ANDALUSIE
Godsdienst
Godsdienst
To read about ANDALUSIA in English - click here
Naar Andalusie met Sunweb |
Populaire bestemmingen SPANJE
Andalusie | Catalonie | Costa blanca |
Costa brava | Costa del sol | El hierro |
Formentera | Fuerteventura | Gran canaria |
Ibiza | La gomera | La palma |
Lanzarote | Mallorca | Menorca |
Tenerife |
Godsdienst
advertentie |
Spanje Barcelona Sagrada FamiliaPhoto: Bernard Gagnon CC 3.0 Unported no changes made
Vanaf het jaar 394, toen Spanje nog tot het Romeinse rijk behoorde, is het rooms-katholicisme de staatsgodsdienst geweest. Het was keizer Theodosius die hiervoor zorgde. In 589 werd deze status nog eens bevestigd door de Visigotische koning Recaredo. In 711 werd Spanje veroverd door de Moren en was de islam de belangrijkste godsdienst.
Pas begin zeventiende eeuw heroverde de katholieke kerk haar machtige positie en ontstond een nauwe samenwerking tussen kerk en staat. In 1931, ten tijde van de Tweede Republiek, kwam aan deze ongewenste situatie een einde. De kerk had zich in al die eeuwen niet erg geliefd gemaakt en dit leidde in de Spaanse Burgeroorlog tot de dood van ca. 6000 geestelijken. Het was dan ook niet vreemd dat de kerk hechte banden met het Franco-regime aanging. Franco riep in 1939 het rooms-katholicisme uit tot staatsgodsdienst.
Zo werd het kerkelijke leven door de hele samenleving geweven. Zeer opmerkelijk was dat de kerk alleen maar bisschoppen mocht benoemen op voordracht van Franco. Door deze nauwe samenwerking met de dictator werd de kerk onder de bevolking opnieuw zeer impopulair bij de bevolking. Hoewel het Tweede Vaticaans Concilie de scheiding van staat en kerk eiste, weigerde Franco om hieraan gehoor te geven.
Pas na Franco's dood werd in de grondwet van 1978 weer de scheiding van kerk en staat opgenomen en de vrijheid van godsdienst gegarandeerd. Dit alles op initiatief van de pas aangetreden koning Juan Carlos.
De Spaanse bevolking is voor ca. 95% rooms-katholiek. De rooms-katholieke kerk omvat in totaal 14 aartsbisdommen en 53 bisdommen. Samen vormen de elf kerkprovincies. De aartsbisdommen van Barcelona en Madrid-Alcalá vallen rechtstreeks onder de Heilige Stoel van Rome. De primaat van Spanje is de aartsbisschop van Toledo. Ca. 870.000 mensen belijden een ander geloof dan het rooms-katholicisme, o.a. moslims (ca. 500.000), joden en protestanten (ca. 70.000).
In Andalusië is 87% van de bevolking katholiek, 2% moslim, 1% protestant-christelijk, 8% zonder religie en de resterende 2% behoort tot een keur aan verschillende denominaties.
advertentie |
Spanje: aartsbisschop Braulio Rodríguez Plaza van ToledoPhoto: Archdiocese of Valladolid's picture archive CC 3.0 Unported no changesmade
De betrokkenheid met de kerk is de afgelopen decennia sterk teruggelopen. Meer dan 4 miljoen mensen zeggen geen enkel geloof meer aan te hangen. Ook het aantal parochiegeestelijken, kloosterlingen en nonnen loopt sterk terug. Ondanks deze teruggang wordt er nog steeds massaal deelgenomen aan de belangrijke religieuze feesten. Dat het op dit moment steeds meer traditie in plaats van religieuze overtuiging is, mag duidelijk zijn.
Op het platteland wordt er veel deelgenomen aan zogenaamde"romerías", pelgrimages naar het heiligdom van een bepaalde heilige of naar veel vereerde beelden van Maria of Jezus. Een van de bekendste is de pinkster-romerías van het West-Andalusische Huelva, La Virgen del Rocío. Hier trekken jaarlijks nog honderdduizenden pelgrims naar toe.
Religieuze gebouwen en activiteiten in Andalusië
SEVILLA
-Kathedraal Santa María de la Sede: De gigantische kathedraal van Sevilla, geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, is officieel qua volume de grootste gotische kerk ter wereld met een lengte van 126 meter en een breedte van 83 meter. Na de Sint-Pieter in het Vaticaan en St. Paul's in Londen is de kathedraal van Sevilla de grootste christelijke kerk van de wereld.
De kathedraal staat op de plaats waar eens de prachtige 12e eeuwse Almohad-moskee stond. Na de verovering in 1248 van Sevilla door de christenen, werd de moskee tot 1401 als kerk gebruikt. Daarna werd de moskee afgebroken en de kathedraal gebouwd. Van de moskee is, behalve de Patio de los Naranjos, alleen nog de 104 meter hoge bakstenen minaret, de 'Giralda', een meesterwerk van Almohadische kunst, over. Prachtig is de hoofdkapel Capilla Mayor met een nog fraaier altaar gemaakt door de Vlaamse houtsnijder Pieter Dancart in 1482, met het het 15de eeuwse 'retablo', het grootste altaarstuk ter wereld. In de Puerta de los Príncipes, een monumentale tombe, liggen, hoewel de geleerden het daarover nog niet helemaal eens zijn, de overblijfselen van Christoffel Columbus en enige familieleden.
Andere belangrijke kerken in Sevilla zijn de Basílica de La Macarena, gebouwd in 1949 door Gómez Millán, met een prachtig Mariabeeld en de Iglesia de San Luis de Los Franceses, een schitterend voorbeeld van Sevilliaanse neo-barokarchitectuur. De Iglesia de Santa Ana uit 1280 is de oudste kerk van Sevilla. In het vroegere kartuizerklooster zijn nu onder andere het Andalusische centrum voor hedendaagse kunst en de Internationale Universiteit van Andalusië gevestigd.
advertentie |
Kathedraal van Sevilla met rechts de vroegere minaret 'Giralda'Photo: Ingo Mehling CC 4.0 International no changes made
CÁDIZ
-Cádiz Catedral of 'Catedral Nueva': deze grote barok-neoklassieke kathedraal, de enige voltooide barokkerk in Spanje, met een koepel van goudkleurige azulejo's (Portugees/Andalusische keramieken tegels), is, naar Spaanse standaarden, sober uitgevoerd. Er werd al in 1716 besloten om met de bouw te beginnen, maar het project werd pas in 1848 voltooid, vandaar dat de gevel gebouwd is in neoklassieke stijl. Naast de kathedraal staat de Iglesia de Santa Cruz of 'Catedral Viejo', een gotische kerk uit 1260 met een 17de-eeuws interieur. Twee bijzondere kerken zijn de Oratorio de la Santa Cueva met fresco's van Francisco de Goya en de Oratorio de San Felipe Neri, een barokkerk waar in 1812 door het parlement van Spanje de eerste liberale grondwet getekend werd.
JEREZ DE LA FRONTERA
-Catedral de San Salvador: prachtige 18de eeuwse mix van barok, neo-classisisme en gotiek. Kathedraal sinds 1980 met fijn gedecoreerde stenen plafonds. De huidige toren was vroeger de minaret van een moskee.
MÁLAGA
-Catedral de la Encarnación: De bouw van de kathedraal van Málaga startte in 1528 en door veel problemen werd het project pas twee eeuwen later 'voltooid' en dat resulteerde, net als bij veel andere kerken in Andalusië, in een mix van stijlen: barok, gotisch en vooral renaissance. De kosten liepen zodanig uit de hand dat de bouw in 1782 werd gestopt. Een van de klokkentorens zou nooit meer afgebouwd worden.
advertentie |
La manquita, de onafgemaakte kathedraal van MálagaPhoto: Danielmlg86 CC 3.0 Spain no changes made
BENALMÁDENA
-De grootste boeddhistische stoepa in Europa staat in de kustplaats Benalmádena, vlak bij Torremolinos. De 33 meter hoge stoepa, ingewijd in 2003 en gebouwd door de boeddhistische gemeenschap van Benalmádena, Lopon Tsechu Rinpoche, is geopend voor bezoekers en naast tentoonstellingen gerelateerd aan het boeddhisme worden er ook meditatieve sessies en voordrachten over het boeddhisme gehouden.
advertentie |
Stupa van BenalmádenaPhoto: Brian Milnes CC 3.0 Unported no changes made
CÓRDOBA
-Mezquita of Grote Moskee: kerk in het jaar 600 gebouwd op de funderingen van de christelijke Visigotische kerk van Sint Vincentius. In 785 kocht emir Abd ar-Rahman de christelijke kerk en veranderde het gebouw in een islamitische moskee. De eeuwen daarna, de laatste keer in 987, werd de moskee, de derde grootste ter wereld, diverse malen uitgebreid en er kwam een nieuwe minaret bij te staan. In 1236 werd Córdoba heroverd op de Moren door Ferdinand III van Castilië en in 1271 werd de moskee niet afgebroken maar gereconstrueerd naar een christelijke kerk (130x180 meter), onder andere de minaret werd vervangen door een barokke klokkentoren en rond 1520 werd er door Karel V nog een schip aan de kerk toegevoegd. Het dak van de Mezquita wordt gedragen door meer dan 850 zuilen van marmer, graniet en jaspis, een halfedelsteen. In 2004 dienden Spaanse moslims nog een verzoek in om diensten te mogen houden in de Mezquita, maar dit werd door het Vaticaan niet toegestaan.
Bijzonder in Córdoba is ook de kleine rond 1315 gebouwde mudéjar-'sinagoga' (mudéjar = gemaakt door islamitische vaklui in dienst van christelijke opdrachtgevers), een van drie synagoges in Spanje die uit die periode bewaard zijn gebleven. De andere twee synagoges staan in de Centraal-Spaanse stad Toledo.
advertentie |
Mezquita van Córdoba, AndalusiëPhoto:Toni Castillo Quero CC 2.0 Generic no changes made
GRANADA
-Kathedraal Santa María de la Encarnación: met de bouw van deze spelonkachtige kerk werd pas begonnen na de dood van Isabel I van Castilië, de 'Katholieke', in 1504, en pas in 1704 was de bouw voltooid. Het resultaat was onvermijdelijk een mix van bouwstijlen, barok aan de buitenkant door de 17e eeuwse architect Alonso Cano (1601-1667), renaissancistisch aan de binnenkant door de architect en beeldhouwer Diego de Siloé (ca. 1495-1563). Naast de kathedraal staat de Capilla Real, een imponerend gotisch gebouw met een schitterende sacristie, dat begin 16de eeuw gebouwd werd als mausoleum voor de katholieke vorsten Isabella van Castilië en Ferdinand van Aragón.
ALMERÍA
-Kathedraal: de op een fort lijkende kathedraal met gotische (o.a. de drie schepen) en klassieke elementen (o.a. de koorstoelen) is gebouwd op een plaats waar eerst een moskee stond, maar die werd na een aardbeving verwoest. De gekanteelde torens en de zware muren waren nodig vanwege de herhaaldelijke aanvallen van Berberpiraten.
BAEZA
-Iglesia de Santa Cruz: enig overgebleven Romaanse kerk (13e eeuw) in Andalusië.
ÉCIJA
-De 'stad der torens' heeft meer dan tien kerktorens die geïnspireerd zijn op de 'Giralda' van de kathedraal van Sevilla, onder andere de nooit helemaal afgemaakte Iglesia de Santa Cruz, die een standbeeld van Nuestra Señora del Valle, de patroonheilige van Écija, en een vroegchristelijke sarcofaag uit de 5de eeuw herbergt.
advertentie |
Iglesia de la Santa Cruz, ÉcijaPhoto: Varpaijos CC 4.0 International no changes made
JAÉN
-Catedral de Jaén: Ontworpen door Andrés de Vandelvira (1509-1575) en gebouwd tussen het midden van de 16de eeuw en het einde van de 17de eeuw is het een van de fraaiste voorbeelden van renaissancearchitectuur in Andalusië. De kathedraal telt 17 zijkapellen, in de Capilla de San Fernando is een prachtig Jezusbeeld te zien. In de kathedraal zou zich het 'Santo Rostro' bevinden, de zweetdoek waarmee Sint-Veronica het gezicht van Jezus zou hebben gedroogd tijdens diens kruisweg. Tegen de kathedraal aangebouwd staat de neoklassieke Iglesia del Sagrario.
ÚBEDA
-Capilla del Salvador: kapel in 1536 door Diego de Siloé ontworpen en in de periode 1540-1556 gebouwd door Andrés de Vandelvira. het is een mooi voorbeeld van religieuze architectuur uit de Andalusische renaissance. Opdrachtgever was de secretaris van Karel V, Don Francisco delos Cobos, en het gebouw moest als familiegraf dienen.
CARMONA
-Necrópolis Romana: meer dan 900 in de rotsen uitgehakte familiegraven of 'bolumbaria' uit de Romeinse tijd. De 'Tumba de Serviliam' is het grootste graf en bestaat uit een binnenplaats met zuilen en verschillende kamers.
ROCÍO
-Romería del Rocío: een van de grootste (religieuze) festivals in Spanje. De vierdaagse bedevaart leidt naar het middeleeuwse beeld van Nuestra Señora de Rocío, dat wonderen zou kunnen verrichten.
SEMANA SANTA
-De Heilige week of 'Semana santa' is aanleiding voor alle dorpen en steden om flink uit te pakken met onder andere prachtige processies, met name die van Sevilla is tot over de landsgrenzen bekend en wordt dan ook veel bezocht door toeristen. Tijdens die processies worden beelden van Jezus en Maria door de straten gedragen, begeleid door muziek en mensen in traditionele kostuums. De beelden op platforms worden gedragen door 'costaleros', voorafgegaan door boetelingen of 'nazarenos' met puntkappen op.
advertentie |
Processies voorafgegaan door 'nazarenos' met puntkappen, Sevilla, AndalusiëPhoto: Realizada y propiedad de foncu CC 2.0 Generic no changes made
ANDALUSIE LINKS
Advertenties
• Andalusie Tui Reizen
• Naar Andalusie met Sunweb
• Meer dan 100 bijzondere vakantiehuizen met privé zwembad in Andalusië
• ANWB vakantie boeken Andalusie
• Bouw je eigen Andalusie Rondreis
• Hotels Trivago
• Spanje met de Trein
• Authentieke reizen naar Andalusie
• Rondreis Andalusie
• Andalusie Hotels
• Auto huren in Andalusie
• Boeken, ook tweedehands, over ANDALUSIE bij Bol.com
Nuttige links
Andalusië Foto's Kees HulsenSevilla-Nu online gids voor Sevilla (N)
Startpagina Sevilla (N)
Bronnen
Andalucía
Lonely Planet
Andalusië
Lannoo
Baird, David / Sevilla & Andalusië
Van Reemst
BBC - Country Profiles
CIA - World Factbook
Dahms, Martin / Andalusië
Van Reemst
Hannigan, Des / Andalusië
Kosmos
Kennedy, Jeffrey / Andalusië & Costa del Sol
Van Reemst
O'Bryan, Linda / Andalusië
Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV
Wikipedia
laatst bijgewerkt oktober 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems