CHINA
Chengdu snelheidsduivels
Chengdu snelheidsduivels
Er kan veel gezegd worden over het verkeer in China. Het geluid is bijna onverdraagzaam, de vervuiling die de uitlaatgassen veroorzaken haast onoplosbaar. Maar aangezien we die onderwerpen al uitvoerig besproken hebben, laten we eens een andere invalshoek kiezen.
Er kan namelijk heel wat gezegd worden over de manier waarop Chinezen rijden. En dan heb ik het voornamelijk over de Chinese verkeersdeelnemers in de grote stad Chengdu, in de midden-Chinese provincie Sichuan.
Voor iemand die voor het eerst naar China gaat, zal de enorme hoeveelheid auto's op de weg ongetwijfeld een verrassing zijn. De grote stroom verkeer dat voorbij raast, – of … stilstaat, want verkeersopstoppingen en files zijn er aan de orde van de dag. En ook al lijkt het verkeer wat beter geregeld in steden als Beijing en Shanghai. Van Chengdu kan gerust gezegd worden dat het een complete chaos is!
Verkeersregels? Welke verkeersregels?
In 1955 werden er voor het eerst in de Chinese geschiedenis verkeersregels geïntroduceerd. China's Ministery of Public Security had wat vage regels opgesteld en ook al overtrad je deze, was de boete zo laag, dat het haast de moeite niet was om je aan de regels te houden. In 1988 werden die regels aangepast, maar dat gebeurde alleen op papier, er bestond geen echte wet als het ging om verkeerscontrole.
In 1990 kwamen er officiële regels betreffende het rijden op de snelweg, maar de echte doorbraak kwam pas eind 2003, toen de Road Traffic Safety Law goedgekeurd werd door het parlement. In 2004 werd deze in werking gesteld en nu was er sprake van een verplichte autoverzekering en een puntensysteem voor overtredingen, waarbij je uiteindelijk je rijbewijs kwijt kon raken.
Toch, als je op één van de vele, drukke kruispunten in Chengdu staat, dan zijn die verkeersregels ver te zoeken. Over het algemeen zijn Chinezen heel vriendelijk en behulpzaam. Maar zodra ze achter het stuur van hun auto kruipen, vliegen alle goede bedoelingen de deur uit. Het is ieder voor zich. “Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.”.
Toeterconcert
Bij het invoegen, risten of afslaan, is het bij de verkeersdeelnemers in Chengdu een kwestie van “Ik zet m'n auto er gewoon tussen, en als je me niet voor laat gaan, dan toeter ik gewoon een paar keer, zodat je het weet dat ik er langs, of tussen wil. Desnoods zet ik m'n bumper tegen de jouwe, dan stop je wel.”
Oversteken bij een kruispunt is nog zo'n mooi voorbeeld van ongeduldigheid. Als je als voetganger eindelijk groen licht hebt en je denkt veilig over te kunnen steken, dan heb je het mis. “Silent killers” noemen ze ze; brommers en scooters die zo geruisloos aan komen crossen, dat je niets anders kunt doen dan te verstijven van schrik. Wel opzij springen hoor, want ze crossen rustig door. En als je de snelheidsduivels op twee wielen gehad hebt en je verder over denk te kunnen steken, dan doemt er opeens een taxi uit het niets op, die je bijna voor je sokken rijden. Hoe bedoel je, het is groen?
Grand Theft Auto, Chengdu Editie
Het rijden op de snelweg is net zo raar. Net als in de bebouwde kom, worden richtingaanwijzers nauwelijks gebruikt en inhalen mag klaarblijkelijk zowel van links als van rechts. Dat je soms rechts in móet halen, komt doordat op een driebaansweg, je kennelijk zelf mag kiezen welke baan je neemt. Het maakt niet uit dat de rechterbaan bedoeld is voor vrachtwagens die 80 km/h rijden, de middenbaan voor busjes die 100 gaan en de linkerbaan voor auto's die 120 rijden.
Richtingaanwijzers worden uiteindelijk wel gebruikt als het zicht minder is door hevige regen of mist. Je zou denken dat een bestuurder dan gezellig zijn lampen aan doet, en wellicht de mistlampen gebruikt als het heel erg is, maar nee, Chinezen gaan dan rijden met dubbele knipperlichten. Als buitenlander denk je meteen “Die heeft pech en gaat zo aan de kant.” Maar nee, ze rijden gewoon hele stukken met knipperlichten aan!
“We rijden met knipperlichten aan, omdat de auto dan beter zichtbaar is voor het overige verkeer”, zegt Yang Yang, de jongen die me tijdens mijn trip naar Chengdu ondanks zijn vreemde rijstijl op vele bestemmingen gelukkig veilig afgeleverd heeft, “Soms, als ik een auto wil inhalen met slecht weer, dan toeter ik ook nog even. Gewoon, zodat ik er zeker van ben dat hij me ziet.” Ach ja …
Waarom dan toch?
Als je je afvraagt wat nu de reden is van het wat vreemde “gedrag in het verkeer” in Chengdu, dan kunnen we de schuld in de schoenen schuiven van de taxichauffeurs. Zij moeten namelijk elke morgen een bedrag (meestal zo'n 100 yuan, 10 euro) betalen aan de taximaatschappij, zodat ze in de taxi rond mogen rijden. De eerste vijf of zes ritjes van de dag zijn dus nodig om dat weer terug te verdienen. Daarnaast willen de chauffeurs uiteraard ook wat geld verdienen, en dus is het begrijpelijk dat ze je zo snel mogelijk op de plaats van bestemming af willen leveren. Dat ze daarbij de verkeersregels overschrijden, dat is in hun ogen niet zo belangrijk. De andere verkeersdeelnemers hebben het rijgedrag van de taxi's simpelweg overgenomen.
Dus, mocht je ooit eens op de achterbank van één van de 13.000 taxi's in Chengdu belanden, hou je dan goed vast terwijl deze zich door de chaos beweegt. De meeste hebben ook geen werkende veiligheidsriem, dus het gewoon een kwestie van hopen dat de bestuurder weet wat hij doet en dat jij het later nog eens na kunt vertellen.
Copyright Radio86 - www.radio86.nl