DJIBOUTI
Geschiedenis
Geschiedenis
To read about DJIBOUTI in English - click here
Hotels Djibouti |
Geschiedenis
De Fransen vestigden zich in 1856 in dit gebied, dat zij in 1883 officieel in bezit namen als Frans Somaliland. De stad Djibouti werd in 1888 gesticht door de Fransen en was bedoeld als tegenhanger van het Britse Aden. Sinds 1897 is Djibouti de regeringszetel van het land. In maart 1967 gaf 60% van de bevolking bij referendum te kennen bij Frankrijk te willen blijven, waarna de naam werd gewijzigd in Afar- en Issaland, de twee belangrijkste bevolkingsgroepen in het land.
In de hoofdstad Djibouti, voornamelijk bewoond door Issa, had 70% van de bevolking tegen de associatie met Frankrijk gestemd, hetgeen aanleiding gaf tot bloedige botsingen tussen hen en de Afar. Bij een referendum in mei 1977 koos 98% voor onafhankelijkheid. Op 27 juni 1977 werd het land onder de naam Djibouti een zelfstandige staat, onder leiding van president Hassan Gouled Aptidon die in 1981, 1987 en 1993 in dat ambt herkozen werd. De etnische rivaliteit tussen de Afar en de Issa (laatstgenoemden nemen sleutelposities in) leidde in november 1991 tot een guerrilla door leden van het Afar-volk tegen de regering. Zij noemen zich het Front pour le Rétablissement de l'Unité et de la Démocratie (FRUD). Frankrijk besloot op 25 februari 1992 tot een vredesmissie en liet door 250 van de in Djibouti gelegerde Franse soldaten een bufferzone vormen tussen de Afar en regeringssoldaten. Het FRUD kondigde een eenzijdig staakt-het-vuren af. Er kwam echter geen dialoog met de regering op gang. Op 19 juli 1992 laaide de strijd weer op. Bij een kabinetswijziging in juni 1995 werden twee FRUD-leiders benoemd op een ministerspost en in maart 1996 ging de regering over tot erkenning van het FRUD als politieke partij, waarmee het vredesproces tussen de regering en de voormalige rebellengroepering is voltooid.
De positie van Djibouti als internationaal handelscentrum ging verloren door de sluiting van het Suezkanaal (1967-1975) en door de in hevigheid toenemende burgeroorlog in Ethiopië (1974). Door de daarmee samenhangende sluiting van de spoorlijn Djibouti-Addis Abeba en de ontwikkeling van de Eritrese havenstad Assab stagneerde de handel met Ethiopië, die de laatste jaren (in 1996 tekenden Djibouti en Ethiopië een handelsovereenkomst) en zeker sinds het Ethiopisch-Eritrees conflict weer aantrekt.
Vanaf de jaren tachtig zijn veel vluchtelingen uit Ethiopië (hongersnood) en Somalië (burgeroorlog) het land binnengestroomd.
In januari 2003 wint Ismael Omar Guelleh de presidentverkiezingen, het zijn de eerst vrije verkiezingen sinds 1977. In 2005 wordt Guelleh herverkozen, hij was de enige kandidaat. In februari wint de regerende coalitie alle 65 zetels in het parlement, de verkiezingen werden geboycot door de oppositie. In juni 2008 breken er gevechten uit tussen Eritrea en Djibouti. In april 2009 berispt de Verenigde Naties Eritrea omdat het nog troepen heeft in het betwiste gebied, Eritrea ontkent dat dit het geval is. In april 2010 wijzigt het parlement de grondwet zodat de president voor een derde termijn kan worden herkozen. In april 2011 wordt Guelleh inderdaad weer gekozen, de oppositie boycot de verkiezingen. In februari 2012 verstrekt het IMF een lening om de stilgevallen economie van Djibouti te ondersteunen. In 2013 doen de oppositiepartijen weer mee met verkiezingen, ze verwerpen het resultaat. In 2014 en 2015 is het onrustig in het land onder meer vanwege bomaanslagen door de Islamitische terreurgroep al-Shabab. In april 2016 wordt Guelleh voor een vierde termijn herkozen. In juni 2017 beschuldigt Djibouti Eritrea ervan dat ze troepen naar betwist gebied hebben gestuurd. In augustus 2017 opent China officieel een militaire basis in Djibouti. Bij de presidentsverkiezingen van april 2021 wordt Guelleh voor een vijfde termijn herkozen
advertentie | |
DJIBOUTI LINKS
Advertenties
• Hotels Djibouti
• Vliegen naar Djibouti
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over DJIBOUTI bij Bol.com
Nuttige links
Djibouti Startnederland (N+E)Reisinformatie Djibouti (N)
Bronnen
Elmar Landeninformatie
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt oktober 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems