ARDECHE
La Roseraie de Berty
La Roseraie de Berty
Zo volgde niet de hogeschool voor tuinbouw, maar is autodidact. Met ongeveer 700 soorten behoort haar rozenkwekerij tot de grootste van Frankrijk. Ook schreef ze enkele boeken over rozen. Van 20 mei tot 30 juni houdt Eleonore Cruse van 10-18 uur open dagen.
Dicht bij de middeleeuwse stad Largentière leidt een smal bospad naar la Roseraie de Bertie. Daar in het hart van de Ardèche begon Eleonore ruim 30 jaar geleden haar rozenkwekerij. ‘Vooral om de rust ben ik hier gaan wonen’, vertelt ze.
Een maand per jaar zet ze de poort van de door haar zelf aangelegde rozentuin open voor bezoek. Verder wordt de stilte slechts onderbroken door vogelgezang en een enkele passsant om rozen of stekjes te kopen.
Waaier
Paarse en gele rozen, rododendron, wilde orchideeën, lupineachtige en vele andere soorten maken de tuin tot een waaier van geuren en kleuren. De roze Frau Dagmar Hastrib ruikt zeer charmant, de lichtgele odarata naar thee en hybride Evangeline naar kleine rode vruchtjes.
Pergola’s en kleine bosjes geven de tuin iets romantisch. Ook bloeit hier de passiebloem. In haar hart zagen Spaanse missionarissen destijds symbolen voor het lijdensverhaal van Christus.
De meeste rozensoorten komen uit Europa, maar ook enkele uit China. Met hun witte bloembladen rond een geel hart lijken sommige op spiegeleieren Tot hen behoort ook de in 1793 uit China meegenomen en rijke geparfumeerde Rosa Bracteata.
Pergola’s
Ongeveer zeventien soorten ontwikkelde ze zelf. ‘Maar daarvoor ontbreekt mij nu de tijd’, zegt ze. Het schrijven van boeken neemt veel tijd in beslag. In haar tuinbibliotheek prijken enkele titels: ‘Lecons pour un jardin’, ‘petit atlas des roses’, en het met coauteur Christian Cotoire geschreven: ‘Rose’.
Haar levensmotto? ‘Carpe Diem,’ lacht ze ofwel: ‘pluk de dag.’ Vooral de Afrikaanse mystiek spreekt haar aan. ‘Het ubutu, waarin alles met iedereen verbonden is, zowel doden als levenden. Dat saamhorigheidsgevoel zie je ook terug bij bloemen. Ze doen het vooral goed in combinatie met anderen. Een plant of bloem alleen is niet goed.’
Hof van Eden
Als een hof van Eden legde Eleonore in Ruoms nog een andere tuin aan. Hierin bloeien rozen in een ‘fruitmand’ gevormd door allerlei soorten bomen. Kersenbomen, abrikoos, amandel, perzik, vijgen, amandel, noten, peren, pruimen, olijven, pruim, appel en uiteraard wijnranken. Aan de voet van de rozenbomen bloeien kleine clematissen.
’s Morgens bij het ontwaken van de Ardèche zijn de tuinen op hun mooist. Druppels dauw doen de bladen dan glanzen als juwelen in de schatkist van moeder natuur.
Voor meer informatie:
Eleonore Cruse
La Roseraie de Berty
Largentière