Landenweb.nl

Havana
 

Havana verre reizen van ANWB

To read about Havana in English - click here

advertentie
Reisgidsen en kaarten Havana Vliegtickets Havana Vliegennaar.nl

Algemeen

Havana (in het Spaans: La Habana) is de hoofdstad en de belangrijkste haven van Cuba. Het is ook het commerciële centrum van het land. Cuba is verdeeld in 15 provincies, Havana, de grootste stad van Cuba, is één van die provincies. De stad / provincie heeft volgens de volkstelling van 2010 2.135.498 inwoners. Het is de grootste stad in het Caribische gebied. Er zijn fraaie vestingwerken te zien die werden gebouwd om de stad te beschermen tegen de piraten in de 16e eeuw.

Oud HavanaOud HavanaFoto: Brian Snelson CC 2.0 Generic no changes made

Het hedendaagse Havana bestaat uit drie verschillende delen: Oud Havana, Vedado en de nieuwere buitenwijken. De stad is de zetel van de Cubaanse regering, met diverse ministeries en heeft ook veel bedrijvigheid. Oud Havana, met zijn smalle straatjes en overhangende balkons is niet alleen een woonwijk, maar ook het traditionele centrum van handel, industrie en entertainment. Verschillende stijlen en boeiende architectuur vind je overal in Havana. Je ziet er allerlei soorten bouwwerken van kastelen uit de 16e eeuw tot moderne hedendaagse wolkenkrabbers.

advertentie
Hotels Trivago Havana Tui Reizen

Ligging

Haven van Havanna in de nachtHaven van Havanna in de nachtFoto: Gabriel Rodríguez CC2.0 Unported no changes made

De coördinaten zijn: 23°82 Noorderbreedte en 21°51 Westerlengte. Havana ligt aan de noordelijke kust van Cuba, ten zuiden van de Florida Keys, waar de Golf van Mexico aansluit op het Caribische gebied. De stad strekt zich uit langs de west en zuidkant van een baai en heeft drie grote havens: Marimelena, Guanabacoa en Atarés. De Almendares rivier doorkruist de stad van zuid naar noord en mondt uit in de Straat van Florida een paar mijl ten westen van de baai. Havana ligt op ongeveer 60 meter hoogte, met de heuvels La Cabaña en El Morro, waar de koloniale forten op te vinden zijn.

advertentie
Cuba verre reizen van ANWB Hotels Havana

Weer

Havana geniet net als de andere provincies van Cuba van een aangenaam tropisch klimaat dat wordt getemperd door de positie van het eiland en door de warme zeestroom. De gemiddelde temperaturen lopen uiteen van 22°C in januari en februari tot 28°C in augustus. De temperatuur is zelden lager dan 10°C. Neerslag is er in overvloed van juni tot oktober en iets minder overvloedig van december tot april. De gemiddelde regenval bedraagt 1.200 mm per jaar. Orkanen razen meestal langs de zuidelijke kust van het eiland. Havana is tot nu toe gespaard gebleven van zware schade.

Geschiedenis

Havana werd op 25 augustus 1515 gesticht door de Spaanse Conquistador Diego Velázquez de Cuellar. De Spanjaarden noemden de stad San Cristóbal de la Habana. Kort na de stichting van de eerste steden op Cuba werd het eiland een Spaanse uitvalsbasis voor de verovering van andere landen op het continent. Hernán Cortes organiseerde zijn expeditie naar Mexico vanuit Cuba.

Havana in de 17e eeuwHavana in de 17e eeuwFoto: Publiek Domein

Havana was oorspronkelijk een handelshaven, die regelmatig aangevallen werd door piraten. De aanvallen dwongen de Spaanse Kroon om forten te bouwen in de grote steden. Niet alleen om te voorkomen dat de piraten en zeerovers de steden zouden plunderen, maar ook om meer controle over de handel met West-Indië te verkrijgen. Schepen uit alle delen van de Nieuwe Wereld transporteerden producten naar Havana, vanwaar deze naar Spanje werden verscheept. Honderden schepen voor anker in de baai bepaalden het stadsbeeld. Dit gaf aanzet tot de ontwikkeling van de stad, omdat de schepen moesten worden voorzien van voedsel, water en andere producten die nodig waren voor de lange reis over de oceaan. Op 20 december 1592 verleende koning Filips II van Spanje Havana de stadsrechten. Later werd de stad officieel uitgeroepen tot"Sleutel tot de Nieuwe Wereld van West-Indië" door de Spaanse Kroon. In de 16e eeuw werden defensieve wallen gebouwd om de stad te verdedigen. Havana breidde sterk uit in de 17e eeuw.

Kathedraal van Havanna in 1762Kathedraal van Havanna in 1762Foto: Publiek Domein

De stad werd door de Britten tijdens de Zevenjarige Oorlog veroverd die eindigde met de Vrede van Parijs. Het verdrag bepaalde dat Florida werd toegewezen aan Groot-Brittannië in ruil voor Havana dat toegewezen werd aan Spanje op aanbeveling van de Fransen. Nadat Havanna weer Spaans werd transformeerden de Spanjaarden Havana tot de meest versterkte stad in Amerika. Het Fort van San Carlos de la Cabaña, het grootste Spaanse fort dat in de Nieuwe Wereld werd gebouwd. In de vroege 19e eeuw nam de handel tussen het Caribische gebied en de Noord-Amerikaanse staten toe. Havana werd een bloeiende en trendy stad. In 1863 werden de stadsmuren gesloopt om verdere uitbreiding mogelijk te maken. Aan het eind van de 19e eeuw was Havana getuige van het einde van het Spaanse kolonialisme in Zuid-Amerika.

Havana Beursgebouw uit 1920Havana Beursgebouw uit 1920Foto: Publiek domein

In de 20e eeuw, tijdens de Republikeinse periode van1902-1959 beleefde Havanna een nieuwe fase van ontwikkeling en vooruitgang. Cuba herstelde van de oorlogsverwoestingen en werd een welgesteld land en Havana stond bekend als het" Parijs van het Caribisch gebied". Tal van luxe hotels, casino's en nachtclubs werden gebouwd tijdens de jaren dertig om aan de groeiende toeristen-industrie te voldoen.

Na de revolutie van 1959 onder leiding van Fidel Castro werd het starre communistische systeem overgenomen naar het model van de Sovjet-Unie. Het nieuwe regime onteigende alle prive-eigendommen en het bedrijfsleven. De toestand in het hele land verslechterde. Het Amerikaanse embargo dat volgde, raakte Havana bijzonder hard. Na vele jaren van isolement richtte de communistische regering zich op het toerisme om haar financiële inkomsten te verhogen en stond buitenlandse investeerders toe om nieuwe hotels te bouwen en de toeristische sector te ontwikkelen.

Bezienswaardigheden

Hieronder staan enkele van de bezienswaardigheden van Havanna beschreven.

Fortaleza de San Carlos de la Cabaña in Havana Foto:BananaplugFortaleza de San Carlos de la Cabaña in Havana Foto:BananaplugFoto: Bananaplug CC 4.0 International no changes made

Het Fortaleza San Carlos de la Cabaña is een fort aan de oostelijke kant van de Baai van Havana. La Cabaña is het meest indrukwekkende fort uit de koloniale tijd. Heel bijzonder zijn de muren die gebouwd zijn aan het eind van de 18e eeuw.

El Capitolio National HavanaEl Capitolio National HavanaFoto: Gerry Zambonini CC 2.0 Generic no changes made

El Capitolio Nacional werd gebouwd in 1929 als Senaat en als Huis van Afgevaardigden. Dit grandioze gebouw met een koepel die de skyline domineert kan vanuit de hele stad gezien worden. Het standbeeld van de Republiek staat in dit gebouw, het is het op drie na grootste overdekte standbeeld ter wereld. De Cubaanse Academie van Wetenschappen en het Museo Nacional de Historia Natural bevinden zich ook in El Capitolio Nacional. Het museum bevat de grootste natuurhistorische collectie van het land.

Castillo de los Tres Reyes del Morro HavanaCastillo de los Tres Reyes del Morro HavanaFoto: Leandro Neumann Ciuffo CC 2.0 Generic no changes made

Het Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro is een schilderachtig fort dat de ingang naar de baai van Havana bewaakt. In de 18e eeuw werden hier politieke gevangenen opgesloten. Tegenwoordig is het een museum met als onderwerp onder meer piraterij. Elke avond om 21.00 klinkt er een kanonschot vanaf het fort om aan te geven dat de haven gesloten is.

Castillo San Salvador de la Punta HavanCastillo San Salvador de la Punta HavanFoto: Callelinea in het publieke domein

Het Castillo San Salvador de la Punta is een klein fort gebouwd in de 16e eeuw, aan de westelijke toegangspoort tot de haven van Havana, hier worden oude en antieke wapens tentoongesteld.

Cristo de la HabanaCristo de la HabanaFoto: Tony Hisgett CC 2.0 Generic no changes made

De Cristo de La Habana is een 20 meter hoog marmeren standbeeld van Christus, op de oostelijke helling aan de baai.

Necropolis Cristóbal Colón HavanaNecropolis Cristóbal Colón HavanaFoto: Darwininan CC 3.0 Unported no changes made

De Necropolis Cristóbal Colón is een begraafplaats en openlucht museum. Het is een van de beroemdste begraafplaatsen in Latijns-Amerika, bekend om zijn pracht en praal. De begraafplaats is gebouwd in 1876 en heeft bijna een miljoen graven. Het is een prachtig park en een goed alternatief voor de andere parken in Havana

Het centrale park is een echte oase in de stad. Het biedt een belangrijke plek om het verkeer en lawaai van de stad te ontsnappen. Het park is aangelegd in de 19e eeuw en groeide uit tot zijn huidige grootte in de tweede helft van de 19e eeuw, nadat de stadsmuren neergehaald werden. Het centrale park ligt in het oude Havana en is het belangrijkste park van de stad, er wordt veel gepicknickt. Het park ligt aan de westelijke rand van de historische wijk en je kunt hier prima mensen bekijken.

Grote Theater van HavanaGrote Theater van HavanaFoto: Pablo Trincado CC 2.0 Generic no changes made

Tegenover Havana's centrale park staat het barokke grote theater van Havana, een prominent theater dat gebouwd werd in 1837. Het is nu de thuisbasis van het Nationaal Ballet van Cuba en het Internationaal Ballet Festival van Havana, een van de oudste balletfestivals van de Nieuwe Wereld.

Tips

Edificio Bacardi art-deco architectuur in HavanaEdificio Bacardi art-deco architectuur in HavanaFoto: James Emery CC 2.0 Unported no changes made

Havana is een zeer aantrekkelijke stad qua architectuur dankzij haar meer dan vijfhonderd jarig bestaan. De lange geschiedenis is te zien in de prachtige architectuur van de stad uit verschillende historische perioden. Het Neoclassisme werd in de stad geïntroduceerd in de jaren 1840. Tijdens de eerste decennia van de 20e eeuw breidde Havana sneller uit dan op enig moment tijdens haar geschiedenis. De stad verwierf grote rijkdom en werd belangrijk als toeristische bestemming, waardoor nieuwe architectonische stijlen hun intrede deden beïnvloed door het buitenland. De piek van het neoclassicisme kwam met de bouw van de wijk Vedado. In 1927 werd de Art Deco stijl in Havana toegepast door de bouw van de Miramar woonwijk. De Edificio Bacardi (1930) is het beste voorbeeld van Art-deco architectuur en het eerste grote Art Deco gebouw in de stad, gevolgd door het Hotel Nacional de Cuba (1930) en het Lopez Serrano gebouw, gebouwd in 1932. In de jaren 1950 werden grote kantoorgebouwen en appartementencomplexen gebouwd, die de skyline van de stad dramatisch veranderden.

Havana LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Havana Vliegennaar.nl
• Havana Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Djoser fietsreis - Cuba
• Cuba verre reizen van ANWB
• Hotels Havanna
• Reisgidsen en kaarten Havana

Nuttige links

Stedentrip naar Havana

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems