BRETAGNE
Samenleving
Samenleving
To read about BRITTANY in English - click here
ANWB vakantie boeken Bretagne |
Populaire bestemmingen FRANKRIJK
Ardeche | Auvergne | Bourgondie |
Bretagne | Cevennen | Corsica |
Cote d'azur | Dordogne | Elzas |
Jura | Languedoc-roussillon | Loiredal |
Lot | Normandie | Picardie |
Provence |
Samenleving
Bestuur
Frankrijk IndelingPhoto: Publiek domein
Frankrijk is een democratische republiek die in het jaar 1789 ontstond, toen de Franse Revolutie een einde maakte aan de monarchie en de feodale staatsvorm. Er zij in totaal 101 departementen (96 in Frankrijk en 5 in de overzeese gebieden), die allen in alfabetische volgorde een nummer hebben. Iedere zes jaar gaat men naar de stembus om een departementale raad te kiezen. Zij kiezen op hun beurt het dagelijkse bestuur van het departement, de departementale commissie. Aan het hoofd staat de prefect, de vertegenwoordiger van de nationale regering.
De Franse departementen zijn weer onderverdeeld in 326 arrondissementen, die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in 3800 kantons. De kleinste bestuurseenheden zijn de ca. 37.000 gemeenten, waarvan de meeste nog geen 500 inwoners tellen.
De departementen bleken te klein om goed te kunnen functioneren en dus herverdeelde men het land in 22 regio's. Sinds 1986 zijn er rechtstreekse verkiezingen voor een regionaal parlement, het ‘Conseil Régional’. Het regionale bestuur is vooral belangrijk voor het bevorderen van de economische, sociale en culturele ontwikkeling van de regio. Het regioparlement wordt geadviseerd door een raadgevend comité, waar verschillende economische en maatschappelijke organisaties zitting hebben. Voor de huidige politieke situatie van Frankrijk, zie hoofdstuk geschiedenis.
Bretonse beweging
advertentie |
Vlag BretagnePhoto: Publiek domein
In 1893 ontstond na een golf van stakingen de eerste Bretonse nationalistische beweging of ‘Emsav’, die later openlijk streefde naar onafhankelijkheid. In 1898 werd de ‘Union régionaliste bretonne’ (URB) opgericht, en in 1911 de eerste ‘Parti national breton’ (PNB). In 1919 verscheen het eerste nummer van het tijdschrift Breiz Atao (‘Bretagne voor altijd’). Na de Tweede Wereldoorlog zette zich de strijd voor de belangen van Bretagne op verschillende fronten voort. Nog steeds waren er verschillende organisaties die aanspraak bleven maken op autonomie of zelfs onafhankelijkheid. De meeste extreme beweging was de FLB-ARB (Front Libération de Bretagne-Armée républicaine bretonne), die tussen 1966 en 2000 verschillende aanslagen pleegde. Dit leverde grote materiële schade op en één persoon kwam om het leven. De kern van de huidige onafhankelijkheidsbewegingen bestaat uit de UDB (Union démocratique bretonne), Lémgann (‘de strijd’) en de POBL (Parti pour l’organisation d’une Bretagne libre). Individuele personen plakken stickers met BZH (= Breizh, Bretagne) of de Bretonse vlag op hun auto. De vlag van Bretagne is hét symbool voor alle Bretonse nationalisten: ‘gwen ha du’ (wit en zwart), de kleuren van de Bretonse vlag met vijf zwarte strepen als symbool voor de vijf bisdommen van Hoog-Bretagne en de vier witte strepen voor die van Laag-Bretagne.
Typisch Bretons
advertentie |
Menhirs BretagnePhoto: Steffen Heilfort CC 3.0 Unported no changes made
MEGALIETEN
Overal in Bretagne vindt men constructies van reuzenstenen, die stammen uit de 5e tot de 2e eeuw v.C. Bretagne telt ca. 5000 menhirs en 1000 dolmen. De rechtopstaande menhirs (‘lange stenen’) zijn meestal van graniet en kunnen afzonderlijk voorkomen in rijen(alignement), in cirkels (cromlech), of vierkanten of vierhoeken (quadrilatère). De belangrijkste verzameling menhirs bevindt zich in Carnac. Deze badplaats is beroemd door de vele (2935) megalithische stenen, die in lange rijen bij elkaar staan. In Kermario bevindt zich een alignement van 1029 menhirs die in tien rijen staan opgesteld en een oppervlakte beslaan van 1120x100 meter. In Menec staan 1099 menhirs op een oppervlakte van 1160x100 meter. De tumulus van Kercado, die dateert van 4670 v.C., heeft een diameter van 30 meter en een hoogte van 3,5 meter.
Of menhirs een astrologische betekenis hadden dan wel bedoeld waren voor het houden van erediensten, is niet zeker. De grootste, nog overeind staande menhir in Bretagne is de Menhir de Kerloas. De steen is 9,5 meter hoog en staat in de buurt van Saint-Renan. De grootste menhir van Bretagne (20 m, 347 ton)is de omgevallen Grand Menhir van Locmariaquer; hier staat ook een dolmen, de Table des Marchands, een van de hoogtepunten van de megalithische cultuur.
Dolmens of ‘stenen tafels’ waren oorspronkelijk met zand bedekt en werden gebruikt als grafheuvels. Grafheuvels met gestapelde stenen worden ‘cairns’ genoemd. Bovenop liggen enorme afdekplaten die een gang vormen die toegang biedt naar verschillende grafkamers. Een van de mooiste voorbeelden van deze bouwkunst bevindt zich op het Île de Gravinis in de Golfe du Morbihan. De ‘allée couverte’, een variant van de dolmen, kent geen onderscheiding van grafkamer(s) en gang, maar bestaat uit één lange gang die aan het einde min of meer onmerkbaar overgaat in de grafkamer.
Megalithische monumenten
- Megaliet = prehistorisch monument in de vorm van een grote steen; meestel niet of heel weinig bewerkt en hoogstwaarschijnlijk gebruikt als cultus- en/of grafmonument
- Menhir = verticaal geplaatste langwerpige steen, groter en over het algemeen minder bewerkt dan een stèle; menhirs omen alleenstaand of in groepen voor
- Dolmen = prehistorisch grafmonument bestaande uit een aantal draagstenen die een grote deksteen dragen
- Alignement = een aantal menhirs die in een min of meer rechte lijn opgesteld staan; vaak in een patroon van meerdere parallelle lijnen; alignements zijn vaak verbonden met een cromlech
- Allée couverte = galerijgraf, een langgerekte ruimte, bestaande uit twee rijen draagstenen met daar bovenop dekstenen; aan het einde van de allée couverte scheidt soms een overdwars geplaatste steen een kleine ruimte af van de grotere
- Cairn = kern van steen binnen een tumulus
- Couloir = gang als onderdeel van een dolmen à couloir of een domen coudé; aan de korte zijde vaak voorzien van een met stenen verzegelde ingang
- Cromlech = in een cirkel, soms ook ovaal, opgestelde verzameling menhirs
- Dolmen à couloir = met een langwerpige ruimte verlengde dolmen; soms bevat de gang een zijkamer
- Dolmen coudé = identiek aan een dolmen à couloir, maar dan met een duidelijke knik in de gang
- Stèle = rechtopstaand steenblok, over het algemeen kleiner dan een menhir; vaak voorzien van uitgehouwen of erin gegrifte voorstelling
- Tumulus = prehistorische grafheuvel
advertentie |
Bernard Hinault BretagnePhoto: Rene boulay CC 3.0 Unported no changes made
advertentie |
BERNARD HINAULT
Bernard Hinault is een voormalig Frans wielrenner. Hij werd geboren op 14 november 1954 te Yffignac, Cotes du Nord, Bretagne.
Hinault was na Jacques Anquetil (Frankrijk) en Eddy Merckx (België) de derde renner die de Ronde van Frankrijk vijfmaal wist te winnen. Opmerkelijk is dat hij nooit wereldkampioen op de weg werd. Hij reed in de loop der jaren voor de ploegen Gitane, Gitane-Campagnolo, Renault-Gitane, Renault-Elf-Gitane en La Vie Claire.
Hinault beëindigde zijn loopbaan op 14 november 1986 en maakt al sinds jaren deel uit van het organisatiecomité van de Ronde van Frankrijk.
Hinaults’ bijnaam luidde ‘Le blaireau’, de das.
ASTERIX EN OBELIX
advertentie |
Asterix en ObelixPhoto: Ferran Cornellà CC 3.0 Unported no changes made
Asterix is de titel van een serie stripverhalen gemaakt door de Franse tekenaar Albert Uderzo en scenarioschrijver René Goscinny.
Het origineel van het eerste verhaal, Astérix le Gaulois, werd gepubliceerd op 29 oktober 1959 in het Franse stripblad Pilote. Het gelijknamige album kwam uit in 1961, in een oplage van 6000 exemplaren. In Nederland werden de verhalen gepubliceerd in het stripweekblad Pep. De strips worden in meer dan 70 landen uitgebracht. Na het overlijden van Goscinny in 1977 ging Uderzo alleen door met het uitbrengen van nieuwe verhalen. Uit respect wordt de naam van Goscinny nog steeds op de albums vermeld. Het laatste album met Goscinny, ‘Asterix en de Belgen’, verscheen twee jaar na zijn dood in 1979.
De strips verhalen van een dorpje in Gallië (Bretagne), dat er in is geslaagd om de invasie door de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar te weerstaan met behulp van een toverdrank, die de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakt. Het idee van deze onoverwinnelijkheid is mogelijk terug te voeren op een uitspraak van Julius Caesar in de Bello gallico: ‘Horum omnium fortissimi sunt Belgae’, ‘Van hen allen zijn de Belgen de dappersten’. In de Romeinse tijd behoorde Noord-Frankrijk namelijk nog toe aan de Belgen.
Belangrijke personages:
- Asterix: de hoofdfiguur, klein maar slim. De naam Asterix komt van het teken *, de asterisk.
- Obelix: viel als kind in de ketel met toverdrank en heeft daarom voor zijn leven al genoeg gehad. De naam Obelix komt van het Franse woord Obèle, een kruisvormige leesteken. Obelix verwijst tevens naar obelisk.
- Idefix: het hondje van Obelix (van het Franse idée fixe).
- Panoramix: de druïde die als enige de toverdrank kan brouwen.
- Abraracourcix: de hoofdman van het dorp.
- Assurancetourix: de bard van het dorp.
advertentie |
Mont Saint Michel BretagnePhoto: Publiek domein
MONT ST-MICHEL
De Mont St-Michel is een hoog boven de omgeving uitstekend vulkanisch eiland te midden van zandbanken. Op de top staat een prachtige abdij met op de top een beeld van de aartsengel Michaël. Dit beeld staat op ca. 175 meter boven de zeespiegel.
De abdij gaat terug tot de 8e eeuw toen de bisschop van Avranches er een kapel stichtte. In de 13e eeuw werden er pas vestingwerken aangelegd. Tijdens de Franse Revolutie werd de Mont St-Michel gebruikt als gevangenis, en pas sinds 1966 kwam er weer een religieuze bezetting van de abdij.
Strikt genomen ligt de abdijberg in het Normandische gedeelte van de baai, want de grens van Bretagne ligt verder naar het westen. Sinds 1877 maakt een dijk het mogelijk het eiland met droge voeten te bereiken.
BRETAGNE LINKS
Advertenties
• Bretagne Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Bretagne
• Auto huren in Bretagne
• Hotels Bretagne
• Reisgidsen en kaarten Bretagne
Nuttige links
Startpagina Bretagne (N)Bronnen
Beaart, P. / Bretagne
ANWB
Bretagne
Lannoo
Bretagne
Van Reemst
Bretagne noord
ANWB
Graaf, G. de / Normandië, Bretagne
ANWB
Radius, J. / Normandië, Bretagne
Gottmer/Becht
Roger, F. / Natuurreisgids Bretagne : ontdek de onverwachte en bijzondere natuur van Bretagne
Kosmos-Z&K
Simon, K. / Bretagne
ANWB
Ward, G. / Bretagne en Normandië
Van Reemst
Wikipedia
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt november 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems