Landenweb.nl

FILIPPIJNEN
Bevolking

To read about PHILIPPINES in English - click here

Hotels Filippijnen

Steden FILIPPIJNEN

Manilla

Bevolking

Samenstelling en spreiding

advertentie

Filippijnen BevokingPhoto: Pancit Canton Media in het publieke domein

ALGEMEEN
De Filippino's, die 80% van de totale bevolking uitmaken, stammen voornamelijk af van Indo-Maleiers, Chinezen en Spanjaarden. Zij zijn in enkele volksverhuizingen de archipel binnengekomen. De belangrijkste Filippinogroep zijn de Tagalog (28,1%) en de Cebuana (13,1%).

MINDERHEDEN
De oerbevolking van de Filippijnen wordt gevormd door de negrito’s, nauw verwant met de Semang van Maleisië en misschien ook van de dwergbevolking van de Andaman-eilanden. In totaal schat men het aantal raszuivere negrito’s nog op ca. 15.000, waaronder enkele duizenden Aëta, een dwergvolk dat voornamelijk op het eiland Luzon woont. Andere negrito-grooepen zijn de Atta, de Dumagat, de Agta en de Ati. Vroeger waren het echte verzamelaars en jagers, tegenwoordig wonen de meeste in permanente nederzettingen.

De islamitische Moro's vormen 5% van de Filippijnse bevolking en wonen op Mindanao, de Sulu-eilanden en Palawan.

De grootste moslimgroepering op de Filippijnen vormen de Maranao, die leven op Mindanao. Ze leven van veeteelt, landbouw en handel. Het woongebied van de Maguindanao bevindt zich in de vallei van de Rio Grande.

De belangrijkste bevolkingsgroep van de Sulu-archipel vormen de Tausug, die leven van de landbouw en de rijstteelt. Ze waren de eerste moslims van de Filippijnen en leven vooral op het eiland Jolo. Ook de Samal leven in de Sulu-archipel en de meeste van hen wonen op paalwoningen langs de kust.

De kustbewoners van het eiland Basilan zijn de Yakan, die van de visvangst leven.

Een aparte groep van de Sulu-archipel vormen de Bajao Laut of ‘mensen van de zee’. Deze zeezigeuners leven over het algemeen niet in woningen op het vastland, maar op woonboten. De aanvankelijk animistische Bajao jagen in lange houten boten (‘lipa’) op de Suluzee en de Celebeszee. Steeds meer Bajao gaan op het vasteland wonen en bekeren zich dan vaak tot de islam.

Chinezen maken 1% van de bevolking uit, maar hebben over het algemeen wel de Filippijnse nationaliteit.

advertentie

Igorot FilippijnenPhoto: Yves Picq CC 4.0 International no cjhanges made

In het Centrale Bergland leven een aantal stammen, die gezamenlijk ‘Igorot’ worden genoemd. Het zijn afstammelingen van de proto-Maleiers, die lang geleden vanuit Indonesië en Zuidoost-Azië naar de Filippijnen emigreerden. Later werden ze verdrongen door de laat-Maleiers. Nog niet zo lang geleden was koppensnellen de gewoonste zaak van de wereld en bloedwraak wordt nog incidenteel toegepast. Enkele Igorot-stammen zijn Ifugao (230.000), Bontoc (185.000), Kalinga, Ibaloi, Kankanai, Tinggian en Apayao.

Beroemd zijn deze bergstammen geworden door de aanleg van natte rijstterrassen die tussen de 2000 en 3000 jaar oud zijn.

Op het eiland Mindoro wonen in het bergachtige binnenland een aantal proto-Maleise stammen die samen de Mangyan worden genoemd. Enkele stammen zijn de Alangan en de Hanunóo, die leven van de akkerbouw, de visvangst en de jacht.

Tot de oerbevolking van Palawan behoren onder andere de Batak. Deze over het algemeen tot de negrito’s gerekende stam verbouwt gewassen als cassave, zoete aardappelen en maïs, verzamelen honing en wilde vruchten en jagen op dieren.

Andere stammen op Palawan zijn de Tagbanua, de Calamianon, de Pala’wan en de Jama-Mapun, een islamitische stam.

advertentie

Bagobo FilippijnenPhoto: Constantine Augustin CC 2.0 Generic no changes made

De oorspronkelijk animistische stammen van Mindanao worden steeds sterker beïnvloed door hun christelijke en islamitische buren. Dit geldt voor de Bagobo, de Subanon, de Manobo en de Tiruray. Verder wonen op Mindanao nog de T’boli of Tagabili, de Mandaya en de Mansaka.

In 1971 werd een onbekende kleine stam van 26 personen ontdekt, de Tasaday. Ze leefden nog in zeer primitieve omstandigheden en hadden nog nooit contact gehad met de buitenwereld. Vijftien jaar later werd bekend gemaakt dat de hele affaire in scène was gezet. Op dit moment zijn de geleerden het er nog niet over eens wat de werkelijke waarheid is.

SPREIDING
Meer dan de helft van de Filippijnse bevolking woont op het eiland Luzon, met een concentratie in de hoofdstad Manilla. Manilla behoort samen met Quézon City, Pasay en Caloocan tot de National Capital Region (ook wel Groot-Manilla of Metropolitan Manilla) met bijna 12 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Davoa (1.630.000), Cebu (951.000) en Zamboanga (936.000). (2017)

De verschillen in bevolkingsdichtheid zijn groot; op het eiland Palawan wonen maar ca. 40 inwoners per km2, op het eiland Cebu gemiddeld 500 inwoners per km2. Van overheidswege wordt migratie van het overbevolkte Luzon naar Mindanao en andere dun bevolkte eilanden aangemoedigd. Ca. 44% van de bevolking woont in stedelijke gebieden.

Demografische gegevens

De Filippijnen hadden in 2017 naar schatting 104.256.076 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 310 inwoners per km2.

De Filippijnen hebben een relatief jonge bevolking; ruim 33,4% van de bevolking is jonger dan 15 jaar. (2017)

De bevolkingsgroei bedraagt gemiddeld 1,57% per jaar. (2017)

De gemiddelde levensverwachting bij geboorte bedraagt 69,4 jaar, mannen 65,9 jaar en vrouwen 73,1 jaar (2017)

De Filippijnen hebben een geboortecijfer van 23,7 per 1000 inwoners en een sterftecijfer van 4,1 per 1000 inwoners. De kindersterfte bedraagt 21,4 kinderen per 1000 levendgeborenen. (2017)

FILIPPIJNEN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Filippijnen
• Hotels Filippijnen

Nuttige links

Dieren bij de Filippijnen (N)
Duiken op de Filippijnen (N)
Reisinformatie Filipijnen (N)
Reizendoejezo – Filippijnen (N)

Bronnen

Filippijnen

Het Spectrum

Philippines

Lonely Planet

Poppe, D. / Reishandboek Filippijnen

Elmar

Rodell, P.A. / Culture and customs of the Philippines

Greenwood Press

Wee, J. / Philippines

Chelsea House

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems