Landenweb.nl

AUSTRALIE
Queensland Australiƫ

Surfers Paradise

De naam zegt het al: een paradijs voor surfers. Mijn mening van Surfers Paradise is: "het is het Chersonissos of Ibiza etc van Australië". Dus kroegentochten, hotels die zorgen voor schaduw op het strand rond 4 uur etc. Als je van avontuur houdt, is dit niet echt de stad om naar toe te gaan, alhoewel het bord Surfers Paradise wel leuk staat in een fotoalbum.

Brisbane

Brisbane is de hoofdstad van de deelstaat Queensland (QLD). In Brisbane wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen. In tegenstelling tot Sydney en Melbourne is Brisbane een stad met niet echt veel hoogbouw. Tevens ligt de stad niet echt aan een zee, maar aan een rivier, de Brisbane River. Hier vind je dan ook het stadsstrand, welke zo groot is dat de lifeguard naar de overkant kan lopen als hij zijn surfplank in het water legt. Ook in Brisbane heb je Botanical Gardens, diverse musea en galerijen. Mijn ervaring is dat Brisbane wat relaxter is dan Sydney.

Werk zoeken in Brisbane is erg lastig. Zelf ik in een week hier niets kunnen vinden. De oorzaak hiervan kan ook geweest zijn dat ik nogal verkouden was. Wat wel grappig is, is dat je in Brisbane poffertjes kan eten. Dit resaurant zit in de kelder van een winkelcentrum.

Childers

Childers een klein dorpje ten noorden van Harvey Bay. In het dorp zelf is niet zo veel te doen. Wel kan je fruit plukken in de omgeving van Childers. Zelf heb ik hier courgettes gelukt, wat erg goed voor je rug is. Toen ik begon, was ik liever tomaten gaan plukken. Maar later was ik blij dat ik courgettes mocht plukken, want door de instorting van de tomatenprijs werden veel backpackers ontslagen.

Dit dorpje werd op 23 juni 2000 wereldnieuws, toen een Australiër het hostel in Childers in brand stak, omdat hij wegens wangedrag het hostel was uitgezet (ik weet dit niet zeker). Gevolg: 15 mensen vonden de dood. De brandstichter is in 2001 veroordeeld voor zijn daden. In het dorpje bevindt zich een park met 15 bomen en een monument voor deze 15 slachtoffers.

Harvey Bay / Fraser Island

Harvey bay, de toegang tot Fraser Island. Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Harvey Bay is voor Australische begrippen een redelijk grote stad (ze vonden een dorp van 40.000 inwoners groot). Rond september kun je hier ook whale watchen.

Je kunt Fraser Island in een gehuurde 4x4 verkennen. Dit is een echt aanrader! Je zet je tent op een camping en gaat lekker de boel in de buurt verkennen. Er zijn genoeg meertjes, poeltjes en andere bezienswaardigheden op het eiland. Aanraders zijn Lake McKenzie, Lake Wabby, Eli Creek, Indean Head, Lake Boomanjin en Wanggooba Creek. Je kunt ook georganiseerde tours maken over het eiland.

Verder kun je bezoek krijgen van de altijd eetgrage dingo's, waar bijna iedereen last van heeft, behalve de jeep waar ik in zat. Wij hadden wel een beetje geluk, want twee mensen in onze jeep hadden wat vaker gereden met een 4x4 en dat kan in mul zand wel handig zijn. Met een 4x4 kun je makkelijk 80km per uur rijden over het strand. Alleen als je dan door een klein stroompje richting zee rijd, zijn de mensen achterin niet zo blij.
Een campsite hadden wij trouwens ook opgevrolijkt met een bank die we vonden. Het zag er wel grappig uit: een bank op de camping.
Natuurlijk moet het weer wel mee zitten op Fraser Island. Zelf heb ik 3 dagen regen gehad.

Emu Park (Great Kappel Island)

Emu park is een klein plaatsje in de buurt van Rockhampton. Ik kwam hier bij toeval aan. Mijn planning was Rockhampton, maar op het busstation stapte ik in een busje naar Emu Park. Ik had dit waarschijnlijk wel door kunnen hebben, maar na een busreis van een paar uur ben je niet zo helder meer. Spijt heb ik er niet van, want zo ben ik wel op het idee gekomen om naar Great Kappel Island te gaan.

Emu Park is een mooie stop tussen Harvey Bay (Fraser Island) en Arlie Beach (Whitsunday Islands). In de buurt van Rockhampton heb je ook de mogelijkheid om grotten te bezoeken. Maar Emu Park is een leuk dorpje waar je aardig kunt wandelen (Captian Cook monument). Maar een echte aanrader om te doen vanuit Emu Park is een bezoek aan Great Kappel Island. Een klein eilandje met leuke baaitje waar je goed kunt snorkelen. Tevens kun je er mooi wandelen en van het uitzicht genieten van bv Mount Windham, witte stranden en blauwe zee.

Arlie Beach

Mijn "avontuur" in Arlie Beach begon al bij aankomst. De bus kwam rond 12 uur 's nachts aan. Er was nog maar 1 hostel open en dat was een eindje lopen. Toen ik daar aankwam en een cabin kreeg, bleek deze al vol te zijn. Dus ik weer terug naar de receptie waar ik een nieuwe cabin kreeg aangeboden. Daar aangekomen was er een bed vrij, maar het matras was wat dun. Vervolgens moest ik naar de WC. De WC was achter in de cabin naast een kamertje. Ik moest dus door dat kamertje om naar de WC te gaan. Maar in dat kamertje waren ze aan het dammen.

De toegang tot de Whitsunday Islands! Het is zeker de moeite waard om de Whitsunday Islands te bezoeken. Maar let op! Er zijn vele boten die een tour aanbieden. Let dus goed op hoe laat de boten vertrekken en wanneer ze weer terug komen. Ook voor de reizen naar de Whitsunday Islands geldt goedkoop is duurkoop. Zelf heb ik dit ook ervaren. De tour was niet slecht, maar we waren met velen op een boot en je sliep op een eiland. Dit vond ik een beetje jammer. Maar Whitheaven Beach en het koraal maakte veel goed.
In Arlie Beach is zelf niet zo veel te doen. Je kunt er wel uitgaan en er zijn veel restaurantjes.

Townsville

Aangekomen in Townsville en opzoek naar een hostel, dacht ik: "ik neem het hostel wel bij het busstation." Grote fout; dit hostel was gewoon slecht. Wel heb ik hier naar de halve finale van Wimbeldon tennis gekeken op zeer comfortabele houten stoelen.

Townsville is de vierde stad van Queensland. Townsville heeft niet echt veel te bieden, maar je kunt je er vermaken. Er is een aardig aquarium en je kan de Castle Hill beklimmen. Het winkelcentrum groot genoeg om je een middag te vermaken. Vanaf Townsville kun je de pont pakken naar Magnetic Island.

Magnetic Island

Magnetic Island was voor mij een paar dagen relaxen. Boekje lezen, beetje wandelen, potje poolen etc. Het nadeel is wel dat het eten best wel duur is, want alles komt met de boot.

Magnetic Island moet je gezien hebben! Je kunt er leuk wandelen en tot rust komen. De koala's zijn niet te missen. Verder zijn er veel leuke strandjes waar je een kokosnoot kunt nuttigen. Tevens kun je hier voor weinig geld je PADI halen.

Op Magnetic Island bracht ik de eerste paar dagen wat tijd rond met twee Friese meiden, die hun PADI daar gingen haalde. Maar om te zeggen of ze er veel geleerd hebben over veiligheid weet ik niet hoor. Ze vertelden dat ze een keer gingen duiken met lekkend materiaal.

Mission Beach

Ook Mission Beach is een plek waar je lekker kunt relaxen en mooie wandeling kunt maken. Zelf heb ik hier een wandeling van een paar uur door het regenwoud gemaakt. Helaas heb ik weinig dieren gezien, maar veel andere mooie dingen en lokaties (zie foto). Het hostel waar ik was, was echt een relaxt hostel. Een open keuken hangmatten en een leuk zwembad. Bij receptie van het hostel kun je verse bananen kopen. Verder kun je er ook rafttrip boeken en Dunk Island bezoeken.

Het hostel was wel grappig. 's Avonds kon je in een barretje in de buurt cocktails drinken tot het op was, voor niets. Dus hebben een stel mensen uit Wales en ik daar best wat lol gehad.

Cairns

Cairns ook wel de hoofdstad van het tropische noorden. Vanuit Cairns kun je trips boeken naar het Great Barrier Reef of het regenwoud (Cape Tribulation). In Cairns zijn veel bars waar mensen voor alcohol uit de kleren gaan. Cairns kent veel restaurants. Van Aziatische barretjes waar je voor weinig geld een aardige maaltijd hebt, tot dure restaurants waar je je eigen vis mag uitzoeken. Op vrijdag en zaterdag avond is er een markt. Tevens zijn er in Cairns een aantal foto galerijen waar mooie foto's hangen van de Australische natuur.

Werk zoeken kan goed in Cairns, maar je moet wel geduld en geluk hebben, want voor jou 10 anderen. Ook zijn er in Cairns veel hostels, voor ieder wat wils. Hostel heb je er in alle kleuren en maten. Mijn eertse week daar zat ik in het slechtste hostel van mijn reis door Australië. Er was niets daar, en je kon er ook niets doen. Dus heb ik veel door de stad gelopen, want een strand is er niet. De tweede week zat ik in een veel beter hostel, wat uitmondde naar een leuke Cairns. Films kijken, poolen etc.

Cape Tribulation

Het tropisch regenwoud in het noorden van Queensland. Het is redelijk toeristisch, maar bij lange na niet zo toeristisch als Cairns. Hostel Crocodilus staat midden in het regenwoud en heeft daardoor wel een bijzondere uitstraling. Ik heb daar veel tijd door gebracht met een Nederlander en een Duitse, waarmee ik nog in Cairns Japans heb gegeten.

Wat je zeker moet doen is een nachtwandeling maken door het regenwoud, op zoek naar dieren. Ik heb veel spinnen gezien, wat hagedissen, kikkertjes en rupsen.

Je kunt bij Cape Tribulation mooie wandelingen maken en informatiecentrum bezoeken. Hier hebben ze informatie over het regenwoud met flora en fauna. Wat je zeker moet proberen is een casowary spotten, want veel zijn er niet zo veel meer van over. Ik had het geluk dat er een te zien. Het gebeurde op de dag dat ik wegging en voor de laatste maal een rondje door het bos liep om hem te vinden. Over geluk gesproken. Je kunt natuurlijk ook nog verder naar het noorden gaan, als je echt naar de jungle wilt.

MT Isa

Om mijn reis van de outback naar Brisbane (Mt. Cotton) op te breken, heb ik een aantal stops gemaakt in verschillende plaatsen in de outback van Queensland waaronder in Mt. Isa. In Mt. Isa zat ik in het hostel Travellers Haven. Omdat ik maar kort bleef in Mt. Isa (1 dag), heb ik er niet veel kunnen zien. De dag in Mt. Isa heb ik gebruikt om een ticket van Brisbane naar Sydney te boeken en een Wwoof plek voor Brisbane te regelen. Ik heb dus niet de omgeving verkend. Wat ik wel duidelijk kon zien in Mt. Isa waren de mijnen van Mt. Isa.

Longreach

Longreach was mijn laatste stop in de outback. Het is een klein dorp dat bestaat uit een aantal straten. Ik sliep in een hotel, waar ik een kamer had zonder ramen. Het hotel was niet veel, maar toch leuk om een keer in z'n soort hotel (locals hotel) geweest te zijn. Je loopt het dorp uit en je bent in de outback. Best grappig om te zien. Verder kun je in Longreach naar het Qantas museum gaan, want Qantas is hier begonnen. Het museum is niet heel erg groot en kost $15. Zelf vond ik dit best veel voor het museum. Toch was het leuk om te zien. Het outback leven kon je toch wel redelijk in Longreach proeven.

Mt. Cotton

Mijn een na laatste verblijf plaats in Australië, voordat ik weer naar Nederland terug vloog. Eigenlijk was het mijn laatste, want ik vloog terug vanaf Sydney en dat was toch een beetje een thuishaven geworden.

Ook hier heb ik gewwooft. Maar niet op een boerderij, maar op een bed and breakfast. Althans het moest een bed and breakfast worden. De eigenaren (Traver and Sue) wilden een bed and breakfast beginnen waar je ook nog wat aktiviteiten kon doen. Het werk bestond uit gipsplaten tegen het plafond bevestigen. Traver and Sue waren aktieve mensen. Zo zijn we een keer wezen joggen met hun clubje. We gingen naar een huis bij hun in de buurt. Vandaaruit was een parcours uitgezet dat we toen gelopen hebben. Na afloop van het joggen werd er wat gedronken en werden wij "lid" van de jogclub. Het grappige was ook dat we met 5 Nederlanders waren en 1 Duitse. Dus vonden we het leuk om een keer een Nederlands feest te houden. Dus Heineken bier, rauwe andijvie (konden we niet vinden dus we kozen voor sla) en oud Hollandse spelen.

Na mijn werkzaamheden bij Traver and Sue nam ik het vliegtuig naar Sydney. Dit had vertraging omdat de airco kapot was en gemaakt werd in het warme zonnetje. Aangekomen in Sydney ging ik weer naar de Woodduck Inn. Hier bracht ik mijn laatste dagen in Australië door. Op de laatste avond had ik nog afgesproken met een goede Australische vriendin. Ook maakte ik die avond voor het eerst mee dat ik niet meer kon pinnen in Australië.

Na 11 maanden en 16 dagen was mijn Australië avontuur afgelopen. Ik heb veel geleerd dat jaar. Vooral doorzetten en voor jezelf opkomen.