Landenweb.nl

FILIPPIJNEN
Klimaat en Weer

To read about PHILIPPINES in English - click here

Hotels Filippijnen

Steden FILIPPIJNEN

Manilla

Klimaat en Weer

De Filippijnen, gelegen net boven de evenaar, hebben een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid (gemiddeld meer dan 70%) en met veel tot zeer veel regenval.

advertentie

Klimaatkaart van de FilippijnenPhoto: Publiek domein

Op de Filippijnen heerst een gemiddelde jaartemperatuur van 27°C. Ondanks de grote noord-zuid afstand van 1800 km, ligt de gemiddelde temperatuur in het noorden maar 2°C lager dan in het zuiden. Ook de gemiddelde temperaturen in de warmste en ‘koudste’ maanden liggen niet meer dan 5°C uit elkaar. Dit komt ook de ligging aan zee, die zorgt voor een behoorlijke tempering van hoge en lage temperaturen.

Echt koud wordt het nooit, zeker niet in de laaggelegen gebieden. Daar kan het in januari, de koudste maand, overdag nog regelmatig bijna 30°C worden en

’s nachts 20°C. Alleen in de hoger gelegen bergstreken kan de temperatuur wel eens onder de 10°C zakken.

Gemiddeld valt er in de Filippijnen zo’n 2400 mm neerslag per jaar. Verschillen in regenval zijn er wel degelijk, zowel in de loop van het jaar als op de verschillende eilanden van de archipel. Zo staan de kustgebieden aan de westkant van de eilanden sterk onder invloed van de zuidwestmoesson of ‘habágat’, die in de periode juni-oktober heel veel regen kan brengen.

advertentie

Moesson op de FilippijnenPhoto: Judgefloro in het publieke domein

De periode december-mei is hier de droge periode, met van februari tot april de minste neerslag. Aan de oostkusten van de Filippijnse eilanden is het weer wat gelijkmatiger met in alle seizoenen regenval. De meeste regen valt in de maanden november tot en met januari onder invloed van de noordoostmoesson of ‘amíhan’.

De droogste gebieden liggen in de regenschaduw van de bergen, bijvoorbeeld de Cagayan-vallei in Noord-Luzon, waar ‘maar’ 890 mm per jaar valt. De meeste regen heeft Catanduanes voor de zuidkust van Luzon, met 5461 mm; de hoofdstad Manila komt tot 2083 mm.

Elk jaar hebben de Filippijnen te lijden onder ca. 30 tyfoons of ‘bagyó’. Gecombineerd met vloedgolven, overstromingen, aardverschuivingen en windsnelheden van meer dan 300 km per uur, richten ze vaak veel schade aan en eisen regelmatig slachtoffers. De kans op deze hevige stormen is het grootste in de periode juli-begin december, met pieken in september.

De kuststreken langs de Grote Oceaan, met name Leyte en Samar, eilanden in het oostelijke deel van de Visaya-groep, en Oost-Luzon, behoren tot de gebieden met het hoogste risico op deze allesvernietigende natuurverschijnselen. Het westelijk deel van de Visaya-groep, Palawan en een groot deel van Mindanao, hebben veel minder kans op tyfoons.

Schade veroorzaakt door de typhoon Haiyan in Tacioban op het eiland Leyte op de FilippijnenPhoto: Trocaire CC 2.0 Generic no changes made

Op 8 november 2013 werden de Filippijnen getroffen door tyfoon Haiyan, die windsnelheden van meer dan 300 km per uur bereikte en met name op het eiland Leyte gigantische schade veroorzaakte. Er vielen meer dan 4000 doden en miljoenen mensen raakten dakloos.

FILIPPIJNEN LINKS

Advertenties
• Hotels Filippijnen
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over FILIPPIJNEN bij Bol.com

Nuttige links

Dieren bij de Filippijnen (N)
Duiken op de Filippijnen (N)
Reisinformatie Filipijnen (N)
Reizendoejezo – Filippijnen (N)

Bronnen

Filippijnen

Het Spectrum

Philippines

Lonely Planet

Poppe, D. / Reishandboek Filippijnen

Elmar

Rodell, P.A. / Culture and customs of the Philippines

Greenwood Press

Wee, J. / Philippines

Chelsea House

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems