Landenweb.nl

CHINA
De Mogao grotten Duizend jaar Chinees boeddhisme

De Mogao grotten, gelegen in de stad Dunhuang in de provincie Gansu, zijn oude boeddhistische grotten langs de Zijderoute geconstrueerd tussen de 4e en 14e eeuw. Oorspronkelijk waren er ongeveer duizend van deze grotten, maar vandaag de dag zijn er nog slechts 492 van over. In de grotten bevinden zich manuscripten en kunstwerken van onschatbare waarde die de geschiedenis van het boeddhisme in China reflecteren sinds de komst uit India.

Gezegd wordt dat de grotten dateren uit het jaar 366. Een boeddhistische monnik genaamd [b]Lie Zun[/b] zag in een visioen duizend Boeddha’s. Hij wilde niets liever dan dat dit werkelijkheid zou worden en begon direct met de bouw van de eerste grot. Wat volgde was de bouw van wel duizend grotten over een tijdspanne van duizend jaar. Het merendeel van de grotten werd gebouwd tijdens de Tang-dynastie (618 - 907) toen zowel het boeddhisme als de Zijderoute floreerde.

Het doel van de grotten was om religieuze geschriften en kunstwerken op te slaan. Monniken verzamelde geschriften uit het Westen en tal van ambachtslieden, kunstenaars en pelgrims versierde de grotten met schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen. Deze kunstwerken waren bedoeld om het mediteren van de monniken makkelijker te maken voor hun spirituele reis. Daarnaast dienden ze als visueel leermiddel voor ongeletterde Chinezen die over het boeddhisme wilden leren.

De grootste ontdekking van de 20e eeuw

Toen handelsroutes over zee meer en meer gebruik werden nam de populariteit van de Zijderoute en de Mogao grotten steeds verder af, totdat ze uiteindelijk werden gesloten en in de vergetelheid raakte. Pas in 1900 was er een monnik genaamd Wang Yuan Le die de grotten bij toeval ontdekte.

Voor hem was er toen geen weg meer terug en besloot hij de rest van zijn leven te wijden aan de opgraving en restauratie van de grotten. Zijn werk zou waarschijnlijk nogal onopgemerkt zijn gebleven als hij niet en verborgen kamer ontdekte met een enorme hoeveelheid aan manuscripten en kunstwerken.

Geleerden raakten geïnteresseerd in wat één van de grootste ontdekkingen van de 20e eeuw bleek. Archeologen van over de hele wereld stroomden toe om diverse manuscripten en andere schatten te kopen. Deze kunnen nu worden bekeken in musea als het Louvre en The Brittish Museum.

Een groot deel van de grotten en hun inhoud is verloren gegaan voordat ze werden ontdekt door Wang Yuan Le. Ook daarna werd er nog verdere schade aan de waardevolle grotten toegebracht, met name door de Russische Witte Garde die ze saboteerde met graffiti en gebruikte als barricades. In 1961 werden de Mogao grotten uitgeroepen tot nationaal monument.

Gelukkig bleven ze tijdens de Culturele Revolutie ongedeerd, ondanks aanhoudende inspanning om alle historische overblijfselen te vernietigen.

Dat dergelijk lot hen bespaard bleef is grotendeels te danken aan Zhou Enlai, de eerste premier van de Volksrepubliek China. Hij zou opdracht hebben gegeven de grotten en hun inhoud te behouden. Later, in 1987, kwamen de grotten op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In de voetstappen van het Chinese boeddhisme

Zoals met zo veel andere oude cultuurgeschiedenis zijn de Mogao groten tegenwoordig een commerciële toeristische trekpleister waar je voor moet betalen om binnen te mogen.

De grotten tonen enkele zeer goed bewaard gebleven en prachtige kunstwerken, samen met anderen die helaas de tand des tijds niet zo goed doorstaan hebben en er verweerd uitzien.

In de grotten bevinden zich manuscripten en kunstwerken van onschatbare waarde die de geschiedenis van het boeddhisme in China reflecteren sinds de komst uit India.

Onder de kunstwerken in de grotten zijn onder meer schilderijen, houtsnijwerken, beelden en sculpturen die de geschiedenis van het boeddhisme in China karakteriseren. Maar de buitenkant van de grotten is minstens zo imposant als de binnenkant.

Let op de verschillende stijlen van architectuur, de verschillende afmetingen, structuren. Het geeft aan wat voor soort tradities destijds dominant waren en onder welke invloeden het boeddhisme in de desbetreffende periode was.

De beste tijd om de grotten te bezoeken is tijdens de herfst en de lente omdat de enorme drukte in de zomer nogal vervelend kan zijn. Bezoekers mogen slechts 30 grotten bezoeken, wat nog altijd ruim voldoende is voor één dag. Fotograferen is niet toegestaan en je mag enkel het terrein op onder leiding van een gids.

Je kan vragen om een Engelssprekende gids bij de kassa, één kilometer van de ingang van de grotten. Als het je lukt de drukte te omzeilen heb je zelfs de kans op een privé-tour. Dat geeft je een geweldige kans om vragen te stellen en meer te weten te komen over deze fascinerende plek.

Ondanks dat de vrijheid van de bezoekers aan de Mogao grotten beperkt is, maken hun schoonheid en charisma een bezoek meer dan waard. Het is ten slotte niet alledaags dat je de kans krijgt oog in oog te staan met meer dan duizend jaar boeddhisme. Een geloof dat één van de belangrijkste rollen heeft gespeeld in de totstandkoming van de Chinese beschaving.

Copyright gbtimes - http://nl.gbtimes.com

Picture source: World Heritage Sites

De Mogao grotten zijn oude boeddhistische grotten
De door Wang ontdekte deur.
Meer dan 15 meter hoog boeddha beeld.