AFGHANISTAN
Klimaat en Weer
Klimaat en Weer
To read about AFGHANISTAN in English - click here
Hotels Afghanistan |
Steden AFGHANISTAN
Kabul |
Klimaat en Weer
advertentie |
Köppen classificatie klimaat AfghanistanPhoto: Ali Zifan CC 4.0 International no changes made
Afghanistan heeft over het algemeen een landklimaat met droge, hete zomers en koude winters. Natuurlijk zijn er door de grootte van het land en door de bergachtige gebieden in het midden en noordoosten van het land wel behoorlijke verschillen. De zomers kunnen in de lager gelegen gebieden zéér heet zijn met temperaturen boven de 40°C en met uitschieters van meer dan 50°C in steden als Herat, Mazar-i Sharif, Jalalabad en Kandahar. Door de ligging ten opzichte van de bergen zijn de temperaturen in de zomer wel te hebben in hoger gelegen steden als Kabul, Bamyan en Faizabad. In de bergen kan de temperatuur dalen tot meer dan -30°C.
In het noorden kan het in de winter bitterkoud zijn door de wind die waait vanuit Siberië in Rusland. In de noordelijke stad Mazir-i Sharif bijvoorbeeld liggen de extremen ver uit elkaar met in december gemiddeld 4,5°C en in juli gemiddeld meer dan 33°C en maximaal 43°C. Ten oosten en ten zuiden van de bergketens is het klimaat veel minder extreem, bijvoorbeeld in de hoofdstad Kabul. Deze stad ligt op een hoogte van 1800 meter en het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de winter meestal sneeuw ligt met temperaturen van gemiddeld -3°C in december. De zomer is redelijk aangenaam met gemiddeld in juli 25°C.
advertentie |
Straat in Kabul bedekt met sneeuwPhoto: Aulfat CC 1.0 Generic no changes made
Rond Jalalabad in het oosten, veel lager gelegen dan Kabul (300 m), is het in december gemiddeld 7°C en in juli ca. 35°C met een hoge luchtvochtigheid. In de zuidwestelijke gebieden heerst een woestijnklimaat, maar de temperaturen liggen tussen 2°C in januari en 29°C in juli. Het hoog gelegen Centraal-Afghanistan heeft een droog bergklimaat, met zomers waarin de maximumtemperatuur 28°C bedraagt en met zelfs in augustus koude nachten. Vanaf november dalen de temperaturen tot of onder het vriespunt met veel sneeuwval, die tot maart of zelfs april kan blijven liggen.
Op de hoogste bergen van Afghanistan ligt altijd sneeuw, bijna alle bergachtige gebieden zijn van november tot maart bedekt met sneeuw. Neerslag in de vorm van regen valt vooral in de winter, waarbij er ook hier grote verschillen voorkomen. Zo valt er in de woestijnachtige gebieden in het zuidwesten gemiddeld ca. 75 mm per jaar, in sommige jaren echter maar enkele millimeters, en in de Salang-pas op meer dan 3000 meter hoogte boven Kabul valt ca. 1150 mm en in Nuristan in het noordoosten valt meer dan 2000 mm, soms zelfs in de vorm van moessonregens afkomstig uit Zuid-Azië. In Kabul zelf valt gemiddeld ongeveer 305 mm regen per jaar. In 2014 werden door overstromingen meer dan 100.000 mensen in 27 provincies en 123 districten getroffen. De districten Jawzjan, Faryab, Sar-e Pul, Baghlan en Balkh werden het zwaarste getroffen, 6800 huizen verwoest, 7600 zwaar tot licht beschadigd.
In de zomer is het warm op de hooggelegen Wakhan-corridor in het noordoosten van Afghanistan, maar zelfs in hartje zomer kan het 's nachts vriezen. Vanaf eind september kan de Wakhan-corridor al door hevige sneeuwval van de rest van Afghanistan afgesneden zijn.
advertentie |
Klimaatdiagram Kabul
Photo: Hedwig in Washington CC 3.0 Unported no changes made
Klimaatdiagram KandaharPhoto: Hedwig in Washington CC 3.0 Unported no changes made
Sneeuw op bergen in de oostelijke provincie PaktiaPhoto: Fred W. Baker III in het publieke domein
Het westen van Afghanistan, met name de provincie Herat, staat bekend om de bad-i-sad-o-bist-roz, de '120 dagen wind', die van juni tot september waait met snelheden tot 160 km per uur. Complete bestaande duinen in dit woestijngebied worden verplaatst en nieuwe duinen worden gevormd.
Woestijn in AfghanistanPhoto: Mouliric CC 3.0 Unported no changes made
AFGHANISTAN LINKS
Advertenties
• Hotels Afghanistan
• Reisgidsen en kaarten Afghanistan
• Hotels Trivago
Nuttige links
Afghanistan Startnederland (N+E)Reisinformatie Afghanistan (N)
Bronnen
CIA World Factbook
BBC - Country Profiles
Elmar Landeninformatie
Clammer, Paul / Afghanistan
Lonely Planet
laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems