Landenweb.nl

AEGINA
Geschiedenis

To read about AEGINA in English - click here

Hotels Aegina

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Mythologie

Volgens de mythologie dankt Aegina haar naam aan de nimf Aegina, de dochter van de riviergod Asopus, die Zeus verleidde op het eiland Aegina, toen nog Oenone geheten. Daar beviel ze van Aecus, de eerste koning van het eiland en grootvader van de beroemde Trojaanse held Achilles. Aecus doopte de naam van het eiland ter ere van zijn moeder om tot Aegina.

advertentie

Nimf AeginaPhoto: Publiek domein

Vóór Christus

advertentie

Aegina: Tempel van AphaiaPhoto: Alun Salt CC 2.0 Generic no changes made

Archeologische vondsten in Kolona, vlakbij de hoofdstad van Aegina, dateren uit ca. 3000 voor Christus en bewijzen dat het eiland al bewoond was tijdens de neolithische periode.

Rond het midden van het tweede millennium voor Christus groeide de economie van Aegina sterk door de ontwikkeling van de handel. Met eigen schepen, Aegina was in die tijd een vooraanstaande zeemacht, werden lokale producten als aardewerk en hoogwaardige producten van metaalbewerking uitgevoerd naar de Cycladen, Kreta en het vasteland van Griekenland. In deze periode werden er ook veel tempels gebouwd ter ere van de goden die voor de welvaart op het eiland zorgden.

Op het hoogtepunt van haar economische macht, in de 7e en 6e eeuw voor Christus, was de handelszone van Aegina inmiddels uitgebreid tot Egypte en Fenicië. Aegina sloeg in die periode ook voor het eerst in de Europese geschiedenis munten, waarop een zeeschildpad te zien was. Sinds die tijd is de schildpad hét symbool van Aegina. In deze eeuwen was Aegina zeer rijk, het waren letterlijk gouden tijden voor het eiland.

advertentie

Munt Aegina met afbeelding zeeschilpadPhoto: O. Mustafin CC 1.0 no changes made

In 480 voor Christus leverde de vloot van Aegina, aan de kant van de Grieken, een belangrijke bijdrage tijdens de Slag bij Salamis tegen de Perzen. Deze zeeslag, tijdens de Tweede Perzische Oorlog tussen de Griekse stadstaten en Perzië onder leiding van Xerxes, vond plaats in de zee-engte tussen Piraeus en Salamis. Het betekende een keerpunt in de oorlog, de Perzische opmars werd met behulp van Aegina gestuit. Na de Perzische nederlaag bloeide en groeide Aegina maar door, en in deze periode werd de prachtige tempel van Aphaia gebouwd.

Helaas voor Aegina kwam er aan alle voorspoed snel een einde. Athene zag de toenemende macht van Aegina, op alle fronten, met lede ogen aan, en viel het eiland in 459 voor Christus aan. De muren van Aegina-stad werden neergehaald en de vloot werd verslagen.

Ná Christus

advertentie

Philippus van MacedoniëPhoto: Richard Mortel CC 2.0 Generic no changes made

Na deze ingrijpende gebeurtenis zonk Aegina weg in de geopolitieke vergetelheid en verliep de geschiedenis van het eiland verder ongeveer synchroon met de rest van Griekenland. De overheersing door Philippus van Macedonië werd gevolgd door die van een van zijn zonen, Alexander de Grote. Daarna kwamen achtereenvolgens de Ptolemaeën van Egypte, de Romeinen (ca. 86 na Christus), de Byzantijnen, vanaf 1204 de Venetianen, de Franken en de Catalanen. In 1452 kwamen de Venetianen weer aan de macht tot 1537. In 1540 werd Aegina bezet door de Turken en deze eerste Ottomaanse periode duurde tot 1687. Daarna was het weer de beurt aan de Venetianen, maar die periode duurde maar kort, tot 1715. Daarna zuchtten de Grieken weer onder het Turkse juk, dat duurde tot aan de revolutie van 1821.

Aegina leverde een belangrijke bijdrage tijdens de Griekse Revolutie tegen de Turken en beleefde nog een onverwacht maar kort moment van glorie in de periode 1827-1829, toen het eiland tot de tijdelijke hoofdstad van het gedeeltelijk bevrijde Griekenland werd uitgeroepen onder het presidentschap van Ioannis Kapodistrias.

Griekenland in 1827Photo: Publiek domein

Er volgde weer een bloeiperiode waarin veel instellingen gebouwd werden, zoals het eerste Griekse gymnasium in 1828 in Griekenland en de Eunardios School door een Zwitserse bankier. Maar met de oprichting van de moderne Griekse staat in 1930 keerde Aegina terug naar haar bescheiden positie en kon zich alleen nog beroemen op haar positie als de belangrijkste producent van pistachenoten in Griekenland.

In de jaren zestig van de vorige eeuw begon het toerisme zich voorzichtig te ontwikkelen en vele Atheners en buitenlanders bouwden zomerhuizen op het eiland. Deze eerste golf van toeristen waren vooral intellectuelen en artiesten, maar geleidelijk aan werd Aegina onderdeel van het massatoerisme. De haven van Aegina is op dit moment de op één na drukste haven van Griekenland na die van Piraeus.

Zie verder ook de geschiedenis pagina van Griekenland op Landenweb.

AEGINA LINKS

Advertenties
• Wat is het zonnigste eiland van Griekenland? Waarschijntdezonwel.nl
• Hotels Trivago
• Griekenland Ross Holidays
• Hotels Aegina
• ANWB 8-daagse groepswandelreis Saronische Golf
• Boeken, ook tweedehands, over AEGINA bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems