Landenweb.nl

ALGERIJE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Algiers
  Oppervlakte  2.381.741 km²
  Inwoners  ca. 47 miljoen
  (2024)
  Munteenheid  Algerijnse dinar
  (DZD)
  Tijdsverschil  +0 (zomer +1)
  Web  .dz
  Code.  DZA
  Tel.  +213

To read about ALGERIA in English - click here

Hotels Algerije

Geografie en Landschap

Geografie

De Democratische Volksrepubliek Algerije, in het Arabisch 'Al-Djaza'ir' en in het Berber ´Lzayer´, is een land in Noord-Afrika, dat samen met Marokko, Tunesië, Mauritanië en Libië tot de Maghreb behoort, een aanduiding voor het noordwesten van Afrika maar ook een politieke eenheid onder de naam Union du Maghreb Arabe (UMA).

De oppervlakte van Algerije is 2.381.741 km2 en het land is daarmee ongeveer 57 keer zo groot als Nederland en 78 keer zo groot als België. Algerije is sinds 9 juli 2011, de dag dat Zuid-Soedan onafhankelijk werd, het grootste land van Afrika. Tot die datum was Soedan het grootste land van Afrika met een oppervlakte van 2.505.813 km2 (nu: 1.861.484 km2). Algerije is op de wereldranglijst van grootste landen ook een plaatsje opgeschoven en staat nu op de 10e plaats.

Algerije grenst in het westen aan Marokko (1900 km) en Westelijke Sahara (41 km), in het zuidwesten en zuiden aan Mauritanië (460 km) en Mali (1359 km), in het zuidoosten aan Niger (951 km), in het oosten aan Libië (989 km) en in het noordoosten aan Tunesië (1034 km). In het bergachtige noorden grenst Algerije aan de Middellandse Zee en de kustlijn is 998 km lang. De afstand van Algiers in het noorden naar Tamanrasset in het zuiden is meer dan 2000 km, en dat is een grotere aftsand dan de afstand van Algiers naar Parijs. 500 kilometer zuidwaarts vanaf de kust begint de Sahara of het 'Grote Zuiden', zoals de Algerijnen de woestijn ook wel noemen. Algerije bestaat voor vier-vijfde uit woestijn, wat op onderstaande satellietfoto duidelijk te zien is.

advertentie

Satellietfoto AlgerijePhoto: Publiek domein

De niet permanent bewoonde Habibaseilanden liggen in de Zee van Alboran, het meest westelijke gedeelte van de Middellandse Zee, zo'n twaalf kilometer vanaf de noordwestkust van Algerije en de stad Oran. De archipel, samen maar 0.4 km2 groot en oorspronkelijk vulkanisch, bestaat uit twee grote eilanden, waaronder het hoofdeiland Touria, en ca. 20 kleinere eilanden. De maximale hoogte van de archipel bedraagt 103 meter.

Landschap

advertentie

Chot Melrhir, AlgerijePhoto: Yelles CC 3.0 Unported no changes made

De meeste Algerijnen wonen in het noorden van het land, en dan met name in de smalle kustvlakte, waar onder andere de hoofdstad Algiers ligt. De kust van Algerije is over het algemeen erg rotsachtig, maar er zijn ook veel zandstranden en baaien te vinden. Het laagste punt van Algerije is Chott Melrhir, een zoutmeer in het noordoosten van Algerije, tevens het grootste meer van het land. Praktisch het hele meer ligt onder de zeespiegel, en het laagste punt van Algerije ligt ongeveer in het midden van het meer op -40 meter.

advertentie

Atlasgebergte AlgerijePhoto: Omar le brave CC 4.0 International no changes made

Het kustgebied van Algerije gaat geleidelijk over in het Atlasgebergte, een relatief jong gebergte in Noordwest-Afrika dat van west naar oost door Marokko, Algerije en Tunesië loopt en hetzelfde type gebergte is als de Alpen in Europa. Het Atlasgebergte kan verdeeld worden in een aantal kleinere gebergten, in Algerije ligt gedeeltelijk de Kleine Atlas (ook wel Tell-Atlas), en verder in zijn geheel de Sahara-Atlas en het Aurès-gebergte.

De Kleine of Tell-Atlas is een gebergte dat over een lengte van ca. 1500 km evenwijdig aan de Middellandse-Zeekust door Marokko, Algerije en Tunesië loopt en uiteindelijk in Oost-Algerije samenkomt met de Sahara-Atlas en daar de Tébessa bergketen en het Medjerda-gebergte vormt. De Tell-Atlas is gemiddeld 1500 meter hoog, met als hoogste punt de Lalla Khedidja (2308 m) in de Jurjura bergketen, een onderdeel van de Tell-Atlas. De Tell-Atlas vormt een natuurlijke barrière tegen de Middellandse Zee en aan de voet van dit gebergte liggen steden als Algiers en Oran. De Sahara-Atlas vormt een natuurlijke barrière tegen de Sahara-woestijn en tussen deze twee gebergten ligt de zeer vruchtbare Chelif-vallei en rivieren als de Chelif (ook wel Chéliff of Sheliff, 725 km), de langste rivier van het land, de Medjerda (totaal 450 km), die vanuit Noordoost-Algerije naar Tunesië stroomt, en de Seybouse (225 km).

Een van de mooiste gebieden van Algerije is het nationale park Tlemcen in het noordwesten van Algerije. Naast de omvangrijke bossen van Zariffet en Aïn Fezza zijn in dit landschappelijk gevarieerde gebied ook nog de watervallen van Cascades d'El Ourit en de druipsteengrotten van Beni Add te vinden.

Medjerda, rivier in AlgerijePhoto: DrFO.Jr.Tn CC 3.0 Unported no changes made

De Sahara-Atlas ligt voor het grootste gedeelte in Algerije met een oostelijke uitloper in Tunesië. Dit gebergte is indrukwekkender dan de Tell-Atlas, met als hoogste punt de Djebel Aissa (2236 m) in de Ksour bergketen. Andere bergketens in de Sahara-Atlas zijn Amour, Oued-Naïl, Hodna, Nememcha en Zab. Ten zuiden van de Sahara-Atlas ligt Hautes Plaines of Hauts Plateaux, een steppeachtige hoogvlakte met grassen en lage struiken, waar gedurende het regenseizoen ondiepe zoutmeren of spaarbekkens ontstaan, 'chotts' geheten, die in de zomer weer opdrogen en dan zoutvlaktes vormen. Een van de grootste meren in dit gebied is het Chott Ech Chergui-meer. Hautes Plaines heeft een gemiddelde hoogte van 1100-1300 meter in het westen en 400 meter in het oosten.

In het uiterste noordoosten van Algerije ligt het Aurès-gebergte met als hoogste piek de Djebel Chélia (2328 m) in de provincie Khenchela. In de Belezma-bergketen , een onderdeel van het Aurès-gebergte, komen de Tell-Atlas en de Sahara-Atlas samen en de hoogste toppen zijn daar de Djebel Refaâ (2178 m) en de Djebel Tichaou (2136 m).

Gebergten in Noordwest-AfrikaPhoto: Publiek domein

Ten zuiden van Hautes Plaines begint de Algerijnse Sahara (Sahara betekent woestijn in het Arabisch), een droog, leeg en woest gebied, maar met een grote variëteit aan landschappen die zich bovendien in allerlei kleuren presenteren. De gemiddelde hoogte van de Algerijnse Sahara bedraagt 460 meter.
In het centrale gedeelte van de Algerijnse Sahara bevinden zich de uitgestrekte zandwoestijnen van de Oostelijke (Grand Erg Oriental, ca. 120.000 km2) en Westelijke Erg (Grand Erg Occidental, ca. 80.000 km2), met aan de rand van de zandduinen oasesteden als El Oued in het noordoosten van Algerije, El Menia in Centraal-Algerije en Taghit in West-Algerije.

Taghit, oasestadje in West-AlgerijePhoto: Mohamed.benguedda CC 3.0 Unported no changes made

Het zuiden van de Algerijnse Sahara is veel rotsachtiger en wordt gedomineerd door het Ahaggar- of Hoggargebergte, waar de hoogste bergen van Algerije te vinden zijn, de Tahat (3003 m), de L'Ilamane (2780 m) en de Assekrem (2788 m), een afgeplatte berg gelegen op het Atakor-plateau.
In het zuidoosten van de Algerijnse Sahara ligt het hoogplateau Tassili n'Ajjer met een oppervlakte van ca. 72.000 km². Deze streek, een groot gedeelte is een nationaal park, staat ook bekend om de vele duizenden prehistorische tekeningen uit het Neolithicum die hier sinds 1933 gevonden zijn. Het hoogste punt van Tassili n'Ajjer is de Adrar Afao (2158 m) en bijzonder zijn de opmerkelijke en spectaculaire rotsformaties en 'rotsbossen' van geërodeerd zand. Door de erosie staan in dit gebied ook nog eens zo'n 300 rotsbogen.

Bijzondere rotsformaties kenmerken het Tassili n'Ajjer National ParkPhoto: Gruban CC 2.0 Generic no changes made

Algerije ligt op een breukvlak waar Afrikaanse en Europese continentale platen tegen elkaar schuren en daardoor in het noorden van het land aardbevingen veroorzaken die soms een verwoestende uitwerking hebben. Kleine aardbevingen komen vrij regelmatig voor, in juli 2014 kostte een aardbeving nog zes mensen het leven en raakten er 420 gewond.

De zwaarste gemeten aardbeving, met een kracht van 7.7 op de Schaal van Richter, was die op 10 oktober 1980 in de provincie Chlef. Hierbij vielen ca. 5000 doden en meer dan 9000 licht- en zwaargewonden. Vermoedelijk nóg zwaarder aan kracht, maar niet gemeten, was een aardbeving in mei 1716, met naar schatting 20.000 doden en een veelvoud daarvan aan gewonden. Ook in de 21e eeuw is Algerije niet gespaard gebleven, met aardbevingen in 2003 (provincie Boumerdès, 6.8 en provincie Algiers, 5.8), 2010 (provincie Bouïra, 5.1) en 2014 (provincie Algiers, 5.6).

Gevolgen aardbeving in Boumerdès (2003)Photo: Magharebia CC 2.0 Generic no changes made

ALGERIJE LINKS

Advertenties
• Hotels Algerije
• Vliegennaar.nl | Goedkope vluchten Algerije
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Algerije

Nuttige links

Algerije Startnederland (E+N)
Reisinformatie Algerije (N)
Startpagina Algerije (N)

Bronnen

Agada, Birgit / Algerien : Kultur und Natur zwischen Mittelmeer und Sahara

Trescher

BBC - Country Profiles 

Beker, Michel / Algerije

KIT Publishers/Oxfam Novib

CIA - World Factbook 

Elmar Landeninformatie

Ham, Anthony / Algeria

Lonely Planet

Kagda, Falaq / Algeria

Marshall Cavendish

Oakes, Jonathan / Algeria

Bradt Travel Guides

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems