Landenweb.nl

Brugge
 

Brugge Tui Reizen

To read about Bruges in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Brugge met de Trein

Algemeen

Brugge PanoramaBrugge PanoramaFoto: Steve Collis CC 2.0 Generic no changes made

Brugge is nagenoeg onaangetast door de tijd, en is uitgegroeid tot een toonaangevende Belgische toeristische attractie en is een van de beste bewaarde middeleeuwse steden van Europa. In het centrum van Brugge vind je twee mooie grote pleinen, de Grote Markt en de Burg, waar het VVV-kantoor is gevestigd.

Elk jaar vergapen meer dan twee miljoen bezoekers in Brugge zich aan de toeristische attracties. In de zomer op het hoogtepunt van het toeristische seizoen zorgt de toestroom van toeristen voor een gevoel van drukte, maar een groot deel zijn dagjesmensen en die zijn allang verdwenen in de late namiddag. Op dat moment kun je genieten van een rustige wandeling rond het relatief compacte centrum en genieten van de bezienswaardigheden, omringd door schilderachtige grachten.

De centraal gelegen grote markt is een goed punt om je bezoek aan Brugge te beginnen. Op dit plein vind je oude gildehuizen en de iconische toren Belfort uit de 13e eeuw. Het andere belangrijkste openbare plein in Brugge is de Burg, waar je de Basiliek van het Heilig Bloed kunt vinden. Bezoek ook zeker de Sint-Salvator kathedraal en het prachtige gotische Stadhuis.

advertentie
Brugge Tui Reizen Met de trein naar Brugge | Surprisetickets.nl

Ligging

Brugge GrachtBrugge GrachtFoto: Elke Wetzig CC 3.0 Unported no changes made

Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen in België en ligt in het noordwesten van België, dicht bij de haven van Zeebrugge en ook in de buurt van Nederland. Het grondgebied van de gehele stad bedraagt meer dan 13.840 hectare. Een groot deel van Brugge is omgeven door een lange, ovale gracht, die rond de middeleeuwse vestingwerken stroomt. Van de negen oorspronkelijke toegangspoorten van de stad, staan er nog steeds vier overeind. De poorten dateren uit de 14e eeuw.

advertentie
Hotels Brugge ANWB vakantie boeken Belgie

Weer

Het klimaat van Brugge is gematigd, dat betekent dat je op elk moment een bezoek aan de stad kunt brengen. De belangrijkste attracties blijven het hele jaar door open. De lente is een populaire tijd om Brugge te bezoeken het koudere winterweer is dan verleden tijd en de Belgische flora komt tot leven. De temperaturen bereiken tegen het einde van april 16°C.

Juli en augustus zijn altijd de warmste maanden in Brugge en doordat de zon veel schijnt is dit de aantrekkelijkste tijd voor een bezoek. Met Antwerpen en Brussel in de buurt, komen er veel dagtoeristen naar Brugge. De temperatuur kan in de zomermaanden oplopen tot 25°C.

In november en december, zijn de nachten al killer geworden, hoewel er slechts af en toe vorst kan worden verwacht. Januari is de koudste maand in Brugge. Heel soms is het zelfs mogelijk om op de bevroren grachten te schaatsen, hoewel de temperatuur overdag meestal boven nul is.

Geschiedenis

Brugge Kaart uit 1562Brugge Kaart uit 1562Foto:Publiek Domein

De geschiedenis van Brugge is al eeuwenoud. Julius Caesar was verantwoordelijk voor de bouw van de eerste vestingwerken in de 1e eeuw voor Christus. Deze werden gebouwd in een poging om het Romeinse Rijk te verdedigen tegen de zeer reële dreiging van aanvallen van piraten. Eeuwen later versterkte de graaf van Vlaanderen, Boudewijn I, de reeds aanzienlijke Romeinse muren en bouwde een kasteel om het gebied tegen de invallen van de Vikingen in de 9e eeuw na Christus te beschermen. De stad Brugge groeide nadien rond het kasteel.

Zoals de meeste Vlaamse steden uit de middeleeuwen, lag textiel aan de grondslag van de welvaart en het belang van Brugge. Tegen het einde van de 13e eeuw was de geschiedenis van Brugge verbonden met de wolhandel. De Wolbeurs deed zijn intrede in 1309 en wordt door velen beschouwd als oudste beurs ter wereld. Door de enorme toename van de welvaart kwam er steeds meer sociale onrust. Toen plaatselijke gildebroeders weigerde een nieuwe belasting te betalen in het jaar 1302 werd het Franse leger gestuurd om de opstand neer te slaan. Twee lokale gildeleiders, Pieter de Coninck (wever) en Jan Breydel (slager), leidde een opstand die het Franse garnizoen vermorzelden. Dit staat nu bekend als de Brugse Metten. Op de grote markt staat een standbeeld van deze mannen.

Na de opstand ging Brugge over tot de orde van de dag. In de 15e eeuw onder bestuur van Filips III, de hertog van Bourgondië, bloeide de stad op en hij lokte kunstenaars, bankiers en andere opmerkelijke mensen uit heel Europa naar Brugge.

De bevolking van de stad steeg tot 200.000 inwoners en haar lokale wevers werden beschouwd als 's werelds beste. De befaamde schilderschool bekend als de Vlaamse Primitieven had hier haar thuisbasis. Ook werd hier het eerste boek in het Engels gedrukt door William Caxton. De Engelse koningen Richard III en Edward IV kozen Brugge als de plek om hun leven in ballingschap door te brengen.

Toen het Zwin, de rivier die Brugge met de zee verbond, verzandde in de 15e eeuw, werd de economische levensader van de stad verbroken. Het hoofdkwartier van de Hanze werd naar Antwerpen verplaatst tegen het einde van de eeuw. De meeste handelaren en bankiers volgden, waardoor een stad van verlaten huizen, lege straten en levenloze grachten ontstond. De komende vier eeuwen ging Brugge, ooit Europa's economische hart, in een diepe winterslaap.

Dit gaf Brugge gek genoeg ook weer een nieuwe kans. Als een mooie stad bevroren in de tijd, maakte Brugge naam en toeristen, schrijvers en kunstenaars bezochten Brugge in de 19e eeuw. Rijke bezoekers injecteerden het broodnodige geld in de lokale economie en in 1907 werd een nieuw kanaal uitgebaggerd. Dit kanaal verbond de stad met de nieuwe haven van Zeebrugge en werd het Boudewijnkanaal genoemd.

Hoewel tijdens beide wereldoorlogen de haven van Zeebrugge zwaar beschadigd werd, bleef de stad Brugge zelf ongedeerd. Het behoud van het prachtige historische centrum van de stad leidde tot de moderne economie gebaseerd op het toerisme. In 2002 werd Brugge uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Markante gebouwen zoals het Concertgebouw en het Toyo Ito paviljoen werd gebouwd voor die gelegenheid, en voegden zo een vleugje moderne stijl aan het historische hart van de stad toe.

Bezienswaardigheden

Brugge is een mooie verstilde middeleeuwse stad waar je heerlijk in kunt ronddwalen door de smalle straatjes met hun klinkers. De hele binnenstad is Unesco werelderfgoed. Hieronder is aan aantal van de bekendste bezienswaardigheden beschreven.

Brugge Grote MarktBrugge Grote MarktFoto: Marc Ryckaert CC 3.0 Unported no changes made

De grote markt is een groot en ruim plein omgeven door toeristische attracties en een aantal van de meest opvallende monumenten en middeleeuwse monumenten, zoals de vele gildehuizen met hun fraaie gevels en het Belfort. Deze toren is gebouwd in de 13e eeuw en is vandaag de dag een van de meest beroemde van alle bezienswaardigheden in Brugge. Belfort meet iets meer dan 80 meter. Het uitzicht vanaf de top van deze klokkentoren is adembenemend, al zullen velen vinden dat het beklimmen van de 366 treden naar de top een hele uitdaging en enigszins vermoeiend is. Degenen die ervoor kiezen om de toren te beklimmen worden beloond voor hun moeite en komen langs de 18e-eeuwse beiaard met zijn 47 klokken, die nog regelmatig worden bespeeld door de beiaardier.

Brugge KathedraalBrugge KathedraalFoto: Paul Hermans CC 3.0 Unported no changes made

De Sint-Salvator kathedraal is bij toeristen gewoon bekend als de kathedraal van Brugge en is gebouwd in de 12e eeuw. In de jaren 1840, werd de toren enigszins veranderd als gevolg van brandschade. Het was in deze fase dat de toren van de kathedraal aanzienlijk groter is gemaakt dan die van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw om de status van het gebouw te verhogen, kort daarna kreeg de kerk haar status van kathedraal. De Sint-Salvator Kathedraal is altijd een belangrijke bezienswaardigheid geweest en bevat veel historische schilderijen en wandtapijten.

Brugge Basiliek van het Heilig BloedBrugge Basiliek van het Heilig BloedFoto: Publek Domein

De Basiliek van het Heilig Bloed ligt in de uiterst zuidwestelijke hoek van Brugge en is vernoemd naar de relikwie van het bloed van Jezus Christus, die hier zou zijn aangekomen in de 12e eeuw. De kerk bevat veel bezienswaardigheden die gegroepeerd zijn in twee verschillende kapellen. De Romaanse lagere kapel, en de wat meer uitbundig versierde bovenste kapel. De relikwie van het Heilig Bloed wordt nog steeds vereerd door degenen die hier op Hemelvaartsdag komen. Het wordt door de straten van de stad gedragen tijdens de Heilig Bloedprocessie.

Er zijn ook veel interessante musea in Brugge, die veel verschillende onderwerpen en aspecten van de Belgische geschiedenis laten zien.

Groeningemuseum Het laatste Oordeel van Hieronymus BoschGroeningemuseum Het laatste Oordeel van Hieronymus BoschFoto: Publiek Domein

Het wereldberoemde Groeningemuseum is de thuisbasis van een van de beste kunstcollecties in België. Met schilderijen vanaf de 14e eeuw tot hedendaagse kunst, is het Groeningemuseum vooral bekend om de uitgebreide collectie Vlaamse Primitieven. Hier zie je schilderijen van bekende kunstenaars zoals Jan van Eyck, Gerard David en Hieronymus Bosch (Het laatste oordeel). Het museum zelf is niet al te groot en heeft 20 verschillende ruimtes waar de collectie in een duidelijke, chronologische volgorde te zien is.

Brugge GruuthusemuseumBrugge GruuthusemuseumFoto: Wolfgang Staudt CC 2.0 Unported no changes made

Het Gruuthusemuseum bestaat uit 22 verschillende kamers in een grote en imposante 15e-eeuwse residentie die grenst aan de Brugse kathedraal (Sint Salvator). Het Gruuthusemuseum collectioneert decoratieve en toegepaste kunst.

De belangrijkste exposities zijn alleen geëtiketteerd in Vlaams en omvatten alles, van Belgische antieke meubels en zijden wandtapijten tot sculpturen en andere kunstwerken. Interessant is dat het Gruuthusemuseum is vernoemd naar de nogal bijzondere combinatie van kruiden en bloemen gebruikt om het traditionele Belgische bier, dat plaatselijk bekend staat als 'gruut' te brouwen. Een van de meer ongewone exposities zie je in de tweede kamer waar je een middeleeuwse methode voor het verwijderen van aambeien kunt zien.

Brugge Memlingmuseum UrsulaschrijnBrugge Memlingmuseum UrsulaschrijnFoto: Publiek Domein

Hoewel het Memlingmuseum relatief klein is, zie je er zes echte meesterwerken gemaakt door de befaamde Duitse kunstenaar Hans Memling (1430-1494). Het Memling museum zelf is gevestigd in de kapel van het 12e-eeuwse Sint-Janshospitaal. Belangrijk is de beroemde Ursulaschrijn van Memling, die is gebouwd in de vorm van een Gothische kathedraal. Je kunt ook een 17de-eeuwse apotheek bezoeken, die ooit deel uitmaakte van dit middeleeuwse ziekenhuis.

Brugge ArentshuisBrugge ArentshuisFoto: Marc Ryckaert CC 3.0 Unported no changes made

Het Arentshuis is gehuisvest in een prachtig 18de eeuws landhuis en staat naast de oevers van de rivier. Het museum was ooit eigendom van de rijke lokale Arents familie. Het museum herbergt twee afzonderlijke collecties, kunstwerken en kant. De onderste verdieping bevat het Kantmuseum, waar een verscheidenheid aan kant van zowel België als de rest van de wereld wordt getoond. Boven in het Brangwyn Museum wordt je getrakteerd op een krachtige etsen en stemmige schilderijen gemaakt door de lokale Brugse kunstenaar Frank Brangwyn (1867 - 1956) die bekend geworden is door zijn industriële landschappen.

Tips

Brugge RondvaartBrugge RondvaartFoto: Jean-Christophe BENOIST CC 3.0 Unported no changes made

Brugge staat ook wel bekend als het Venetië van het noorden. Dit komt door de vele kleine kanaaltjes (Brugse reien) die de stad omringen. Een rondvaart door Brugge is dan ook een populaire attractie. In een boottocht van ongeveer een half uur zie je de allermooiste plekken van Brugge van een geheel andere kant.

Brugse Zot gebouwen in de Halve Maan Foto:WikifalconBrugse Zot gebouwen in de Halve MaanFoto:Wikifalcon CC 3.0 Unported no changes made

Bezoek brouwerij de Halve Maan van Brugge. Hier wordt het enige echte in Brugge gebrouwen bier gemaakt. De brouwerij ligt in het historische centrum aan het Waldplein. In het pand zit ook een museum.

In Brugge is ook een echt chocolademuseum. Dit museum heet Choco Story en vertelt alles over de geschiedenis van chocolade. Het museum is gevestigd in huis de Croon uit 1480.

Brugge LINKS

Advertenties
• Brugge Tui Reizen
• Hotels Brugge
• Brugge met de trein
• Hotels Trivago
• Met de trein naar Brugge | Surprisetickets.nl
• ANWB vakantie boeken Belgie
• Reisgidsen en kaarten Brugge

Nuttige links

Brugge Reisstart (N)

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems