Landenweb.nl

COLOMBIA
rondreis MH5

C O L O M B I A

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

GRENSOVERGANG VENEZUELA – COLOMBIA
Vanuit Maracaibo in Venezuela verplaatsen we ons naar Santa Marta in Colombia.
- taxi Maracaibo hotel - por puesto standplaats, 40 VEB, 30 min. onderweg (kan ook met vertrek aan de busterminal, volgens onze taxi-chauffeur zijn deze por puesto's minder betrouwbaar, achteraf in Colombia hebben we van een Zuid-Afrikaans koppel de bevestiging gekregen)
- por puesto Maracaibo (Venezuela) - Maicao (Colombia), 30 VEB pp., 2 1/2 uren onderweg
- tijdens de rit wordt minstens 15 maal ons paspoort gecontroleerd aan de vele controleposten, we hebben geluk dat we onze bagage niet moeten uithalen
Grensformaliteiten Venezuela :
- aan een loket vóór de grens kopen we een tax-zegel om het land te mogen verlaten, 46 VEB pp.
- tax-zegel voorleggen
- paspoort laten afstempelen
- toeristenkaart afgeven
Grensformaliteiten Colombia :
- paspoort laten afstempelen, hier krijgen we een stempel voor het gevraagde aantal dagen, dit met een maximum van 60 dagen
De grensformaliteiten verlopen vlot, geen wachtrijen.
De por puesto chauffeur wacht telkens op ons, hij rijdt verder tot de busterminal van Maicao (eerste stadje in Colombia).

SANTA MARTA is een koloniale havenstad met 410.000 inwoners, gelegen in de provincie Cesar, aan de Caraïbische Zee. Het koloniale karakter wordt gemengd met nieuwere gebouwen. Vele Colombianen komen hier hun vakantie doorbrengen, in de nabije omgeving bevinden zich de mooiste stranden van het land.
In Santa Marta vinden we rust en een aangenaam vriendelijke bevolking. Het leuke hotelletje nodigt ons uit om even te pauzeren. Het is tijd om rustig onze indrukken van de vorige maanden te verwerken. We brengen onze dagen door al kuierend door de aangename straatjes, in de koelte van het zwembad van ons hotelletje, in de gezellige binnentuin babbelend met andere gasten, reiservaringen uitwisselend, ...
Vanuit Santa Marta bezoeken we Taganga, een klein vissersdorpje, gelegen aan een mooie baai. Het witte strand is er omgeven door een krans van tropisch groene bergen die in zee uitmonden. Met zicht op de blauwgroene zee maken we een wandeling in de omgeving, langs de heuvelranden, om zo andere idyllische baaien en strandjes te bezoeken, o.a. Playa Grande.
Ernaartoe :
taxi Maracaibo (Venezuela) hotel - por puesto standplaats, 40 VEB, 30 min. onderweg
(kan ook met vertrek aan de busterminal, volgens onze taxi-chauffeur zijn deze por puesto's minder betrouwbaar, achteraf in Colombia hebben we van een Zuid-Afrikaans koppel de bevestiging gekregen)
por puesto Maracaibo (Venezuela) - Maicao (Colombia), 30 VEB pp., 2 1/2 uren onderweg
(tijdens de rit wordt minstens 15 maal ons paspoort gecontroleerd aan de vele controleposten, we hebben geluk dat we onze bagage niet moeten uithalen)
bus Maicao - Santa Marta, 30.000 COP pp., 4 uren onderweg, met Unitransco
minibus Santa Marta busterminal - Centrum, 1.000 COP pp. + 1.000 COP voor de bagage die een plaats inneemt
Hotel :
Hotel Nueva Granada, 70.000 COP per nacht voor een mooi ingerichte 2-persoonskamer in een koloniaal gebouw, met privé sanitair (koud water), heerlijk vers ontbijt, grote plafondventilator, kluis, gratis water en koffie, binnentuin met leuke zitplaatsen, klein zwembad, veel documentatie en fotoboeken over Colombia, tel. (57) 421 06 85, calle 12 nº 3-17, www.hotelnuevagranada.com, hotelnuevagranada@hotmail.com, zeer vriendelijk personeel, rustgevend hotel, ideaal om contact te maken met andere reizigers, Aanrader !
Excursies :
Taganga :
ernaartoe en terug : minibus Santa Marta - Taganga, 1.000 COP pp., 15 min.

TAYRONA NATIONAAL PARK is een van de meest populaire nationale parken van Colombia, gelegen aan de met jungle begroeide kust aan de voet van de 'Sierra Nevada de Santa Marta'. Dit is het hoogste gebergte ter wereld dat zo plots in zee uitmondt. Het is een van de uitlopers van het Andes gebergte.
Tayrona NP heeft een kustlijn van 35 km, met een variatie van zandstranden en regenwoud tot op een hoogte van 600 meter. In het westen van het park vindt men een dor gebied met lichtbruine heuvels, begroeid met o.a. grote cactussen.
Ooit was dit gebied het territorium van de Tayrona indianen, een aantal archeologische overblijfselen werden gevonden, waarvan de vestiging Pueblito (Chairama in de Tayrona indiaanse taal) de belangrijkste is. Dit was ooit één van hun grootste nederzettingen, gebouwd op 250 terrassen. Er woonden +/- 2.000 mensen tussen 450 en 1.600 na Chr. Het ligt op een hoogte van 235 meter.
We maken een meerdaagse uitstap naar het Tayrona NP vanuit Santa Marta. Ter plaatse vindt men voldoende logement (hutjes, tentjes, hangmatten), voor ieder wat wils. We begeven ons naar de meest afgelegen plaats 'Cabo San Juan de la Guía' en huren er een tentje. Deze plaats ziet er uit en voelt aan als een paradijs op aarde. Voor ons wel wat warm ... met temperaturen boven de 36º C. Mooie witte stranden, zeer fotogeniek afgeboord met enorme grote ronde rotsblokken, nooitgezien glashelder blauw-groen zeewater met aangename verkoelende temperaturen, wandelpaden door de schaduw van het tropische regenwoud, ...
Van hieruit wandelen we door de jungle naar Pueblito. De tocht op zich is prachtig. We klauteren over enorme ronde rotsblokken die op elkaar gestapeld mee als pad dienen, gelukkig zijn ze niet te glad. De verschillende soorten vegetatie rondom zijn een lust voor het oog ... en we genieten van de stilte ...
Pueblito op zich is slechts beperkt blootgelegd, maar dit geeft wel een goed beeld. Een vriendelijke Indiaanse familie woont op de site, ten dienste van het park en om de veiligheid te waarborgen. Ze leven er in een authentiek Tayrona hutje. We zijn de eerste bezoekers vandaag, omdat we zo vroeg vertrokken zijn we hier nog alleen.
Ernaartoe :
bus Santa Marta - Tayrona NP ingang, 4.000 COP pp., 1 uur onderweg, bus vertrekt op de hoek van calle 11 & carrera 11, om de 20 min.
jeep Tayrona NP ingang - afslag Arrecife, 2.000 COP pp., 10 min. onderweg
te voet verder via Arrecife (45 min.) en La Piscina (20 min.), naar Cabo San Juan de la Guía (15 min.)
Ingang Tayrona NP : 25.000 COP pp., onbeperkt verblijf
Hotel :
camping Cabo San Juan de la Guía, 40.000 COP per nacht voor een 2-persoonstent met matras, beperkt sanitair, open restaurant en voedingswinkeltje (huur van hangmatten is hier ook mogelijk), neem best een laken (en iets voor onder je hoofd) mee, muggenmelk en zonnecreme zijn ook belangrijk.
Excursie :
Pueblito, te voet naar de archeologische site, 1 1/2 uur onderweg (terugweg 40 min.), 235 meter stijgen over een zeer moeilijk pad

Na ons 2-daags verblijf in Tayrona Nationaal Park, keren we terug naar SANTA MARTA. Met open armen worden we ontvangen in ons hotel 'Nueva Granada', zie ook Santa Marta (1).
We brengen een bezoek aan de 'Quinta de San Pedro Alejandro', dit is de plaats waar Simon Bolívar (geboren in 1783 te Caracas, Venezuela) zijn laatste levensdagen heeft doorgebracht. Hij overleed er op 17 december 1830 aan tuberculose en malaria.
Simon Bolívar is een zeer belangrijk persoon in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis. Tijdens zijn 47 jaar korte leven bevrijdde hij Colombia, Venezuela, Panama, Ecuador, Peru en Bolivie uit Spaanse handen en bewerkstelligde zo hun onafhankelijkheid. Overal in deze 6 landen zijn pleinen en straten naar hem genoemd, zijn standbeeld kom je bijna in elk stad of dorp ergens tegen.
De hacienda die vroeger een grote suikerplantage was, is gelegen in een mooi onderhouden botanische tuin, je ziet er nog de oude (gerestaureerde) gebouwen, zoals de woonvertrekken, de suikermolen en de rum-distillerij. Een immens wit gebouw werd opgericht als monument ter nagedachtenis aan de held Simon Bolívar, het 'altaar'. Musea en een theater maken ook deel uit van de huidige infrastruktuur.
La Rodadero, een door de locale bevolking druk bezocht strand tijdens het weekend, heeft de naam dé badplaats te zijn voor de rijke Colombianen. Behalve een aantal dure hotels en wat hoogbouw appartementen, voelt deze niet echt chique aan. Misschien zijn onze Europese normen te hoog gegrepen. Mooie terrasjes, restaurantjes, ... vind je hier niet, wel de gebruikelijke winkeltjes en vele strandverkopers met hapjes, drankjes, zonnebrillen, hoeden, handwerken, ...
Verder nemen we nog enkele dagen rust in het aangename Santa Marta, dat ons soms wel wat te warm is met zijn 39º C.
Ernaartoe :
te voet van Cabo San Juan via La Piscina (15 min.), naar Arrecife (20 min.), tot aan de stopplaats van minibusjes naar de ingang van het Tayrona NP (45 min.)
minibusje zandweg Arrecife - Tayrona NP ingang, 2.000 COP pp., 10 min. onderweg
bus Tayrona NP ingang - Santa Marta, 5.000 COP pp., 1 uur onderweg, let op niet alle bussen rijden naar het centrum van Santa Marta, wij werden afgezet aan de busterminal van Santa Marta
minibus Santa Marta busterminal - centrum, 1.000 COP pp
Hotel : zie Santa Marta (1)
Excursies :
Quinta de San Pedro Alejandro :
inkom : 10.000 COP pp.
ernaartoe en terug : minibusje Santa Marta centrum - Quinta de San Pedro Alejandro, 1.000 COP pp.
La Rodadero :
ernaartoe en terug : minibusje Santa Marta centrum - La Rodadero, 1.000 COP pp.

CARTAGENA is een koloniale havenstad in de provincie Bolívar, met 1,1 miljoen inwoners, gelegen aan de Caraïbische Zee. De stad heeft een Caraïbisch klimaat, met middagtemperaturen tegen de 40º C. De verschillende stadsdelen zijn duidelijk van elkaar afgescheiden door historische omwallingen en kanalen. De bouwstijl van koloniaal tot moderne flatgebouwen typeert duidelijk de bouwperiodes van de verschillende wijken. De stad wordt omringd en doorsneden door water, heeft een industriele haven, maar ook een vissers- en plezierhaven. Aan de rand van de stad prijken nog verschillende forten.
Er zijn 2 koloniale stadsgedeeltes, beiden volledig omwald, met ertussen een kanaal (gedeeltelijk drooggelegd), de vroegere arme en de rijke buurt. Deze laatste is de meest bezochte, door UNESCO als werelderfgoed erkende, wijk die Cartagena zo geliefd maakt bij de toeristen.
De historische stad bestaat volledig uit koloniale architectuur, een pareltje !
Kerken, kloosters, paleizen, andere grote gebouwen en pleintjes vullen langs smalle straatjes de omwalling volledig op. Grote overhangende houten balkons, gevuld met bloemen, geven de straatjes een nog smaller uitzicht. Aangevuld met openlucht caféetjes, paardenkoetsen, muziek en straat-animatie, geeft dit alles de stad een zeer bijzondere en gezellige sfeer.
Door de bewakers van enkele grote gebouwen worden we vriendelijk uitgenodigd een kijkje te nemen op hun binnenplein (o.a. de universiteit, dienst voor sociale zekerheid, ministeries, ...).
Verschillende dagen kuieren we door deze bijzondere stad, we geraken er niet op uitgekeken.
's Avonds aanschouwen we vanop de omwalling de zonsondergang boven de Caraïbische Zee. Daarna laten we ons verrassen door de sprookjes-achtige sfeer van de verlichte stad, weer totaal anders.
Het museum 'Museo del Oro y Arqueología' bevat een prachtige verzameling van gouden sieraden en aardewerk uit de tijd van de Zenu indianen. Verschillende groepen Zenu indianen bevolkten de streek van +/- 200 v. Chr. tot ze in 1533, bij de oprichting van Cartagena door de Spaanse kolonisten, werden verdreven naar verderopgelegen gebieden aan de Magdalena rivier.
Meer nog dan van de sieraden, zijn we onder de indruk van het ingenieus en ecologisch verantwoorde systeem van waterwegen dat ze hebben uitgebouwd om regen- en vloedwater af te leiden. Ze bouwden een dijkensysteem rondom de rivieren, in een soort visgraten-model. De hoge delen bleven mooi droog om hun weiden, velden, fruitbomen en huisjes op te plaatsen. De kanaaltjes ertussen bevatten overvloedig vis, wat ook goed meegenomen was. Tijdens droge periodes werden de lagere, drooggekomen gebieden ook met gras getooid, handig voor het vee. Het systeem werd 13 eeuwen op deze manier gebruikt.
Het immense fort 'Castillo San Felipe de Barajas' werd gebouwd tussen 1639 en 1657 op de 40 meter hoge heuvel 'San Lázaro'. Een enorm netwerk van ondergrondse gangen werd gebruikt voor provisie, evacuatie en interne communicatie. Een groot aantal tunnels zijn open voor publiek, een waar doolhof. In de diepste tunnels stopt plots de verlichting, een poging er verder in te lopen bezorgt ons enkel natte voeten ...
Bovenop het fort hebben we een prachtig uitzicht over de stad en zijn afgebakende stadsdelen, omringd door water en stadsmuren.
Een bezoekje aan de moddervulkaan 'Volcán de Lodo el Totumo' is een aparte ervaring. Bovenop de 28-meter hoge kraterrand duiken we in de grijze moddermassa. Dit natuurlijke modderbad is maar liefst 2.300 meter diep ... maar we kunnen er niet in wegzakken, het is zelfs moeilijk onze schouders onder te dompelen ... het is net of we drijven op een chocomousse ... we hebben er wijselijk niet van geproefd.
Bij een bezoek aan het vissersdorp 'La Boquilla', met zijn mooie zandstrand, doen we ons te goed aan een schotel overheerlijke garnalen. Voor ons zijn dit de beste die we ooit gegeten hebben.
We wandelen over het strand, een man komt ons zijn strandhuis (met verdieping en terras) te koop aanbieden voor 6.000.000 COP. Een koopje !
In het dorpje zelf, komen we plots op de filmset terrecht van een Franse filmploeg. We hebben pech, de hoofdrolspeelster Sophie Marceau is net vertrokken. Voor wie wat beelden van Cartagena en omgeving wil zien, de film komt in april 2009 op de markt, 'L'homme de Chevet'.
Ernaartoe :
minibus Santa Marta hotel - Cartagena hotel, 37.000 COP pp., 3 1/2 uren onderweg, met SolMar
Hotel :
Casa Villa Colonial, 60.000 COP per nacht, voor een ruime propere 2-persoonskamer in een nieuw hotel, met privé sanitair (warm water), airco, ventilator, TV, gebruik van keuken, gratis koffie, gratis internet, beperkte boekenruil, alles heel netjes en 1 jaar oud, tel. (57) 66 45 421, calle de la Media Luna Nº 10-89, Getsemani, hotelvillacolonial@hotmail.com, www.hotelvillacolonial.com Vriendelijke uitbaters !
Excursies :
museum 'Museo del Oro y Arqueología' :
inkom : gratis
fort ´Castillo San Felipe de Barajas' :
inkom : 13.000 COP pp.
moddervulkaan 'Volcán de Lodo el Totumo' :
georganiseerde tour : 35.000 COP pp., te boeken via de meeste hotels of aan toerisme-kade,
transport, ingang, gids en middagmaal inbegrepen,
massage in de moddervulkaan, foto's nemen met je eigen toestel of hun polaroid, zich laten wassen erna, dit alles wordt verzorgd door locale mensen mits vrijwillige bijdrage, per activiteit wordt 2.000 COP per persoon aangeraden
vissersdorpje 'La Boquilla' :
ernaartoe : stadsbus Cartagena - La Boquilla, 1.100 COP pp., 30 min. onderweg

MEDELLIN is de provinciehoofdstad van Antioquia en heeft 2,5 miljoen inwoners. Gelegen op het einde van het Andesgebergte, op 1.540 meter hoogte, heeft Medellin het hele jaar door een aangenaam mild klimaat. De stad, die voorheen bekend was als één van de meest gevaarlijke steden ter wereld, als hoofdkwartier van de Colombiaanse drugkartels, is momenteel één van de veiligste steden van Latijns Amerika.
Medellin is de enige stad in Colombia die over een metro-netwerk beschikt. De metro-lijnen worden op 2 plaatsen aangevuld met kabelbanen, die elk met 3 hoger gelegen stations bereikbaarheid creëren voor de mensen uit de Comuna's (buitenwijken op de hellingen van de omringende bergen).
We verkennen de levendige stad, met zijn supervriendelijk en opvallend jonge bevolking.
In het 'Museo de Antioquia', het 2de oudste museum van Colombia, bewonderen we een grote verzameling van historische en moderne kunstwerken. De uitgebreide verzameling werken van Fernando Botero (º 1932) boeit ons het meest.
Het stadscentrum is net een openlucht museum, met zijn vele beelden van verschillende kunstenaars in parken, op pleinen en straathoeken. Muurschilderingen dragen hun steentje bij.
De botanische tuin is niet echt zijn naam waardig.
Een dagje met de metro geeft ons een totaal beeld van deze stad met zijn boeiende verleden. De metro rijdt bovengronds (gedeeltelijk verhoogd), waardoor we een zicht krijgen op de stad en zijn verschillende delen. Vooral de kabelbanen geven een zeer goed beeld van het leven in de armere buitenwijken en de inspanningen die nog steeds verdergezet worden om er een sociaal, aangenaam en kindvriendelijk woonklimaat te creëren.
Santa Fe de Antioquia is het oudste en best bewaarde koloniale dorpje uit de regio, opgericht in 1541. Gelegen in een zeer warme vallei aan de Cauca rivier, straalt het dorpje rust en vrede uit. Enkel het centrale plein is wat drukker, kraampjes rondom verkopen de zoetzure 'pulpa de tamarindo' snoepjes, gemaakt van de locale fruitsoort.
Met een 3-wieler mototaxi rijden we naar de verderop gelegen 'Puente de Occidente', de 291 meter lange houten hangbrug over de Cauca rivier, gebouwd in 1887 - 1895. Sinds de brug in 1978 als nationaal monument werd erkend, wordt het verkeer erop beperkt tot personenauto's. Onze chauffeur ontpopt zich als een goeie gids en toont ons fier alle hoeken en kanten van de indrukwekkende constructie.
'El Peñol - La Piedra' is een 200 meter hoge granieten monoliet aan de rand van het gelijknamige kunstmatig meer. Via 657 traptreden klimmen we door een smalle rotsspleet tot op de top van de monoliet, waar we een caféetje vinden om te bekomen van de klim. Een uitzicht rondom toont ons de grillige vorm van het meer en zijn eilandjes. Op de berghellingen zijn overal finca's gebouwd (kleine boerderijtjes), omringd door hun velden en weilanden.
Rionegro is een nogal rommelige en drukke stad, bezocht door vele boeren uit de omgeving, die er de produkten van hun finca's te koop komen aanbieden. Het is geen aangenaam stadje.
Retiro, gesticht rond 1800, is een zeer pitoresk en goed bewaard koloniaal stadje. Een landelijke sfeer - terug in de tijd - verwelkomt vriendelijk elke bezoeker. Gelegen in een mooie bergomgeving en met een aangename temperatuur is dit een plaats om even te verpozen. Na de maaltijd in een locaal restaurantje geraken we in gesprek met de uitbater (een coca-cola gadgets verzamelaar, beweert de grootste collectie te hebben van Colombia) en zijn gasten. Het eindigt met een spurt naar de laatste bus, na hartelijke omhelzingen van alle gasten.
De verplaatsingen per bus door de mooie groene bergomgeving van Medellin zijn een excursie op zich. Elke streek heeft zijn kenmerken, zo rijden we door naaldbossen, struikgewas, langs meren, landbouwstreken, rijke villa-wijken, ...
Ernaartoe :
taxi Cartagena hotel - busterminal, 15.000 COP
bus Cartagena - Medellin, 85.000 COP pp., 14 3/4 uren onderweg, met Rapido Ochea
taxi Medellin busterminal - hotel, 6.000 COP
Hotel :
Hotel Nueva El Capitolio, 55.000 COP per nacht voor een 2-persoonskamer met privé sanitair (warm water), TV, koelkast, ventilator, zwembad, gratis koffie, restaurant, ietwat verouderd hotel, tel. (57) 45 12 00 12, carrera 49 n° 57-24, centraal gelegen
Excursies :
museum 'museo de Antioquia' :
inkom 8.000 COP pp.
Comunas :
ernaartoe :
metro : 1.400 COP pp., kabelsporen inbegrepen, zolang je in het metro-, kabelspoorstation blijft moet er niet opnieuw betaald worden
Santa Fe de Antioquia :
ernaartoe :
metro Medellin centrum - busterminal, 1.400 COP pp.
bus Medellin - Santa Fe, 9.000 COP pp., 3 uren onderweg, met Sotra Urabus
'Puente de Occidente' :
ernaartoe : moto-taxi vanuit Santa Fe de Antioquia, 12.000 COP, heen en terug + uitleg over de hangbrug
'El Peñol - La Piedra' :
ernaartoe :
metro Medellin centrum - busterminal, 1.400 COP pp.
bus Medellin - 'El Peñol - La Piedra', 9.400 COP pp., 1 1/2 uren onderweg, met Guatape
inkom : 5.000 COP pp.
Rionegro :
ernaartoe :
vanuit 'El Peñol - La Piedra', jeep-taxi collectivo naar El Peñol (dorpje), 2.000 COP pp.
taxi collectivo El Peñol - Rionegro, 5.000 COP pp.
Retiro :
ernaartoe :
bus Rionegro - Retiro, 2.800 COP pp.
retour Medellin :
bus Retiro - Medellin, 4.300 COP pp.
metro Medellin busterminal - centrum, 1.400 COP pp.

BOGOTA is de hoofdstad van Colombia, telt 7,5 miljoen inwoners en heeft met zijn hoogte van 2.600 meter een eerder koel klimaat. Het is de 3de hoogste gelegen hoofdstad van Zuid-Amerika, na La Paz (Bolivië) en Quito (Ecuador).
De stad die vroeger een onveilige reputatie had, is momenteel één van de Latijns-Amerikaanse toeristische trekpleisters. Het werd een propere, veilige en toeristvriendelijke stad, met een goed uitgebouwde infrastruktuur voor de bezoeker.
Sierlijke kerken, boeiende musea, culturele activiteiten, prachtige parken, ... een stad om meerdere dagen te verblijven.
We schrijven ons in voor een geleide rondwandeling in de Candelaria buurt, het historische hart van Bogotá. Door een agent van de toerisme-politie worden we gedurende 2 uren rondgeleid en krijgen een zeer interessante uitleg in vloeiend Engels. Hij toont ons musea en geeft advies welke zeker een bezoek waard zijn. We krijgen een gedetailleerde uitleg over de geschiedenis van de stad en bezoeken ook de minder bekende buurten.
Het is volop regenseizoen (september - november), we ondervinden dit al onmiddellijk, een paraplu is onmisbaar.
Ernaartoe :
taxi Medellin hotel - busterminal, 5.200 COP
bus Medellin - Bogotá, 40.000 COP pp., 10 uren onderweg, met Coonorte
minibus Bogotá busterminal - centrum Candelaria, 1.200 COP pp.
Hotel :
Hotel Ambala, 98.000 COP per nacht, voor een kleine mooie 2-persoonskamer, privé sanitair (warm water), TV, gratis internet, incl. karig ontbijt, tel. (57) 1 342 63 84, carrera 5 nº 13-46, vriendelijke ontvangst, www.hotelambala.net
Excursies :
stadswandeling :
gratis rondleiding in de Candelaria buurt, gegeven door een toerisme-politieagent in het Engels (ook dergelijke rondleidingen in andere buurten mogelijk - info : toerismekantoren)
Tip :
bij aankomst in de busterminal langsgaan bij het toerismekantoor, goede informatie + kaart van Bogotá

VILLA DE LEYVA is een rustig dorpje, gelegen in een vallei op 2.140 meter hoogte, in het Andes-gebergte. Het dorpje telt 13.000 inwoners. Het milde klimaat en de nabijheid van Bogotá maken het tot een populaire weekendbestemming voor de stadsbewoners. Als uitzondering noemt het centrale plein hier niet Plaza Bolívar, maar Plaza Mayor.
Het is aangenaam kuieren in het rustige dorpje tijdens de week. De mooi bewaarde gebouwen, tegen een achtergrond van omringende bergen, maken het uitzicht op elk moment fotogeniek.
We beklimmen een rotsachtige heuvel, naar een uitzichtpunt over de vallei en het dorp. Boven staat een Heiligenbeeld en een kapelletje.
Aan de andere kant van het dorp staan we in bewondering voor het grootste terracotta huis ter wereld. Echt mooi vinden we het niet, maar wel zeer bijzonder. Het rode aarden huis met meerdere verdiepingen is bovendien nog bewoond ook.
In één van de vele kunstwinkeltjes worden we verliefd op het werk van Carolina Restiepo Montaya, een lokale kunstenares. We maken kennis met haar en worden prompt uitgenodigd om bij een volgend bezoek aan Villa de Leyva bij haar te komen logeren 'mi casa es su casa'. Haar werken zijn te zien op haar facebook.
Ernaartoe :
transmilenio Bogotá museo del Oro - Portal del Norte, 1.300 COP pp., 45 min. onderweg
minibus Bogotá - Chiquinquirá, 13.000 COP pp., 2 1/4 uren onderweg
minibus Chiquinquirá - kruising weg Tunja en Villa de Leyva, 6.000 COP pp., 30 min. onderweg
bus kruising weg Tunja en Villa de Leyva - Villa de Leyva, 1.500 COP pp., 10 min. onderweg
(een betere verbinding is een bus van Bogotá naar Tunja en van daaruit een bus rechtstreeks naar Villa de Leyva)
Hotel :
Hospederia La Roca, 70.000 COP per nacht voor een propere ruime lichte 2-persoonskamer, met privé sanitair (warm water), TV, terras, gelegen in een koloniaal gebouw rond binnentuintjes, ontbijt mogelijk voor 5.000 COP pp., tel. (57) 87 32 03 31, Plaza Mayor, www.hospederialaroca@yahoo.com

Na een bezoek aan Villa de Leyva keren we terug naar BOGOTA.
Onderweg bezoeken we in Zipaquirá de bekende zout-kathedraal. Deze werd uitgegraven (1992 - 1995) in de oude gangen van een nog actieve zoutmijn en is sinds 1995 open voor bezoek. Aan de buitenkant van de mijnheuvel is hiervan niets te zien.
Met een Engelsspekende gids lopen we door de verschillende gangen, waarin een kruisweg met 15 stations werd aangebracht. Alles is uitgewerkt in de wanden van zout, met verlichtingseffecten vervolledigd.
Maar de apotheose komt op het einde, in de immense kathedraal zelf, zeer indrukwekkend !
Enkele beelden werden niet uit zout, maar uit marmer en zandsteen vervaardigd, omdat zout het niet toelaat zeer fijne sculpturen te maken. In de kathedraal wordt op zondag de mis gelezen en regelmatig wordt hier een huwelijk ingezegend.
Evenals goud werd ook zout door de oorspronkelijke indiaanse bevolking als betaalmiddel gebruikt. Het zout was zelfs in die periode meer waard dan goud.
Momenteel zorgt 5 % van de zout-winning voor keukenzout, 95 % gaat naar de industrie.
We verkennen verder het stadscentrum van Bogotá en bezoeken de belangrijkste musea van de stad : 'museo de Arte del Banco de la Republicá', 'museo Botero', 'casa de la Moneda' en 'museo historico de la Policía'.
Met een kabeltreintje gaan we naar het bedevaartsoord 'Cerro de Monserrate', gelegen op 3.152 meter hoogte. Vanop deze plaats hebben we schitterende uitzichten over de grote stad met zijn vele parken en de omringende bergen.
In de grote kerk wordt dagelijks de mis gelezen, elke zondag komt een processie te voet de berg op. We zien een man op blote voeten te voet de berg op komen, om dan op zijn knieën in de boetekapel te gaan bidden. In een aparte ruimte hangen de muren vol met tegeltjes ter bedanking voor de wonderen die gebeurden na een bezoek aan deze plaats.
Wanneer we te voet naar beneden terugkeren, zien we pas hoeveel mensen hijgend de berg opkomen.
De botanische tuin 'José Celestino Mutis' bezoeken we in de regen. Het park is opgedeeld in verschillende thema-plantsoenen. Zo is er bijvoorbeeld een groep 'Palma de Cera' of was-palmen. Deze boom vormt het nationaal symbool van Colombia. Hij kan tot 60 meter hoog worden.
De rozentuin staat in bloei, alsook de collectie orchideeën in de ruime serre.
Ernaartoe :
minibus Villa de Leyva - Chiquinquirá, 6.000 COP pp., 45 min. onderweg
bus Chiquinquirá - Zipaquirá, 12.000 COP pp., 1 1/2 uren onderweg
bus Zipaquirá - Bogotá, 3.100 COP pp., 45 min. onderweg
transmilenio Portal del Norte - Museo del Oro, 1.300 COP pp., 45 min. onderweg
Hotel :
zie Bogotá (1)
Excursies :
Kathedraal Zipaquirá :
ernaartoe : tussenstop onderweg van Villa de Leyva naar Bogotá
inkom : 8.000 COP pp., enkel met gids te bezoeken (tip gids niet inbegrepen)
Museo de Arte del Banco de la Republicá : inkom gratis
Museo Botero : inkom gratis
Casa de la Moneda : inkom gratis
Museo historico de la Policía : inkom gratis, rondleiding door Engelssprekende politie-agent
Cerro de Monserrate :
ernaartoe : met kabeltreintje, 6.700 COP pp., enkel traject (in de namiddag wordt de kabelbaan met cabine gebruikt, prijs idem)
Botanische tuin 'José Celestino Mutis' :
ernaartoe : bus Bogotá centrum - nabijheid botanische tuin, 1.100 COP pp.
inkom : 2.000 COP pp.
Tip :
'Museo del Oro' is zeker een bezoek waard, het heeft de grootste collectie aan goud en aardewerk in Colombia, jammergenoeg was dit gesloten wegens renovatiewerken.

ARMENIA werd in 1889 opgericht en is de hoofdstad van de provincie Quindío, het op één na kleinste departement van Colombia. De stad heeft 245.000 inwoners en ligt in een groene vallei van het centrale gebergte, op een hoogte van 1.550 meter. De hoogte en het milde klimaat maken deze regio, ook 'zona cafetera' genaamd, ideaal voor de koffieteelt.
We komen aan in Armenia op een zaterdag en hebben onmiddellijk een goed gevoel. Veel sfeer, ambiance, ... We wandelen wat rond in het centrum, luisteren naar 2 straatmuzikanten met pan- en blokfluit, een Ecuadoriaan en een Peruviaan, en raken met hen in gesprek.
Armenia is niet echt toeristisch, maar de stad ligt ons. Hij heeft een aangenaam klimaat en een vrij moderne stadskern, die in 1999 voor 1/3 door een aardbeving werd vernield en ondertussen terug is opgebouwd. De autovrije straten in de buurt van het centrale plein, plaza Bolívar, dragen bij aan de relaxe sfeer. De mensen vertellen ons dat er de volgende dag een parade van 'Willys' plaatsvindt, ter gelegenheid van de 119de verjaardag van de stad. We beslissen daar naartoe te gaan. 'Willys' zijn de typische Jeeps die hier door de boeren worden gebruikt voor het vervoer van alles en nog wat. Ze dienen ook als openbaar vervoer in de bergen en staan op een rij aan elk dorpspleintje. Het is een model Jeep, met bouwjaar 1950 - 1954.
De parade is echt een pareltje. Volgestouwde 'Willys' met antieke meubels, dieren, de ganse huishouding, fruit en groenten, ... strijden om een ereplaats als mooiste. Ertussen rijden ook enkele 'piques', 'Willys' die op hun achterste wielen rijden, rondjes maken en gewoon op de massa mensen inrijden. De toeschouwers zijn door het dolle heen.
We bezoeken het 'Museo del Oro - Quimbaya', het historische museum van de streek. De Engelse tekst die we overhandigd krijgen, maakt het ons gemakkelijk om de geschiedenis van de regio en de leefwijze van de indiaanse bevolking te begrijpen. Een interessant museum.
Ernaartoe :
taxi Bogotá hotel - busterminal, 10.000 COP
bus Bogotá - Armenia, 35.000 COP, 7 uren onderweg, met S26 (prachtige rit door de bergen, niet steeds even leuk voor personen met een gevoelige maag)
taxi Armenia busterminal - hotel, 2.700 COP
Hotel :
hotel Toledo Plaza, 60.000 COP per nacht voor een ruime 2-persoonskamer (2 x 1-persoonsbedden), privé sanitair (warm water), TV, tel. (57) 741 27 15, carrera 13 n° 21-21, 2de nacht 50.000 COP voor vergelijkbare kamer maar met dubbel bed, nieuw hotel, zeer proper, vriendelijke ontvangst
Excursie :
Museo del Oro :
inkom : gratis
ernaartoe : taxi, 5.600 COP
terug : bus naar centrum

SALENTO is een koloniaal bergdorpje met 3.500 inwoners, gelegen op een hoogte van 1.900 meter tussen mooie groene bergen. Opgericht in 1850 is dit een van de oudste dorpen van het Quindío departement.
Ondanks de regen is Salento een mooi dorp om te bezoeken. Rondom het rustgevende groene plein staan kraampjes die lokale gerechten aanbieden. Ook hier is het feestdag !
De 'trucha con patacon' (kleine gefileerde zalmforel, gepresenteerd op een grote gefrituurde dungeplette schijf plataan of bakbanaan) is het meest typische en lekkere streekgerecht. Als nagerecht zijn de heerlijke verse aardbeien met echte opgeklopte slagroom aan te bevelen.
We wandelen door 'carrera 6' omhoog, de straat met de vele ambachtenwinkeltjes en restaurantjes, in de mooie typische witgekalkte huisjes met hoge houten ramen en deuren in pasteltinten geschilderd.
Aan het einde van de straat beklimmen we de 250 traptreden naar een mooi uitzicht over het dorp, de vallei en de omringende bergen. Spijtig van de bewolking en de regen.
Achter in een 'Willys' rijden we de mooie Cocora vallei in, we stappen uit aan het beginpunt van de trail naar het 'Anaima Natural Park'. Eerst loopt het modderige pad tussen weilanden door, nadien volgen we de Caunca-rivier stroomopwaards. Via verschillende meer en minder stabiele hangbruggen kruisen we een aantal keren de snelstromende rivier. Na 2 uren stappen over dit oude indianenpad komen we aan bij het hoofdkwartier van Anaima NP op 2.795 meter hoogte.
Hier is logement mogelijk in een zeer propere slaapzaal, een soort berghut. Spijtig genoeg hebben we ons er niet op voorzien om in deze mooie bergomgeving te overnachten. We krijgen een drankje aangeboden (bij chocomelk wordt een stuk versgemaakte kaas gepresenteerd) en genieten van de stilte en de vele kleurrijke vogels in deze prachtige groene natuur.
Voor de terugweg verkiezen we een ommetje te maken langs 'Finca la Montaña'. Na een pittige klim komen we aan het kleurrijke boerderijtje in de typische finca-stijl uit de omgeving, omringd door vele bloemen en weilanden met koeien. De boerin vraagt ons haar gastenboek te tekenen.
We dalen af via een karrenspoor, omringd door de 'Palma de Cera', de was-palm. Dit is de nationale boom van Colombia. De palmboom kan tot 60 meter hoog worden en buigt zeer elegant in de wind.
De kleinschalige ecologische koffieplantage 'Finca El Rodeo' biedt beperkt logement aan, maar ons ontbreekt de tijd om meerdere dagen in deze ongelooflijk rustige omgeving te vertoeven.
Alberto Arango geeft ons een rondleiding van A tot Z in zijn finca. We lopen door zijn koffieplantages, bezoeken de typische 70 jaar oude finca van de buren, zien het verwerkingsproces van de koffievruchten vóór ze aan de co-operatieven worden verkocht (5 kg rijpe versgeplukte vruchten geven 1 kg gedroogde koffiebonen, klaar voor branden).
Een rondleiding door de finca zelf, geeft ons een idee over het leven op de boerderij. Alles is zeer gezellig ingericht, netjes en proper.
Na ons bezoek brengt de fiere Alberto ons naar Armenia, blij met ons bezoek aan zijn finca. Bij een volgend bezoek aan Colombia staat deze finca alvast op ons lijstje om er enkele dagen te verblijven.
Ernaartoe :
taxi Armenia hotel - busterminal, 2.600 COP
minibus Armenia - Salento, 1.400 COP pp., 30 min. onderweg
Hotel :
hostal Posada del Angel, 80.000 COP per nacht voor een ruime 2-persoonskamer, privé sanitair (warm water), TV, terras, zithoek, ontbijt inbegrepen, tel. (57) 67 59 3507, calle 6 n° 7-47, elsaospina1@hotmail.com, vriendelijke en behulpzame ontvangst door de gastvrouw, die telkens weer een kopje koffie aanbiedt
Excursies :
Anaima NP :
inkom : 2.000 COP, drankje inbegrepen (wie geen drankje neemt betaalt slechts 1.000 COP)
ernaartoe en terug : jeep Willys Salento - Cocora vallei, 3.000 COP pp., 30 min. Onderweg
Finca El Rodeo :
koffiefinca in Circasia, tel. (57) 74 04 783, reserveren noodzakelijk !
rondleiding : gratis (vrijwillige tip voor de dame die ons de koffie bedient)
mogelijkheid te overnachten in deze rustige finca
ernaartoe :
minibus Salento - Circasia, 2.000 COP pp., 15 min. onderweg
taxi Circasia centrum - koffiefinca, 18.000 COP
(tip : beter bereikbaar vanuit Armenia, 6 km ervandaan)

Na een bezoek aan Salento keren we terug naar ARMENIA.
Van hieruit bezoeken we het 'Parque Nacional del Café'. Een groot themapark over de teelt en productie van koffie, met mooie wandelpaden door een typische lokale begroeiing van bomen, bamboe, struiken en vooral kleurrijke bloemen. De 'koffieshow', waarin de ganse cyclus van de koffieteelt wordt uitgebeeld met zeer mooie dansen in klederdracht is niet te missen. Compleet met kabelbaan, treintje en pretpark is dit een aantrekkelijk oord voor het ganse gezin.
De botanische tuin 'Jardín Botánico del Quindío' is een pareltje. Een zeer natuurlijke tuin waarin een gids ons de bomen, planten en dieren uitgebreid toelicht. Vanuit de kijkhut zien we vele prachtige gekleurde vogels en kleine bosdieren. De vlindertuin is een aangename afronding van deze rondleiding.
Ernaartoe :
minibus Salento - Armenia, 3.000 COP pp., 30 minuten onderweg
taxi Armenia busterminal - hotel, 2.600 COP
Hotel :
zie Armenia (1)
Excursies :
Parque nacional del Café :
ernaartoe :
taxi Armenia centrum - busterminal, 2.600 COP
bus Armenia - Parque nacional del café, 1.400 COP pp
inkom : 30.000 COP pp., inkom + pakket van 2 x kabelbaan, 2 x trein, koffieshow, orchideeënshow
www.parquenacionaldelcafe.com
Jardín botanico - mariposario Calarca :
ernaartoe :
minibus Armenia - inkom botanische tuin, 1.000 COP, 20 minuten onderweg
inkom : 10.000 COP pp., bezoek kan enkel met gids = vrijwillige bijdrage
www.jardinbotanicoquindio.org

CALI, de 3de grootste stad van Colombia, is de hoofdstad van het departement Valle del Cauca en heeft 2,25 miljoen inwoners. De stad wordt in 2 gesplitst door de Río Cali en is gelegen op een hoogte van 1005 meter. In deze grote moderne industriestad heerst het ganse jaar door een warm klimaat. Het is de meest swingende stad van het land, vooral gekend om de Salsa. Plastische chirurgie van hoge kwaliteit wordt hier aangeboden als onderdeel van verschillende toeristische paketten, een groot succes !
In deze stad hebben we afgesproken met onze vrienden Julio Mario en Diana, die we vorig jaar op de San Blas Eilanden (Panama) hebben leren kennen. Ze vertelden ons toen vol overgave over hun land, waardoor we overtuigd werden er dit jaar doorheen te reizen. Julio Mario stelde een programma voor dat we als leiddraad konden gebruiken bij onze Colombia-reis. Bovendien bracht hij ons in contact met andere Colombianen, waardoor we een aantal minder bekende locaties ontdekten.
Samen brengen we een leuke avond door en genieten van een heerlijk etentje. We overnachten in hun prachtige appartement en nemen 's ochtends afscheid om door te reizen naar de baai van Malaga. Onze beide vrienden vertrekken op zakenreis.
Ernaartoe :
taxi Armenia hotel - busterminal, 2.600 COP
minibus Armenia - Cali, 20.000 COP pp., 3 1/2 uren onderweg, met Transatrejos
taxi Cali busterminal - centrum wijk Oeste, 10.000 COP
LADRILLEROS is een klein indianendorpje aan de rand van de Pacific Ocean. Het plaatsje is gelegen op kleine afstand van de baai van Malaga, in een omgeving van mooie zandstranden, kliffen, grotten, rivieren afgezoomd door mangrovewoud, watervallen, ... Deze omgeving is de meest geschikte plaats voor de Humpback Wales (bultrug walvissen) om hun jongen te baren. Jaarlijks komen ze in grote getale hiernaartoe vanuit Antarctica.
In deze rustige omgeving maken we een excursie per bootje door het mangrovewoud om te gaan zwemmen in het heerlijk koele en heldere water aan de voet van twee watervallen, een natuurlijke zwempoel.
We wandelen door het kleine indianendorpje, langs de kliffen en rotspartijen, over het strand.
Een boottocht op zee brengt ons voor het eerst in de buurt van spelende walvissen op zee. Een aantal walvissen worden vergezeld van hun 'kleintje'. De volwassen Humpback wale is 18 tot 20 meter groot en weegt tot 40 ton. Een pasgeboren walvis is +/- 3 meter lang. Ze worden 60 tot 70 jaar oud.
Hier maken we kennis met de familie en vrienden van Luis. Het klikt onmiddellijk en we worden weerom uitgenodigd voor een bezoek aan Cali.
Ernaartoe :
auto (vrienden) Cali Oeste - busterminal
minibus Cali - Buenaventura, 15.000 COP pp., 3 uren onderweg, met Coomoepal
taxi Buenaventura busterminal - muelle turistico, 3.000 COP
boot Buenaventura - Juanchaco, 1 uur, inbegrepen in ons hotelpakket
jeep Juanchaco - Ladrilleros, 15 min., inbegrepen in ons hotelpakket
Hotel :
Bahia del Sol, 147.000 COP per nacht, voor een kleine 2-persoonskamer, met sanitair (koud water), TV, ventilator, groot zwembad, + inbegrepen in ons pakket : ontbijt, avondmaal, excursies waaronder de piscines naturales de agua dulce, de walvistocht en het vervoer van en naar Buenaventura, tel. (57) 2664 9720, calle Bonito, bahiadelsolh@hotmail.com, www.bahiadelsolhotel.8m.net, vriendelijke ontvangst, Aanrader !

Na ons bezoek aan Ladrilleros, keren we terug naar CALI op uitnodiging van Luis, om er bij hem, zijn mama en vrienden te verblijven. We worden hier weerom zeer goed en vol blijdschap ontvangen.
Na een bedrijfsbezoek aan een industriele drukkerij, worden we rondgeleid in de stad, bezoeken het museo del oro, enkele kerken en de dierentuin. Hartelijk dank Luis en Alejandro !
Ernaartoe :
taxi Ladrilleros - Juanchaco, 5.000 COP
boottocht Juanchaco - Buenaventura, 1 uur, inbegrepen in ons hotelpakket
minibus Buenaventura - Cali, 15.000 COP pp., 3 uren onderweg, met Coomoepal
auto (vrienden) Cali busterminal - Cali Sur
Excursies :
Zoo :
inkom : 8.000 COP pp.
museo del Oro :
inkom : gratis


POPAYAN is een koloniale stad met 240.000 inwoners, die werd opgericht in 1537. De stad is gelegen in de provincie Cauca op een hoogte van 1.740 meter in het Andesgebergte. In deze provincie bevinden zich vele Indiaanse nederzettingen.
We verblijven hier slechts op doorreis naar Ecuador en hebben amper de tijd om even het stadscentrum door te lopen.
Omdat onze rondreis in het noorden van Zuid-Amerika er bijna op zit, ontbreekt ons spijtig genoeg de tijd om de streek verder te verkennen, (o.a. Tierradentes, San Agustin, ...).
Ernaartoe :
taxi Cali Sur - busterminal, 10.000 COP
kleine bus Cali - Popayán, 12.000 COP, 2 1/2 uren onderweg, met Cootranar
Hotel :
Casa Familiar El Descanso, 30.000 COP per nacht voor een ruime 2-persoonskamer aan een overdekte binnenplaats met zithoek, gedeeld sanitair (warm water), vriendelijk en behulpzaam, proper, Carrera 5 n° 2-41, tel. (57) 2824 0019

Vanuit Popayán in Colombia verplaatsen we ons naar TULCAN in ECUADOR.
- taxi Popayán hotel - busterminal, 3.000 COP
- minibus Popayán - Pasto, 30.000 COP (prijs tot in Ipiales), 6 uren onderweg, met Transipiales
- bus Pasto - Ipiales, inbegrepen in de vorige busrit, 3 uren onderweg, het was de bedoeling om met de vorige minibus door te rijden tot in Ipiales, gezien we maar met 3 personen waren, werden we overgeplaatst op een grote bus van een andere maatschappij, onze chauffeur betaalde deze rit
- taxi Ipiales busterminal - grensovergang aan Colombiaanse zijde, 7.500 COP
Grensformaliteiten Colombia :
- enkel paspoort laten afstempelen
Te voet de brug over, deze vormt de landgrens tussen beide landen.
Grensformaliteiten Ecuador :
- inreisdocument invullen met persoonlijke gegevens en reden van bezoek
-paspoort laten afstempelen, hier krijgen we een stempel voor 90 dagen
Wegens technische problemen aan de grens van Ecuador, moesten we 4 uren wachten vooraleer we het kantoor binnen mochten. Het was er koud s'avonds, buiten op bijna 3.000 meter hoogte
De grensformaliteiten verlopen vlot, geen wachtrijen aan de Colombiaanse zijde, dit is ook zo voor de Ecuadoriaanse kant, mochten we deze technische problemen niet gehad hebben.

COLOMBIA – ALGEMEEN
Colombia is gelegen in het Noordwesten van Zuid-Amerika. Het is het 4de grootste land van Zuid-Amerika, even groot als Frankrijk. Het grenst aan de Caraïbische Zee, de Pacific (grote) oceaan, Panama, Venezuela, Ecuador, Peru en Brazilië.
Het land telt 46 miljoen inwoners, waarvan 1.100.000 politie agenten en militairen die dagelijks instaan voor de veiligheid van zijn inwoners en de toeristen. 70 % van de bevolking leeft in de steden.
Het land heeft veel verscheidenheid te bieden aan het toerisme : het hoge Andes-gebergte, het Amazone-gebied, de diepblauwe Caraïbische- en Pacific oceanen, prachtige zandstranden, tropische eilanden, koloniale steden, ... voor ieder wat wils, avontuur, wandelen, watersporten, stranden, cultuur ... en toch kent het land weinig toerisme ... het wordt wel eens het land van de toekomst genoemd voor Zuid-Amerika !
Colombia kent een stabiele economie, men verbouwt er koffie, bananen, bloemen, ...
Het is een land waar je kwasi alle luxe-produkten vindt in de grote stedelijke supermarkten. Dit wordt aangevuld met een uitgebreid gamma van eigen verse produkten, de verschillende klimaatgordels laten toe een uitgebreid gamma van fruit en groenten te verbouwen.
Jammergenoeg is Colombia voornamelijk bekend om de grootschalige produktie van cocaïne en de guerilla-oorlog. De ongeregeldheden die daardoor zijn ontstaan in het verleden, werden sinds 2002 bijna volledig verdrukt. De beperkte groep guerilla's die is overgebleven, werd diep in de jungle teruggedreven. Indien er toch nog iets van hen wordt gehoord, is dit louter politiek gericht.
Ten onrechte blijft Colombia zijn slechte naam uit het verleden behouden in de Westerse wereld ...
In tegenstelling tot de meeste landen, voelden wij ons hier super veilig, de bevolking is 100 % betrouwbaar, stedelijke criminaliteit is bijna onbestaande, ... Niemand die we hebben ontmoet heeft enig nadeel of gevaar ondervonden bij het reizen in dit land. Dit is uitzonderlijk en bewijst voor ons de veiligheid van het land.
Wie in Colombia heeft gereisd, spreekt nadien met een grote passie over het land. Het is een land om te beleven, je wordt er in opgenomen als in geen ander. Alle toeristen die we hebben ontmoet, zijn vol van het land met zijn supervriendelijke en gastvrije bevolking, je leert er terug te lachen op elk moment.
De Colombianen zijn harde werkers en maken een gelukkige indruk. Mensen met veel respect voor anderen en vooral een goed hart. Ze hebben in het verleden veel meegemaakt en geleden, toch zijn ze steeds optimistisch en goedgeluimd gebleven.
Ze zijn supervriendelijk en gastvrij, steeds klaar voor een praatje met een glimlach. Het is een rustige bevolking, behulpzaam en galant.
Er wordt steeds achteraan de rij aangeschoven ipv te dringen, men wacht geduldig zijn beurt af.
Men staat er op hygiëne, netheid en properheid. Tussen de omringende landen valt dit land op door properheid.
Een bevolking die houden van hun land en er alles willen aan doen om de slechte naam kwijt te geraken, terecht !
Favoriete uitspraken :
'a la orden' (tot uw dienst)
'que te vaya bien' (dat het je goed gaat)
'mucho gusto' (graag gedaan)
Onderweg :
Zeer goed uitgewerkt en goedkoop netwerk van openbaar vervoer, met variatie van taxifietsen, -moto's, -jeeps (Willys), minibussen, oude bussen tot luxe bussen. Bijna alle mogelijke bestemmingen zijn bereikbaar met openbaar vervoer, dat immers door de locale bevolking volop wordt gebruikt.
Vaak zijn georganiseerde tours amper duurder dan openbaar vervoer. Er worden geen woekerprijzen gevraagd.
Op de bochtige bergwegen wordt nogal vlot gereden, dit schept vaak problemen voor mensen met een gevoelige maag (bij de aanvang van elke busrit worden zakjes uitgedeeld).
Doorheen gans het land kom je veel politie en militaire controles tegen. Het controleren van personen en bagage komt misschien niet leuk over, maar de veelvuldige controles dragen veel bij tot de veiligheid van het land. Bovendien zijn de agenten steeds vriendelijk en maken graag een praatje.

Levensduurte : Colombia is een eerder goedkoop land om in te reizen.
De post is duur, vb. postkaartje verzenden kost 5.600 COP (+/- 2 EUR), pakketje van max. 2 kg 120.000 COP (+/- 38 EUR).
Nationale boom : Palma de Cera (was-palm).
Nationale bloem : Orchidee.
Hoogste berg : Simon Bolivar, 5775 meter
Voertaal : Spaans op een eenvoudige en duidelijke manier, gemakkelijk verstaanbaar.
Munteenheid : Colombiaanse Peso (COP)
1000 COP = 0,34 EUR
Overal voldoende bankautomaten, enkel in de kleine afgelegen dorpjes is er soms geen bank aanwezig.
Bij aankomst : Inreisvisum voor 30 dagen wordt automatisch verleend, op eenvoudige vraag kan dit zonder bijkomende kosten voor 60 dagen.
THE ONLY RISK … IS WANTING TO STAY

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc