Landenweb.nl

FIJI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels, Fijisch, Hindi
  Hoofdstad  Suva
  Oppervlakte  18.274 km²
  Inwoners  907,285
  (2021)
  Munteenheid  Fiji-dollar
  (FJD)
  Tijdsverschil  +11
  Web  .fj
  Code.  FJI
  Tel.  +679

To read about FIJI in English - click here

Reisgidsen en kaarten Fiji

Geografie en Landschap

Geografie

Fiji is een eilandengroep in Oceanië in het centrale gedeelte van de zuidelijke Stille Oceaan. Fiji ligt in het overgangsgebied van Melanesië naar Polynesië.

Rondom liggen de eilandstaten Tuvalu, Wallis & Futuna, Tonga (in het noorden en oosten) en Nieuw-Caledonië en Vanuatu (in het westen). Recht onder Fiji ligt Nieuw-Zeeland. De 18.376 vierkante kilometer metende archipel bestaat uit twee grote eilanden (Viti Levu, 10.499 vierkante kilometer, en Vanua Levu, 5.556 vierkante kilometer), omringd door 318 kleine eilandjes, waarvan de helft bewoond is, en honderden riffen en rotsen die voor bewoning ongeschikt zijn. Ver in het noorden ligt het eenzame Rotuma. Het totale land- en wateroppervlak bedraagt ongeveer 1.290.000 vierkante kilometer.

advertentie

Fiji SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

De grote eilanden zijn van vulkanische oorsprong, de kleine bestaan uit koraalriffen, versteende resten van schaaldiertjes die zich hebben gehecht aan de rand van ondergelopen vulkanen. De eilanden zijn erg bergachtig. De hoogste top op Viti Levu (Groot Fiji) is de door een hoog plateau omgeven Tomanivi (1324 meter); op Vanua Levu (Groot Land) ligt de top op 1032 meter. Geen van de vulkanen is actief. De eilanden zijn bedekt met tropische bossen.

advertentie

Noordkust Vanua Levu, Federatie MicronesiëPhoto: catlin.wolfard CC 3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

Eén van de kenmerken van de tropische klimaatzone waarbinnen de meeste eilanden in de Stille Oceaan liggen, is de vrij constante temperatuur. Zowel in Nadi aan de westkant van het hoofdeiland Viti Levu als in Suva aan de oostzijde ligt de gemiddelde temperatuur het gehele jaar door rond de 25 graden. De verschillen in neerslag zijn groter. De oostelijke eilanden ontvangen veel meer regen dan de westelijke. Nadi krijgt gemiddeld 1921 millimeter regen per jaar, Suva maar liefst 3161 millimeter. De meeste neerslag valt tijdens de maanden oktober totmaart, vrij droog is de periode juni tot september. Tussen november en april (op het zuidelijke halfrond het zomerseizoen) komen de meeste tropische cyclonen voor.

Planten en dieren

Planten

Plantenkundigen schatten het aantal soorten op ruim drieduizend, waarvan ongeveer eenderde endemisch (inheems) is. Sommige spectaculaire boomsoorten, zoals de dakua, zijn verdwenen als gevolg van kap ten behoeve van de kano's, maar daar staat tegenover dat actief wordt gewerkt aan herbebossing met bomen die ook van economisch nut zijn, zoals mahonie. De kustvlakten zijn bebouwd met kokosplantages. Van nog groter economisch belang waren en zijn nog steeds de uitgestrekte suikerrietvelden. In beide gevallen gaat het dus om ingevoerde en aangeplante soorten. Langs enkele lagunes komen mangrovebossen voor. Voorkomende planten zijn bamboe, banyan, cacao, den, kokospalm, mango, orchidee en schroefpalm.

Dieren

Nagenoeg alle landzoogdieren zijn ingevoerd, met name door de Indiërs ten behoeve van kleinschalige veeteelt en de uitroeiing van schadelijke dieren die de suikerrietplantages bedreigden. Verder zijn er flinke aantallen reptielen en amfibieën, waaronder de Zuid-Amerikaanse gestreepte iguana. Veel spectaculairder is de grote en kleurrijke vogelpopulatie, die overigens weer bedreigd wordt door de ontbossing. Zoals overal in de Pacific is de onderwaterwereld mooi, zeker in de lagunes en in de onmiddellijke nabijheid van de koraalriffen. Verder komen op Fiji fregatvogels, honden, kippen, mangoesten, papegaaien, zeeschildpadden en zwijnen voor.

FIJI LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegen naar Fiji
• Hotels Fiji
• Reisgidsen en kaarten Fiji

Nuttige links

Fiji Startnederland (N)
Reisinformatie Fiji (N)
Reizendoejezo - Fiji (N)

Bronnen

Wikipedia

Elmar landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems