Landenweb.nl

CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK
Geschiedenis

To read about CENTRAL AFRICAN REPUBLIC in English - click here

Hotels Centraal Afrikaanse Republiek

Geschiedenis

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is een voormalige Franse kolonie die in 1960 haar onafhankelijkheid verkreeg.

advertentie

Fean-Bedel Bokassa Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto:http://fototeca.iiccr.ro/ Fototeca online a comunismului românesc], photo #Z260 |Author =unknown

De geschiedenis van de Centraal-Afrikaanse Republiek na de onafhankelijkheid in 1960 is een aaneenschakeling van coups en militaire regeringen. In 1966 kwam de toenmalige bevelhebber Jean-Bedel Bokassa aan de macht dankzij een staatsgreep. Bokassa herriep de grondwet en ontbond het parlement. In 1976 riep hij zich uit tot keizer. Het bloedig neerslaan van studentenprotesten in 1979 leidde tot zijn einde. Met behulp van Franse troepen werd ex-president Dacko weer aan de macht gebracht. In 1981 nam Generaal Kolingba de macht over. Deze schreef voor 1993 verkiezingen uit, welke werden gewonnen door Ange-Félix Patassé (die in 1983 een poging tot staatsgreep had ondernomen). Patassé werd in september 1999 met een krappe meerderheid herkozen.

Vanwege het uitblijven van salarisbetalingen sloegen in 1996 eenheden binnen het leger aan het muiten. Franse troepen evacueerden de aanwezige buitenlanders en kwamen Patassé te hulp. Het bleef vervolgens onrustig. In januari 1997 bereikten Afrikaanse onderhandelaars een akkoord en werd overgegaan tot de installatie van een regionale vredesmacht"Mission inter-africaine de surveillance des accords de Bangui" (MISAB) die moest toezien op de implementatie van het vredesakkoord. MISAB werd vervangen door de vredesmacht"Mission des Nations Unies en République Centrafricaine" (MINURCA). In February 2000 werd MINURCA beeindigd en opgevolgd door “Bureau des Nations Unies pour la Construction de la Paix en RCA (BONUCA).

advertentie

Francois Bozize Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: UNDP/hdptcar CC 2.0 Generic no changes made

In mei 2001 deed voormalig president André Kolingba een coup-poging. Patassé slaagde erin de poging te verijdelen door de inzet van zowel een Congolese rebellenbeweging als Libische troepen. De na de coup opgezette onderzoekscommissie beschuldigde Generaal Bozizé, opperbevelhebber van het leger en vertrouweling van Patassé, van betrokkenheid bij de coup. Bozizé vluchtte hierop naar Tsjaad. In oktober 2002 deed Generaal Bozizé een in eerste instantie mislukte couppoging. President Patassé kon zich aanvankelijk handhaven in het noorden van het land, maar werd op 15 maart 2003 verdreven na de inname van Bangui door de rebellen van Bozizé. Deze riep zich uit tot president. Patassé week uit naar Togo. In mei 2005 wordt Bozizé uitgeroepen tot president. In januari 2008 treed premier Elie Dote en zijn regering af. President Bozizé benoemt Faustin-Archange Touadera een academicus zonder politieke achtergrond tot opvolger van Dote. In januari 2009 vormt hij een kabinet van nationale eenheid samen met Francois Naouyama van de APRD and Djomo Didou van de FDR. In februari 2010 kondigt president Bozize aan dat verkiezingen op 25 april worden gehouden, de oppositie is tegen deze datum. In april 2010 worden de verkiezingen uitgesteld en verlengd het parlement het presidentschap van Bozizé tot verkiezingen kunnen worden gehouden. De verkiezingen vinden in januari 2011 plaats en Bozizé wint een nieuwe termijn als president. In maart 2013 grijpen Seleka Rebellen de macht en Bozizé neemt de vlucht. In augustus 2013 wordt de rebellenleider Michel Djotodia ingezworen als president. In december 2013 zijn er slachtingen tussen Moslims en Christenen. Het geweld neemt het karakter van etnische zuiveringen aan. In januari 2014 treedt Djotodia na veel kritiek af en wordt Catherine Samba-Panza interim leider. De situatie blijft zeer instabiel. In 2015 en 2016 blijft de situatie gespannen tussen Moslims en Christenen.

Faustin-Archange Touadera, Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: The Kremlin, Moscow CC4.0 International no changes made

In maart 2016 wint Faustin-Archange Touadera de presidentsverkiezingen, Simplice Sarandji wordt zijn premier. In september 2017 zegt het VN Vluchtelingenagentschap dat het aanhoudende geweld de oorzaak is van de grootste stroom vluchtelingen sinds het begin van de crisis. Meer dan 1 miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven. de jaren hierna verbeterd de situatie nagenoe niet. In december 2020 wordt Touadera herkozen, de uislag wordt betwist door zijn voornaamste rivaal Anicet-Georges Dologuélé.

CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• VliegenNaar | Bangui Centraal Afrikaanse Republiek
• Hotels Centraal Afrikaanse Republiek
• Boeken, ook tweedehands, over CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK bij Bol.com

Nuttige links

Centraal Afrikaanse Republiek Startnederland (N+E)
Reisinformatie Centraal-Afrikaanse Republiek (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems