Landenweb.nl

BELGIE
Scheepslift van Strepy Thieu

Al vanaf de dag dat we een bezoek brachten aan de oude scheepsliften van Strepy - Thieu stond het op ons programma. Hier moeten we een keer terug komen. In die tijd was men bezig met de aanleg van de kanaalomleiding van het Canal du Centre. Dat kanaal liep vele meters boven de omgeving en leek meer een waterattractie dan een scheepvaartroute.

Voor aanzicht van de Scheepsbak

Nu, enkele jaren later, kwamen we hier terug in een vrijwel onherkenbaar landschap.
Natuurlijk valt de enorm hoge lift direct op. Maar de waterattractie was verdwenen. Hoog boven ons zagen we op de top van de heuvel de waterweg lopen. De ruimte die aanvankelijk onder de waterweg bestond is piekfijn ingepast aan het heuvelende landschap en is volledig opgevuld. Het lijkt wel een natuurlijk Arden's heuvelland. Fantastisch opgelost! Volgens een metriek stelsel staan de boompjes stijfjes gepland, maar die zullen nog wel eens woest uitgroeien.

Via een zigzag afdaling komen we tot vlakbij de lift. Daar is een behoorlijke parkeerruimte voor de auto's. Waar je niet met de auto mag komen, zijn wandelaars en fietsers wel toegelaten.

De weg die bijna horizontaal voor de scheepslift loopt (zie foto) is zo'n wandelroute.
Alles is te volgen op enkele meters afstand. In de diepte zie je de schepen klaar liggen die het hogerop gaan zoeken. In een zo'n lift gaan meer boten dan je aanvankelijk gedacht zou kunnen hebben. In ons geval vier stuks en nog ruimte over.

Als dit spektakel achter de rug is gaan de schuiven tegen de bak, zodat het een enorme grote luciferdoos lijkt te worden.

De schepen blijven natuurlijk in de bak, in het water liggen. Zowel aan de ene als de andere kant is zo'n lift.

De lift rechts was klaar om opgetakeld te worden en de verwachting was dat de lift links gelijkertijd omlaag zou komen. Zoals dat bij kabelbanen in de bergen goed gebruik is.

Maar nee... hier niet. De lift links bleef keurig op de plaats hangen, terwijl zacht zoemend de lift rechts, met zijn schepen omhoog ging. Zodoende kunnen de liften totaal onafhankelijk van elkaar gebruikt worden.
In principe is deze scheepslift een kabellift.

En daar zagen we het; van boven, aan de buitenkant van de scheepslift, kwam een hele batterij betonblokken als contragewicht naar beneden.

Betonblokken als contragewicht

Om een indruk van het gevaarte te geven:
De lengte van de scheepsbak is ; 112 meter.
Breed is de bak : 12 meter.
De stalen bak, inclusief het water, weegt ongeveer 8.000 ton.
De betonnen contragewichten wegen gezamenlijk 4.000 ton.

De tijd die nodig is om van beneden naar boven te komen is ongeveer 9 minuten. Dit is een eigen tijdwaarneming.

Terwijl de boot omhoog gleed konden we duidelijke zien hoe het er allemaal bijlag.
De schepen liggen op precies dezelfde manier afgemeerd als aan elke andere kade. Dus de trossen om de meerdollen, of hoe die knoppen op de kade ook moge heten.
Of het toegestaan is weet ik niet, maar er is een soort kade over de hele lengte en daar kan je misschien een gezellig praatje houden met een collega-schipper.

Als het schip helemaal boven is heb je wel het gevoel iets "echt" meegemaakt te hebben. Een beetje sensatie gevoel. Het resultaat is dan ook dat je meer wilt weten.
Gelukkig is er een mooie ruimte binnen in de scheeplift, direct grenzend aan de wandelpromenade.

Daar zijn informatieve folders te krijgen en zeer aanbevelenswaardige boekjes te kopen. Zelfs in de Nederlandse taal.

De dame achter de balie is zeer behulpzaam en weet alle vragen te beantwoorden. Ook in het redelijk Nederlands. Buiten de info en boekjes zijn er toiletten en voor een kopje koffie moet je met de lift helemaal naar de top. Buiten het kopje koffie is het er ook goed voor een hapje eten.

Zo'n liftreisje van ruw geschat 80 meter hoogte, kost 5,50 Euro.

Maar dan kan je ook een bezoek brengen aan de machinekamer met zijn enorme motoren en staalkabels.

Van hieruit hebt u een verbluffend uitzicht over het hele gebied.

Ook is een bezoek aan de expositieruimte inbegrepen.
De hoogte van de totale lift is 117 meter. Hiervan staat 102 meter boven de grond.

Scheepslift aan de

Meer technische informatie is natuurlijk te krijgen bij de Fédération du Tourisme de la Province de Hainaut.

Ook een schat aan informatie is te krijgen over de vele toeristische mogelijkheden. Een enkele mogelijkheid: Vaartocht met de boot. Boot in de lift natuurlijk slechts 5,50 Euro. Kinderen en ouderen korting, evenals kroostrijke gezinnen.

Nu we steeds aan de laagste kant van het kanaal verbleven hebben, willen we graag de hoge kant ook eens bezoeken. Vanaf de parkeerplaats kunnen we een brug over en slaan dan direct links af. De weg loopt aardig omhoog en als je denkt bijna boven te zijn, kom je op een begraafplaats terecht, waar in ons geval, net een droeve aangelegenheid gaande was. We hadden verwacht hier ergens te kunnen parkeren.
Helaas, dat ging deze keer niet.

Achteruit terug rijdend kwamen we weer op dezelfde splinternieuwe weg uit en reden in voortzettende richting verder.

Vol trots weet de toeristische federatie te melden dat het Canal du Centre en zijn hydraulische liften sinds 1998 als werelderfgoed door de Unesco is erkend. En daarmee staat dit alles mooi in hetzelfde rijtje als de Chinese muur en de Grand Canyon.

De westkant van de scheepslift

Hier moet ik zeker nog een keer terug komen. Ondanks dat het zomer is, zou moeten zijn, staat er een gure noordenwind die het verblijf niet direct aangenaam maken. Want natuurlijk willen we wel een keer met de boot de lift in. Een combikaartje voor de lift naar de machinekamer + de doorvaart in de scheepslift met de boot kost 9 euro.

In plaats van boven het kanaal uit te komen, moesten we er onderdoor en zagen totaal niets van de volledig nieuwe waterweg. Dan maar weer terug naar de scheepslift. Vandaar kan je naar de oude lift nummer 4 rijden. Dat is een van de vier oude liften. Deze voorgangers moesten met zijn vieren doen, wat de nieuwe scheepslift in een keer doet.

Meer reisverhalen >> www.reisimpressies.eu