Landenweb.nl

COTE D'AZUR
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Marseille
  Oppervlakte  31.400 km² (Provence-Alpes-Côte d' Azur)
  Inwoners  5,131,187
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about COTE D'AZUR in English - click here

Hotels Cote D'Ázur

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

De Côte d'Azur beslaat het kustgebied en het achterland tussen Bandol en Menton aan de Italiaanse grens en ligt in de departementen Var en Alpes Maritimes.

De Côte d'Azur wordt ook wel vaak, zeker in Engelssprekende landen, Franse Rivièra genoemd, maar in feite is dat alleen het oostelijke deel van de ‘Azurenkust’, ongeveer van Nice tot Menton.

De oppervlakte van de Côte d'Azur beslaat ca. 31.400 km en de streek heeft een kustlijn van ca. 432 km.

Het prinsdom Monaco (officiële naam: La Principauté de Monaco) ligt ook aan de Côte d'Azur, vlakbij de Italiaanse grens (15 km) en 18 km ten oosten van Nice.

advertentie

Cote d'Azur of Franse RiviéraPhoto:Markus Bernet / www.demis.nl in het publieke domein

Rivièra of Côte d'Azur?

De Franse Rivièra loopt van Cannes tot Menton. De Côte d'Azur beslaat de Franse Middellandse Zeekust en haar directe achterland van St.-Tropez tot aan het Italiaanse Ventimiglia. De naam Côte d'Azur is uitgevonden door de Franse schrijver Stephen Liégard, die in 1887 een boek schreef over de kuststrook die hij Côte d'Azur noemde. Volgens hem liep de Côte d'Azur van Hyères in het westen tot Menton in het oosten.

Tot en met vandaag is Menton nog steeds het eindpunt van de Côte d'Azur. Over de grens in het westen verschillen de meningen: voor sommigen eindigt de Côte d'Azur ten westen van Cannes, volgens anderen loopt de grens minstens door tot St.-Tropez.

advertentie

Landschap

De Côte d'Azur is een streek met vele geografische contrasten, met bossen, stranden, plateaus, bergtoppen, smalle en diepe valleien.

De kust wordt gekenmerkt door rotspartijen, honderden stranden, brede baaien en kapen. Vanaf de Italiaanse grens westwaarts doemen de steil uit zee oprijzende Préalpes of Voor-Alpen op. De uitlopers van dit gebergte vormen rotskapen die diepe baaien begrenzen. Waar de rivier de Var in de zee uitkomt, komt een abrupt einde aan deze steile rotskust. Tussen Menton en het Fort Carré van Antibes liggen kiezelstranden, verder westelijk liggen de beroemde zandstranden. Het langste zandstrand van de Côte d'Azur is Fréjus-Plage. Ten westen van de monding van de Siagne begint de grillige roodkleurige kust van het vrij lage Massif de l’Estérel (max. 618 meter hoog). Het gebergte en de zee lopen hier voortdurend in elkaar over: uitlopers en steile spitsen wisselen elkaar af met piepkleine baaien, smalle zandplaten, kleine strandjes en ‘calanques’ (diepe vallei met steile hellingen en deels ondergedompeld in de zee) met loodrechte wanden. Hierna wordt de kust bepaald door het Massif des Maures met zijn donkere bossen.

advertentie

Fréjus PlagePhoto: Cyrilb1881 CC Alike 3.0no changes made

Voor de kust liggen nog duizenden rotsen en eilandjes, waarvan de Îles d'Hyères of Îles d’Or (grootste eiland Île de Porquerolles 18 km2 en verder o.a. het meest bergachtige en kleinste Franse natuurreservaat Île de Port-Cros en het kleine rotsige Île de Levant), ten zuidoosten van Hyères en Le Lavandou, en de Îles de Lérins, ten zuiden van Cannes, de meest interessante zijn. De Grieken noemden de groep eilanden ‘stochaden’, vanwege hun ligging in een rechte lijn. De Îles de Lérins zijn genoemd naar twee heiligen: het meest zuidelijke St-Honorat (ca. 1,4 km2) en het zeer bosrijke St-Marguerite (2,7 km2), het grootste eiland. Verder is de kust van de Côte d'Azur natuurlijk een aaneenschakeling van tot badplaatsen uitgegroeide steden en dorpen.

Ook het achterland van de Côte d'Azur heeft een zeer gevarieerd landschap. In het noorden strekken zich de zuidelijke Alpen uit over de gehele oostelijke zijde van de Côte d'Azur. De uitlopers van dit gebergte vormen het minder hoge, bosrijke Massif des Maures (met de 780 m hoge Sauvette) en het Massif de l’Estérel (met de 618 m hoge Mont Vinaigre). In deze massieven liggen de diepe valleien van de Tinée, de Vésubie, de Paillon en de Roya. De streek rondom Grasse wordt gekenmerkt door plateaus en bergketens (1100-1600 m) die ook worden doorsneden door kloven. Ook zijn hier de nodige watervallen te vinden.

De Provençaalse Vooralpen bij Nice bereiken een hoogte van ca. 2000 meter en verder naar het noorden en het noordoosten begint het hooggebergte (Alpes méditerranées en Alpes de Haute-Provence, 1500-2900 m) met veel meren, bossen en alpenweiden. Hier kan men in de winter, op nog geen twee uur rijden van de Côte d'Azur, genieten van de wintersport in al zijn facetten.

Voor speleologen biedt het achterland van de Côte d'Azur volop mogelijkheden. Interessant zijn de rotsspleten en karstpijpen van Siou Blanc (diepste karstpijp -350 m) en het Massif de Marguareis met putten van meer dan 900 m diep. Het karstgebied rond Grasse staat bekend om zijn vele grotten. Het Plateau de Caussols, van St-Vallier-de-Thiey tot Gourdon, heeft een gemiddelde hoogte van 1000 m is een zeldzaam voorbeeld van karstreliëf in Frankrijk. Het noordelijke deel van de hoogvlakte heeft door de vruchtbare aarde een landschap van akkers en weidegrond. De zuidkant daarentegen biedt een vrij chaotische aanblik door de aanwezigheid van dolinen, rotspartijen, afgronden en karstputten. Het kleine Massif du Tanneron, tussen het Lac de St-Cassien en de Siagne, heeft door de afgeronde vormen en de gneisrotsen veel weg van het Massif des Maures. Van half januari tot half maart verandert dit bergmassief in een prachtige mimosa-zee. De mimosa werd in de 19e eeuw vanuit Australië geïmporteerd en veroverde sindsdien de hellingen van de Tanneron. Jaarlijks worden duizenden tonnen mimosa uit de Tanneron verzonden naar de rest van Frankrijk en naar het buitenland.

De Gorges du Verdon en de Gorges du Loup zijn van de vele canyonstelsels in het achterland van de Côte d'Azur het bekendst. De Loup ontspringt op 1300 m hoogte in de kalkrotsen van de Préalpes de Grasse en heeft op het korte traject naar de Middellandse Zee de prachtige kloof uitgesleten.

De Étangs de Villepey, in de buurt van Fréjus, is een gebied van 255 ha met meertjes, bossen en weilanden. Samen met de zoutpannen van Hyères is dit gebied een van de weinige lagunen tussen Marseille en Nice. De meertjes zijn ontstaan op dode rivierarmen van de rivieren Argens en Reyran. De flora en fauna, o.a. 21 orchideesoorten en veel trekvogels, zijn typisch voor de overgangszones tussen zoet en zout water.

Het ca. 70.000 ha grote Parc National du Mercantour (sinds 1979) strekt zich uit tussen Barcelonette in het noorden en Sospel in het zuiden en heeft een contrastrijk landschap met meren, rivierkloven, dalen en rotspartijen. Het nationale park bedekt de dalen van de Roya, Bévèra, Vésubie, Tinée, Var, Verdon en Ubaye. Het hoogste punt ligt op de top van de Gélas (3143 meter).

advertentie

COTE D'AZUR LINKS

Advertenties
• Cote D'Azur Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Nice
• Hotels Trivago
• Fietsvakanties Sawadee
• Cote D'Azur Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over COTE D'AZUR bij Bol.com

Nuttige links

Cote D' Azur Startnederland (N+E)

Bronnen

Booren, R. van den / Côte d'Azur

ANWB

Côte d’Azur

Kosmos Reisgidsen

Côte d'Azur, Monaco

Lannoo

Simon, K. / Côte d'Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems