Landenweb.nl

BHUTAN
Bevolking

To read about BHUTAN in English - click here

Bhutan verre reizen van de ANWB

Bevolking

Demografische gegevens bevolking Bhutan

advertentie

Bhutan Bevolking tijdens het Zwarte Kraanvogel festivalPhoto: ShrutiAD CC 4.0 International no changes made

In Bhutan woonden in 2015 ca. 758.288 mensen en het land is met maar twintig mensen per km2 het dunst bevolkte land van Zuid-Azië. De meeste mensen leven langs de zuidgrens van Bhutan en in de hoog gelegen valleien in Centraal-Bhutan.

De twee belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Ngalops of West-Bhutanezen, cultureel nauw verbonden met Tibet en de Sharchops of Oost-Bhutanezen. De Lhotshampa, wat 'Bhutanees uit het zuiden' betekent, is een heterogen groep van Nepalese origine.

Het hoogst gelegen permanent bewoonde dorp van Bhutan is het in de regio Lunana gelegen dorp Thanza (4100 m).

Demografische gegevens (2017)

10 grootste steden van Bhutan

Thimphuca. 62.500
Phuntsholingca. 60.400
Punakhaca. 21.500
Samdrup Jongkharca. 13.800
Geylegphugca. 6.700
Paroca. 4.400
Tashigangca. 4.400
Wangdiphodrangca. 3.300
Taga Dzongca. 3.100
Trongsaca. 2.300

advertentie

Kaart met districten BhutanPhoto: Publiek domein

Algemene gegevens districten Bhutan

districthoofdstadoppervlakteaantal inwoners (2005)
BumthangJakar2831 km216.116
ChhukhaChhukha1791 km274.387
DaganaDagana1387 km218.222
GasaGasa4561 km23.316
HaaHaa1746 km211.648
LhuntseLhuntse3022 km215.395
MongarMongar1946 km237.069
ParoParo1310 km236.433
PemagatshelPemagatshel518 km213.864
PunakhaPunakha977 km217.715
Samdrup JongkharSamdrup Jongkhar2312 km239.961
SamtseSamtse1585 km260.100
SarpangSarpang2362 km241.549
ThimphuThimphu2067 km298.676
TrashigangTrashigang2316 km251.134
TrashiyangtseTrashiyangtse1643 km217.740
TrongsaTrongsa1807 km213.419
TsirangDamphu641 km218.667
Wangdue PhodrangWangdue Phodrang4046 km231.135
ZhemgangZhemgang2126 km218.636

Bhutaanse volken

BROKPAS of Dakpas (hooglanders): semi-nomadische bevolkingsgroep van ca. 6000 personen uit het Oost-Bhutaanse Merak en Sakten, dicht bij de grens met het Indiase Arunachal Pradesh en ca. 80 km ten oosten van Trashigang op een hoogte van ongeveer 3000 meter. Dit nomadische volk, dat oorspronkelijk stamt van de Tshona in Zuid-Tibet, heeft nog steeds een eigen dialect, cultuur en eigen klederdracht, waarvan de 'shamo' het meeste opvalt, een zwart baretachtig hoedje gemaakt van yak-haar en een soort tentakels die regenwater afvoeren.

LAYAP: voornamelijk semi-nomadisch bergvolk, op een hoogte van bijna 4000 meter, uit het dorp Laya in het Ghasa district in Noordwest-Bhutan. In 2003 bestond het volk nog uit iets meer dan 1000 personen. Etnisch verwant met de Tibetanen, spreken de Layap Layakha, een Tibetaans-Burmese taal. De klederdracht van de Layap lijkt, op een paar kleine onderdelen na, op Tibetaanse kledij. Meest bijzonder is het conische bamboehoedje van de Layap-vrouwen, dat met een scherpe punt richting de hemel wijst. De Layap zijn vooral yak-herders, maar verbouwen ook tarwe, gerst, mosterd en rapen.

advertentie

Layap-vrouw met typisch hoofddekselPhoto: Steve Evans CC 2.0 Generic no changes made

LHOPS of Doya: klein volk, maximale lengte 1.50 meter, uit het zuidelijke heuvelgebied Duars en levend in de Amochhu vallei van de Samtse en in de buurt van Phuntsholing. Verbouwen onder andere sinaasappels en kardemom. Eenvoudige witte kleding, over het algemeen animisten die geesten vereren die leven in rotsen, watervallen, meren, grotten en bergen. Uniek begrafenisritueel: het dode lichaam wordt gebalsemd, in een foetus-positie geplaatst en boven de grond 'begraven' in een ronde houten kist. Daarna wordt de kist begraven onder een stapel stenen, een stier wordt geofferd als het een man is, een koe als het een vrouw is.

LHOTSHAMPAS: volk in het zuiden van Bhutan, voornamelijk etnische Nepalezen. Het zijn over het algemeen hindoes, hoewel de Tamang- en Gurung-minderheden voornamelijk boeddhisten zijn, en de Rai- en Limbu-minderheden zijn vooral animisten.

MONPAS: animistische (vereren zon, maan en tal van geesten) bevolkingsgroep van ca. 3000 personen op berghellingen van de 'Zwarte Bergen' boven de rivier Mangde Chhu in de dorpen Jangbi, Wangling en Phumzur. De Monpas zijn misschien wel de oudste bevolkingsgroep van Bhutan.

NGALOPS of Ngalongs: Tibetaanse immigranten die zich in Centraal- en West-Bhutan gevestigd hebben en de Drukpa Kargyupa-variant van het Tibetaanse boeddhisme aanhangen. Ze verbouwen onder andere bergrijst, aardappelen en gerst.

SARCHOPS of Tshangla: Tshangla-kha sprekend volk uit Oost-Bhutan. Maken prachtige geweven kleren van ruwe zijde en katoen. Gebruiken bijna alles van de maïsplant en wat daar van overblijft wordt omgezet in 'ara', een lokale alcoholhoudende drank die in heel Bhutan gedronken wordt. Naast animisten is er ook een groep die het Tibetaanse Nyingmapa-boeddhisme aanhangt met animistische en shamanistische elementen.

Bruto Nationaal Geluk

Het streven naar Bruto Nationaal Geluk werd in 1972 geïntroduceerd door de vierde koning van Bhutan, Jigme Singye Wangchuck. Ondanks de vooruitgang die ook in Bhutan steeds sneller om zich heen grijpt, is men zich in Bhutan zeer bewust van de gevaren die de moderne tijd met zich meebrengt. De regering heeft zich daardoor opgeworpen als de beschermer van de Bhutaanse bevolking; vooruitgang werd voortaan gemeten aan de hand van vier pijlers: behoud van de natuur, goed bestuur, duurzame ontwikkeling zowel op sociaal als economisch gebied en het behoud en de promotie van culturele waarden.

Zo was Bhutan niet alleen het eerste land waar in het openbaar niet gerookt mocht worden, ook de verkoop van tabak werd verboden. Ook zaken als westerse reclamebillboards en plastic tassen werden verboden. Veel belangrijker echter zijn zaken als onderwijs, gezondheidszorg, milieu, cultureel erfgoed en het boeddhisme als basis van wetgeving. Elke ontwikkeling en elk project wordt bekeken op de impact die het heeft op lokale bevolking, het geloof en het milieu. Bhutan's streven tot ontwikkeling van het toerisme is een goed voorbeeld; toerisme is prima maar moet geen grote invloed hebben op het leven en welbevinden van de Bhutanen. Bhutan is een van weinige plaatsen ter wereld waar compassie belangrijker wordt gevonden dan kapitalisme en het welbevinden van de bevolking belangrijker is dan het opvoeren van de productiviteit. Deze unieke kijk op de samenleving is de basis van het concept 'Bruto Nationaal Geluk'.

In 2016 publiceerde de Verenigde Naties haar 'World Happiness Report', en daar stond Bhutan op de 84 plaats van gelukkigste landen ter wereld.

advertentie

Leuze over Bruto Nationaal GelukPhoto: Publiek domein

Nationale sport van Bhutan: boogschieten

Boogschieten is de nationale sport van Bhutan en wordt gedurende praktisch het hele jaar door gespeeld. Boogschieten is ook een integraal onderdeel van vele feesten die gepaard gaan met veel eten en drinken.

Bogen en pijlen worden gemaakt van de speciale bamboesoort. De twee beschilderde houten doelen van 30x120 cm staan op een afstand van 120 meter. Afwisselend wordt op één van de doelen geschoten door teams van elf boogschutters. Elke boogschutter schiet twee pijlen, en het eerste team dat 33 punten scoort, wint de wedstrijd.

advertentie

Bhutaanse boogschuttersPhoto: Dvizero CC 3.0 Unported no changes made

Vrouwen mogen de bogen niet aanraken. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn westerse boogschietstijlen geïntroduceerd en aan die wedstrijden worden door zowel mannen als vrouwen meegedaan. Sinds die tijd doen Bhutaanse schutters ook mee aan internationale wedstrijden en vanaf 1984 (Los Angeles) vaardigt Bhutan boogschutters af aan de Olympische Spelen. Tot nu toe zijn er echter nog geen medailles gewonnen.

Yeti of verschrikkelijke sneeuwman

Net als andere landen in Zuid-Oost Azië heeft ook Bhutan een mythische Yeti of verschrikkelijke sneeuwman, hier heet het aapachtige verschijnsel, dat ook een vrouwelijke variant heeft, Migoi of Gredpo. De Migoi leeft op een hoogte van meer dan 3500 meter, is ca. 2,5 meter groot met voeten van wel 30 cm lang. De Migoi heeft een menselijk, haarloos gezicht, een conisch gevormd hoofd en een lichaam dat volledig behaard is met bruine/rode/zwarte haren. De Bhutaanse Yeti heeft twee belangrijke kenmerken, hij kan zich onzichtbaar maken en zijn voeten staan achterste voren, wat het moeilijker maakt om hem te volgen. De Migoi 'leeft' in het noorden van Bhutan, met name in het Sakteng Wildlife Sanctuary. De Bhutaanse regering heeft zelfs Migoi-watchers aangesteld.

Yeti of Migoi, ook in Bhutan leeft de verschrikkelijke sneeuwmanPhoto: Publiek domein

BHUTAN LINKS

Advertenties
• Bouw je eigen Bhutan rondreis
• Djoser Rondreis Bhutan
• Hotels Trivago
• Rondreis Bhutan
• Hotels Bhutan
• Boeken, ook tweedehands, over BHUTAN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Bhutan (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

Brown, Lindsay / Bhutan

Lonely Planet

CIA - World Factbook

Dorje, Gyurme / Bhutan Handbook

Footprint

Elmar Landeninformatie

Jordans, Bart / Bhutan : a trekker's guide

Cicerone

Pommaret, Françoise / Bhutan : Himalayan mountain kingdom

Odyssey

Te gast in Bhutan

Informatie Verre Reizen

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems