Landenweb.nl

ARMENIE
Taal

To read about ARMENIA in English - click here

Armenie Tui Reizen

Steden ARMENIE

Jerevan

Taal

advertentie

Armeens AlfabetPhoto: Alexander-Michael Hadjilyra CC3.0 Unported no changes made

De taal die in Armenië wordt gesproken is Armeens of Hayeren, ook wel gespeld als Haieren. Het is een taal die een aparte tak vormt van de Indo-Europese taalfamilie. De oude Armeense schriften die voor de uitvinding van het Armeense alfabet werden gebruikt, werden "mehenagir" genoemd. De voorbeelden van een dergelijk schrift werden nergens anders ter wereld gevonden. Het bestond uit 300 tekens en men schreef ze van rechts naar links en ondersteboven.
Er zijn verschillende varianten van de Armeense taal te onderscheiden: Oud Armeens (Grabar), Midden Armeens (Mijin hayeren), en Modern Armeens, of Ashkharabar. Het Modern Armeens omvat twee schriftelijke varianten: het West-Armeens en het Oost-Armeens. Naast deze taalvariëteiten worden er ook vele dialecten gesproken op het grondgebied van Armenië. Vóór de 20e eeuw waren er ongeveer 50 dialecten bekend.
De moderne Armeense taal is verdeeld in twee gestandaardiseerde vormen: West-Armeens en Oost-Armeens, die in de 19e eeuw zijn ontstaan.
In het begin van de 21e eeuw werd de Armeense taal bijna door 6,7 miljoen mensen gesproken. De meerderheid (ongeveer 3,4 miljoen) woont in Armenië, en de rest is verspreid over verschillende landen.
Hoewel Armeens de hoofdtaal is die in Armenië en de Republiek Artsach wordt gesproken, kunnen de meeste mensen in Armenië in het Russisch of het Engels communiceren. Russisch wordt in Armenië niet alleen als tweede taal gesproken, maar is ook de moedertaal van de Russische minderheid.
Ongeveer 40% van de Armeense bevolking heeft basiskennis van het Engels. Maar slechts 3,6% van hen gebruikt het als tweede taal.
Maar aangezien er veel etnische minderheden in Armenië zijn, zijn de minderheidstalen ook zeer wijd verspreid - zoals Yazidi, Oekraïens, Grieks, Assyrisch.

Armeens alfabet

De uitvinding van het Armeense alfabet gaat terug tot 405 na Christus. In die tijd creëerde de monnik St. Mesrop Mashtots het Armeense alfabet bestaande uit 36 tekens. Hoewel de Armeniërs in hun moedertaal spraken, hadden zij geen Armeens schrift om in te schrijven of te lezen, dus moesten zij daarvoor andere talen gebruiken. De creatie van het Armeense alfabet was een historische gebeurtenis voor de Armeense cultuur en de Armeniërs, omdat de vraag naar een eigen schrift in die periode groot was. Dit nieuwe alfabet werd voor het eerst gebruikt om de Herbewuste Bijbel en het Christelijke Nieuwe Testament te vertalen.
Als u het Armeense alfabet bekijkt, zult u zeker merken dat het niet lijkt op andere alfabetten. De reden is dat Mesrop Mashtots delicaat aan de creatie van het alfabet heeft gewerkt en het Armeense alfabet als een volstrekt uniek meesterwerk heeft geschapen.Er is ook een aantal interessante feiten over het Armeense alfabet, bijvoorbeeld, als we een Armeens alfabet in een gelijkzijdige driehoek zetten, zien we het volgende beeld: de letter van elke hoek staat voor God, Christus en Heilige Geest in de Armeense taal.
Iets anders is dat elke Armeense letter een corresponderend getal heeft. In oude berekeningen zie je dus vaak Armeense letters in plaats van cijfers. De meest fascinerende dingen zijn Armeense kalenders gemaakt van Armeense letters.

De etymologie van de naam Armenië blijft onduidelijk; volgens de traditie is het land genoemd naar Hayk, de legendarische patriarch van de Armeniërs en de achter-achterkleinzoon van Noach; Hayks nakomeling, Aram, zou de bron zijn van de naam Armenië.

Armeense kalender

De Armeense kalender is de kalender die traditioneel in Armenië werd gebruikt, voornamelijk tijdens de middeleeuwen. De Armeense kalender is gebaseerd op een onveranderlijke jaarlengte van 365 dagen. Omdat een zonnedag ongeveer 365,25 dagen is en niet 365 dagen, verschoof de overeenkomst tussen deze dag en zowel het zonnejaar als de Juliaanse kalender in de loop der tijd langzaam, waarbij eens in de 1.461 kalenderjaren een jaar van de Juliaanse kalender verschoof (zie Sothische cyclus). Zo voltooide het Armeense jaar 1461 (Gregoriaans & Juliaans 2011) de eerste Sothische cyclus, en zat de Armeense kalender er één jaar naast.
In 352 na Christus werden in Armenië door Andreas van Byzantium samengestelde tabellen ingevoerd om de religieuze feestdagen te bepalen. Toen die tabellen op 11 juli 552 (Juliaanse kalender) op waren, werd de Armeense kalender ingevoerd.
Jaar 1 van de Armeense kalender begon op 11 juli 552 van de Juliaanse kalender. Het Armeense jaar 1462 (het eerste jaar van de tweede cyclus) begon op 11 juli 2012 van de Juliaanse kalender (24 juli 2012 van de Gregoriaanse kalender).
Een analytische uitdrukking van de Armeense datum omvat de oude namen van de dagen van de week, christelijke namen van de dagen van de week, dagen van de maand, datum/maand/jaar nummer na 552 na Christus, en de religieuze feesten.

advertentie
Armeense kalender op een monument
Photo: Armineaghayan Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

De Armeense kalender is verdeeld in 12 maanden van elk 30 dagen, plus een extra (epagomenale) vijf dagen, genaamd aweleac? ("overbodig").
Jaren in de Armeense jaartelling worden gewoonlijk gegeven in Armeense cijfers (geschreven in Armeense letters) voorafgegaan door de afkorting ??, voor t'vin (?????, wat "in het jaar" betekent). Bijvoorbeeld ?? ????, wat "het jaar 1455" betekent. Een ander voorvoegsel is ?.?., dat staat voor t'vin Hayoc? (????? ????? "in het Armeense jaar").

advertentie

ARMENIE LINKS

Advertenties
• Djoser Armenie Rondreis
• Vliegticket Armenie boeken? VliegenNaar
• Armenie Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Rondreis Armenie
• Hotels Armenie
• Transport Armenië - TTS Quality Logistics B.V
• Autoverhuur Sunny Cars Armenië
• Reisgidsen en kaarten Armenie

Nuttige links

Armemië Startkabel (N)
Armenie Startnederland (N+E)
Reisinformatie Armenië (N)
Reizendoejezo – Armenië (N)
Startpagina Armenië (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Holding, Deirdre / Armenia : with Nagorno Karabagh
Bradt

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems