteleden waren verboden; alleen door adoptie en het werven van nieuwe leden kon de sekte blijven groeien. In 1961 hield de sekte op met bestaan.
advertentie |
Cyrus Teed, oprichter van een sekte in FloridaFoto: Publiek domein
advertentie |
FLORIDA LINKS
Advertenties
• Vliegtickets Florida | Vliegennaar.nl
• Florida Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Florida Rondreis
• AmerikaPLUS
• Florida Hotels
• Camperreizen Florida
• Autoverhuur Sunny Cars Florida
• Amerika rondreizen met kinderen
• Reisgidsen en kaarten Florida
Nuttige links
Duiken en reizen naar Florida Zoo, Everglades, Gay Pride (N)Florida Startnederland (N)
Bronnen
Bailey, Ruth / Florida
Van Reemst, Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum BV
BBC - Country Profiles
CIA - World Factbook
Elmar Landeninformatie
Hull, Sarah / The rough guide to Florida
Rough Guides
Karlin, Adam / Discover Florida
Lonely Planet
Karlin, Adam / Florida
Lonely Planet
McKechnie, Gary / Florida : de reisgids voor een actieve & culturele vakantie
Kosmos Uitgevers
Pinck, Axel / Florida
ANWB
Sanders, Bert / Florida : reizen met insider tips
Van Reemst
Skolnick, Adam / Florida & the South's best trips : 28 amazing road trips
Lonely Planet
Wikipedia
www.landenweb.nl/verenigde-staten
laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems