Landenweb.nl

AUVERGNE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Clermont-Ferrand
  Oppervlakte  26.013 km²
  Inwoners  1,381,629
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about AUVERGNE in English - click here

ANWB vakantie boeken Auvergne

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

De Franse regio Auvergne beslaat het oostelijk deel van het zeer oude Centraal Massief (Frans: Massif Central), een laag- en middelgebergte dat in de loop van miljoenen jaren zijn hoge toppen is kwijtgeraakt door erosieprocessen.

De totale oppervlakte van Auvergne bedraagt ca. 26.000 km2, en dat is 4,8% van het nationale grondgebied. Auvergne wordt door de volgende streken begrenst: in het noorden door Bourbonnais, in het oosten door Lyonnais en Ardèche, in het zuiden door Rouergue en Causses en in het westen door Quercy en Limousin.

advertentie

Landschap

advertentie

Auvergne LandschapPhoto: Foto:Fabien1309 CC 2.0 France no changes made

Het Centraal Massief omvat een groot deel van Auvergne. Deze hoogvlakte werd op het einde van het Paleozoïcum (600-225 miljoen jaar geleden) gevormd en is daarmee veel ouder dan de Alpen of de Jura. Het oorspronkelijk bergachtige gebied is in de loop der tijden afgesleten en werd in het Quartair (2 miljoen jaar geleden) verder voltooid. Toen kreeg het Centraal Massief te maken met vulkanische activiteiten en ontstonden veel van de huidige vulkanen. De keten vulkanen van de Monts Dôme is veel jonger, want ontstond pas tussen 100.000 en 5000 v.Chr.

De enig merkbare vulkanische activiteit op dit moment zijn de warme bronnen die her en der in Auvergne te vinden zijn. De laatste vulkaanuitbarsting schijnt in het jaar 4040 v.Chr. te zijn geweest. Bijzonder in dit gebied zijn de zogenaamde ‘cirques’, diepe keteldalen tussen de vulkanen in.

De vulkanen van Auvergne kunnen verdeeld worden in koepelvulkanen (kraterloos en rond), kransvulkanen (o.a. Puy de Pariou) en vulkanen met een ingestorte krater (o.a. La Vache). Bijzonder is de Mont Bar, de enige in Frankrijk van het Stromboli-type. In de krater van deze vulkaan is een veenmoeras ontstaan.

advertentie

Puy de Dome AuvergnePhoto: Thesupermat CC 3.0 Unported no changes made

De bekendste vulkaan van Auvergne is de Puy de Dôme (1465 m), bij Clermont-Ferrand. Meer naar het zuiden ligt het massief van Les Monts Dore met als hoogste top van Auvergne en Midden-Frankrijk, de Puy de Sancy (1886 m; ooit 2500 m hoog!!), terwijl in het uiterste zuiden het massief van Cantal ligt met de Plomb du Cantal (1858 m).

Tussen de vulkaanmassieven van het natuurpark Volcans-d’Auvergne liggen de bazaltplateaus van Artense en Cézallier. Ten zuiden van Aurillac ligt Châtaignerie, een regio bedekt met kastanjebomen en heidevelden. De zwarte aarde van de Limagne is rijk aan alluvium en vulkaanas, en dit landschap wordt onder andere gekenmerkt door enorme korenvelden.

De Monts du Forez is dicht bebost en de granieten grond van Livradois is bedekt met dichte sparrenbossen. Het zuidoosten van Auvergne met zijn kloven en massieven is bedekt met gestolde lavalagen die vaak als puinkegels omhoogsteken. In het zuiden wisselen woeste, hooggelegen plateaus zich af met weidegronden.

Bijzonder zijn de ‘orgues’ (orgelpijpen), ontstaan toen lavamassa’s na stolling gingen krimpen en tot prismavormige zuilen uiteenbraken.

De Auvergne kent enkele grote rivieren: de Allier, de Loire, de Dordogne en de Lot.

advertentie

AUVERGNE LINKS

Advertenties
• Auvergne Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Auto huren in Anuvergne
• Hotels Auvergne
• Boeken, ook tweedehands, over AUVERGNE bij Bol.com

Nuttige links

Auvergne Startnederland (N+E)

Bronnen

Graaf, G. de / Auvergne, Ardèche

ANWB

Strijbos, E. / Auvergne, Ardèche, Lyon, Beaujolais

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems