BHUTAN
Economie
Economie
To read about BHUTAN in English - click here
Bhutan verre reizen van de ANWB |
Economie
advertentie |
Bhutan Export Foto:R Haussmann, Cesar Hidalgo, et. al.Foto: R Haussmann, Cesar Hidalgo, et. al. CC 3.0 no changes made
De afgelopen dertig jaar heeft Bhutan een krachtig economisch beleid gevoerd en de economische vooruitgang is aanzienlijk geweest, uiteraard altijd in overeenstemming met het streven naar een zo groot mogelijk Bruto Nationaal Geluk. Met belangrijke hulp van donoren is de institutionele structuur van een moderne economie tot stand gebracht. Tevens is de basisinfrastructuur aangebracht om de geïsoleerde positie van het land te verminderen en de interne en externe communicatie te verbeteren. Bhutan heeft een goede reputatie op het gebied van macro-economisch beleid. Het liberalisatieproces in de financiële en industriële sectoren vormt een grote positieve stap in het verminderen van overheidsactiviteiten in de economie en vergroot tevens de belastinginkomsten. Bhutan gebruikt bij de verdere ontwikkeling van het land de door donoren aangeboden hulp effectief en werkt op economisch gebied vooral met India samen.
Hoewel Bhutan buiten de economische top-100 valt, kent de kleine bevolking van het land geen honger en nauwelijks ondervoeding, voorziet het in zijn eigen voedselvoorziening en is de gehele bevolking redelijk gehuisvest.
Uitgebreide ontwikkelingsprogramma's van de overheid zorgen voor druk op de begroting. De export van energie (elektriciteit opgewekt uit waterkrachtcentrales) zal in de toekomst voor grotere inkomsten gaan zorgen, in 2008 was dat al 40%.
advertentie |
Hoofdkantoor Bhutan Power CorporationPhoto: Christopher J. Fynn CC 3.0 Unported no changes made
Daarnaast neemt het toerisme, hoewel nog steeds aan strikte voorwaarden gebonden, sterk toe. Recente vijf-jaren-plannen focusten op de exploitatie van Bhutan's natuurlijke bronnen, onder andere bosbouw, landbouw, mijnbouw en elektriciteit. Het laatst bekende vijf-jaren-plan (2009-2013) richtte zich vooral op de uitbreiding van waterkrachtcentrales, informatie-technologie en verbetering van de welvaart op het platteland van Bhutan. Voor olie en gas zal Bhutan altijd afhankelijk blijven van het buitenland.
De regering van Bhutan ziet met name in de exploitatie van de waterkracht een sleutel tot de ontwikkeling van de welvaart van Bhutan. Samen met India is een aantal waterkrachtcentrales opgestart bij snelstromende rivieren: Chukha en Tala bij de rivier Wang-chu, Mongar bij de Kuri-chu en Wangdu Phodrang bij de Baso-chu.
Ca. 70% van de bevolking zorgt voor zijn eigen voedsel, hoewel nog geen 10% van het land bestaat uit landbouwgrond. Het Pema Gatshel district in het oosten van Bhutan is het belangrijkste landbouwgebied van Bhutan. Meer dan de helft van de oppervlakte van het district wordt gebruikt voor de landbouw. De belangrijkste geteelde producten zijn maïs, rijst, gierst, boekweit, aardappelen, groene groentes en sinaasappelen.
De aardappelproductie in de regio rond de plaats Gangte in de in Centraal-Bhutan gelegen Phobjikha-vallei vormt een van de belangrijkste exportproducten naar India. Bhutan telt meer dan honderd eetbare paddestoelsoorten, waarvan de 'matsutake' geëxporteerd wordt naar Japan en Zuidoost-Azië.
advertentie |
Matsutake, eetbare paddestoel en exportproduct uit BhutanPhoto: Tomomarusan CC 3.0 Unported no changes made
De opbouw van de infrastructuur van Bhutan begon eigenlijk pas in 1961 op initiatief van de derde koning, Jigme Dorji Wanchuck, die begon met een vijfjaren plan systeem. De gevolgen van deze aanpak waren autowegen, vliegvelden en moderne communicatiesystemen via satellieten die Bhutan met de buitenwereld verbonden en uit haar isolement haalden. Pas in 1999 werd het eerste televisiestation in gebruik genomen, nog geen 50.000 auto's rijden over ca. 5000 km verharde wegen.
Een andere belangrijke bron van inkomsten vormen de gipsmijnen. Andere industriële producten, die vooral naar India en Bangladesh geëxporteerd worden, zijn onder andere cement, calciumcarbide, ferrosilicium, gedistilleerd en postzegels.
Vanaf 1974 spelen de inkomsten uit het toerisme een steeds belangrijkere rol in de economie van Bhutan en op dit moment zijn meer dan 20.000 mensen werkzaam in deze sector. Aanvankelijk werden er niet meer dan 2000 toeristen per jaar toegelaten, maar dat aantal is al lang geleden losgelaten. Toch wordt het aantal toeristen op een natuurlijke manier 'laag' gehouden door de gebrekkige toeristische infrastructuur en door het all-inclusive prijssysteem, dat budgetreizigers buiten het land houdt. Op dit moment bezoeken meer dan 100.000 buitenlandse toeristen per jaar Bhutan, dat is exclusief Indiase toeristen, die wat gemakkelijker toegang hebben tot Bhutan. Bhutan zet steeds meer in op het toerisme, dat bewijst de bouw van een aantal vliegvelden (Gelekphuk, Bumthang, Tashigang) en de verbetering van het wegennnet. Paro Airport is vooralsnog het enige internationale vliegveld van Bhutan.
advertentie |
Paro International Airport (Bhutan)Photo: Douglas J. McLaughlin CC 3.0 Unported no changes made
advertentie |
BHUTAN LINKS
Advertenties
• Bouw je eigen Bhutan rondreis
• Djoser Rondreis Bhutan
• Hotels Trivago
• Rondreis Bhutan
• Hotels Bhutan
• Reisgidsen en kaarten Bhutan
Nuttige links
Reisinformatie Bhutan (N)Bronnen
BBC - Country Profiles
Brown, Lindsay / Bhutan
Lonely Planet
CIA - World Factbook
Dorje, Gyurme / Bhutan Handbook
Footprint
Elmar Landeninformatie
Jordans, Bart / Bhutan : a trekker's guide
Cicerone
Pommaret, Françoise / Bhutan : Himalayan mountain kingdom
Odyssey
Te gast in Bhutan
Informatie Verre Reizen
laatst bijgewerkt december 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems